Konstig uppstart av gentoo 2004.0

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
fentisen
Posts: 139
Joined: 19 February 2004, 10:58
Location: djurÖ

Konstig uppstart av gentoo 2004.0

Post by fentisen » 9 April 2004, 17:09

Hej,
jag har precis installerat Gentoo 2004.0. Installationen var ju jämlik med 1.4an så jag tror den gick smärtfritt.
Men det händer en skum grej när jag bootar upp datorn.
Först skrivs följande ut:

Code: Select all

01:00 rw=0 want=4099 limit=4096
attempt top access beyond end of device
want=4099 ökar hela tiden så det blir want=4100 osv.

sen startas BusyBox
sen skrivs /bin/sh: cant access tty; job control turned off

Så sitter jag där i ett shell som knappt kan utföra någonting. Jag har aldrig råkat ut för något liknande. Så jag har ingen aning om fel eller lösning.

User avatar
MagnusBerg
Posts: 696
Joined: 16 December 2002, 00:19
Location: Bromma
Contact:

Post by MagnusBerg » 9 April 2004, 21:34

Du har ju inte fått något svar ännu så här kommer en gissning.
Jag har ju inte en SuSEning men om jag själv råkade ut för samma fel skulle jag testa med att kompilera om kärnan. Gärna med en konfig som du använt tidigare och vet att den funkar.

***** Gentoo *****Fvwm *****

fentisen
Posts: 139
Joined: 19 February 2004, 10:58
Location: djurÖ

Post by fentisen » 10 April 2004, 12:05

Jag kompilerade kärnan med Genkernel. Ändrade bara en sak, stödet för mitt nätverkskort.
Men det är ju det bästa tipset jag fått hittils så det blir nog till att testa med det.

User avatar
MagnusBerg
Posts: 696
Joined: 16 December 2002, 00:19
Location: Bromma
Contact:

Post by MagnusBerg » 10 April 2004, 14:42

Jag installerade om förra Lördagen och fick inte 2.6 kärnan att funka som jag kompilerade med genkernels förinställda konfig. Så dä körde jag in 2.4 med en gammal trogen konfig.

Har för övrigt aldrig fått 2.6 att funka. Olika fel blir det också. Nu senast blev skärmen bara svart med lite streck i nederkanten. Jag bojkottar 2.6:an och väntar på 2.8. :-)

***** Gentoo *****Fvwm *****

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 15:05

seriöst, vad är problemet med 2.6an??? jag har inte haft problem med den nån gång, o den är sjukt mycket bättre än 2.4an, speciellt minneshanteringen.... det kruxen med svarta bilden fick jag en gång när jag glömde dra på VESA vid framebuffer stället :)

User avatar
MagnusBerg
Posts: 696
Joined: 16 December 2002, 00:19
Location: Bromma
Contact:

Post by MagnusBerg » 10 April 2004, 15:54

Mige89 wrote:seriöst, vad är problemet med 2.6an??? jag har inte haft problem med den nån gång, o den är sjukt mycket bättre än 2.4an, speciellt minneshanteringen.... det kruxen med svarta bilden fick jag en gång när jag glömde dra på VESA vid framebuffer stället :)
Om jag visste vad problemet var så skulle det inte vara något problem. Nu när jag körde med Genkernels förinställda konfig så innebar ju det att den kopilerade nästan varenda funktion och modul man kan tänka sig och ända blev skärmen svart.
Tidigare har jag haft teminaler som jag inte kunnat köra som user. Och user-terminaler som inte skrivit någon promt utan bara den jävla fyrkanten. Sen har jag läst allt jag hittat om 2.6:an men ingen tycks ha haft samma problem som mig. Jag säger som Regina Lund: "I'm unique". Fast jag har inte pratat med Margareta Krook sen hon dog. Inte före heller för den delen.

***** Gentoo *****Fvwm *****

Snappi
Posts: 154
Joined: 13 June 2003, 20:44

Post by Snappi » 10 April 2004, 17:09

testa utan genkernel. tycker personligen att 2.6 är mycket bättre än 2.4.
Äntligen Gentoo!
:):):)

zam
Posts: 215
Joined: 22 April 2003, 20:16
Location: småland

Post by zam » 10 April 2004, 18:30

genkernel är inte bra. när jag testade med det så lyckades den strula till mitt USB stöd så det inte gick starta gentoo fastän att USB:n fungerar utmärkt nu med egenkompilerad kärna(kör slackware nu iofs men vad spelar det för roll?)

fentisen
Posts: 139
Joined: 19 February 2004, 10:58
Location: djurÖ

Post by fentisen » 11 April 2004, 01:07

Ja som ni ser så fick jag också problem med genkernel. Verkar det som i alla fall.
Vi får se när jag orkar kompilera om kärnan.. Har dock testat genkernel med både .6 och .4 men samma resultat, den konstiga uppstarten.

RoBear71
Posts: 9
Joined: 17 March 2004, 17:40

Post by RoBear71 » 11 April 2004, 02:18

jag såg att du hade problem med uppstart, jag hade det med sist jag installerade gentoo på en burk... liknande felmeddelande iaf...
Behöver fråga om du använder grub eller lilo...?
om grub, så hade jag stora problem innan jag fick den att boota rätt.... jag fick lägga till mycket i min grub.conf innan jag fick systemet att starta... jag visar min grub.conf här ifall det skulle hjälpa...:

Code: Select all

default 0
timeout 10
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
title=Gentoo
root (hd0,0)
kernel (hd0,0)/kernel-2.4.25-gentoo ramdisk_size=8192 root=/dev/ram0 init=linuxrc real_root=/dev/hda3
initrd (hd0,0)/initrd-2.4.25-gentoo
som du ser är det 2.4.25 kärnan men saken är den att jag också kompilerade kärnan med genkernel och den blev egentligen för stor så jag var tvungen att lägga till en sträng som anger storleken på ramdisken... som ska användas vid uppstart...
vet inte om det hjälper dej, men jag kan ju alltid hoppas...

fentisen
Posts: 139
Joined: 19 February 2004, 10:58
Location: djurÖ

Post by fentisen » 13 April 2004, 18:14

Jag använder Grub.
Ska testa ditt förslag med ram_disk, tror att det kan vara samma lösning för mig som det var för dig.
Men funkar det inte så kör jag om det med en egen konfad kernel. Tycker inte det verkar som att man tjänar mycket på Genkernel.
Tack i alla fall..

Post Reply