slut på hårddisk utrymme .. :(

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
el-martino
Posts: 126
Joined: 4 September 2003, 13:35

slut på hårddisk utrymme .. :(

Post by el-martino » 12 April 2004, 15:04

hallå !
Jag har äntligen lyckat få det mästa att funka nu under linux men så självklart tar hd utrymmet slut.. jag partitionerade bara 14 GB till linux för jag trodde det skulle räcka.. jag vill inte installera om allt nu när jag fått allt o funka men jag vet inte vad jag kan ta bort.. jag har tagit bort kde nu och kör bara gnome .. . går det att göra partitionen större utan att ta bort nått??

Snappi
Posts: 154
Joined: 13 June 2003, 20:44

Post by Snappi » 12 April 2004, 15:14

rensa i /tmp
Äntligen Gentoo!
:):):)

NissePisse
Posts: 3
Joined: 16 December 2002, 20:28

Post by NissePisse » 12 April 2004, 15:14

14 GB låter riktigt mycket i mina öron. Hur har du partitionerat hdn?

Burnis
Posts: 760
Joined: 4 January 2004, 23:49
Location: Firefox
Contact:

Post by Burnis » 12 April 2004, 16:00

jag har bara 9,6 gb räcker alldesles utmärkt..
Image

OErjan
Posts: 1834
Joined: 21 April 2003, 06:43
Location: 64*N 21*E

Post by OErjan » 12 April 2004, 19:55

jisses en fullinstall av Slackware (med alla extra...) tar ungefär 3Gb, VAD har du lagt in?
kanske jag är en av de sista människor som ser din gamla: bil, dator, gräsklippare...
efter mig är de så många kilo konfetti.

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 12 April 2004, 20:00

Ja jag har bara 6.4GB...
/mp

el-martino
Posts: 126
Joined: 4 September 2003, 13:35

Post by el-martino » 12 April 2004, 20:00

jag kör med gentoo och har använt emerge komandot ganska flitigt men tycker det är skumt att den är full endå.. kan det ligga massa temp filer eller nått nånstans? ?? har kollat och rensat /tmp men det gjorde ju inte så mycket

User avatar
wizzard elix
Posts: 853
Joined: 8 April 2002, 02:00
Location: Klavreström
Contact:

Post by wizzard elix » 12 April 2004, 20:42

Men köp en ny HD för höge farao. Du får ju en 120Gb för under 900:- Sen behöver du inte oroa dig förrän nästa månad.
#297177 :: counter.li.org
Power Mac G4 2x1.25GHz - Mac OS X 10.4.6
iBook G4 1.4GHz - Mac OS X 10.4.6
Server - Slackware 10.2, Solaris 10
README

el-martino
Posts: 126
Joined: 4 September 2003, 13:35

Post by el-martino » 12 April 2004, 20:46

jo men jag har en 120 gb och det är inte det som är problemet.. jag har konfigruerat osv i några månader för att få allt att funka.. så jag vill inte göra om skiten direkt igen bara för jag partitionerat en för liten hd.. men antagligen finns det väll inget val

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 12 April 2004, 20:47

wizzard elix wrote:Men köp en ny HD för höge farao. Du får ju en 120Gb för under 900:- Sen behöver du inte oroa dig förrän nästa månad.
Tycker inte det är en smidig lösning faktiskt.. Varför ska man ha 120gig om man inte behöver det? även om det "bara" kostar 900
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

Snappi
Posts: 154
Joined: 13 June 2003, 20:44

Post by Snappi » 12 April 2004, 21:50

rm -r /var/portage/distfiles/*

och så finns det en annan man kan ta bort ifrån.

tror detta är en av dem kommer inte ihåg om pathen är rätt.
Äntligen Gentoo!
:):):)

User avatar
MagnusBerg
Posts: 696
Joined: 16 December 2002, 00:19
Location: Bromma
Contact:

Post by MagnusBerg » 12 April 2004, 22:39

Snappi wrote:rm -r /var/portage/distfiles/*

och så finns det en annan man kan ta bort ifrån.

tror detta är en av dem kommer inte ihåg om pathen är rätt.
/usr/portage/distfiles
annars var det rätt. :-)

Där lagrar Gentoo alla tar.gz sourcefiler så det kan bli några GB om man inte tömmer.

***** Gentoo *****Fvwm *****

el-martino
Posts: 126
Joined: 4 September 2003, 13:35

Post by el-martino » 13 April 2004, 00:13

haha.. fick 4gig på att ta bort dom.. tackar!!

Snappi
Posts: 154
Joined: 13 June 2003, 20:44

Post by Snappi » 13 April 2004, 01:20

finns en till där allt ligger uppackat. leta lite så hittar du den. borde ge mer än 4G
Äntligen Gentoo!
:):):)

zeal
Posts: 806
Joined: 8 August 2002, 02:02
Location: Göteborg

Post by zeal » 13 April 2004, 09:41

Gör det verkligen det? Jag tror bara att den sparar uppackade saker om du avbryter en emerge.

User avatar
li
Posts: 1124
Joined: 17 April 2003, 13:38
Location: Stockholm

Post by li » 13 April 2004, 12:27

En höna kan räkna: Ett, två, flera!

Tyvärr gäller det även oss människor. Det är betydligt enklare att hålla reda på saker och ting om man har ett begränsat utrymme. Tag bort sådant som aldrig använts. Jag tänkte köpa en jättedisk men försöker klara mig på 30 gig ett tag till, eftersom jag nästan tappat kontrollen på var saker och ting ligger..
gentoo 3.0
arch 3.0
freeBSD 8.2
qemu/minix3
win/xp

roxy
Posts: 107
Joined: 4 January 2004, 18:53
Contact:

Post by roxy » 13 April 2004, 14:01

:

Code: Select all

rm -rf /var/tmp/portage 
Om du inte själv har ändrat i make.conf filen så ska detta vara standard iaf i gentoo 1.4 som jag kör.

Tar du bort detta kan du spara ett flertal GIG
Med Vänliga Hälsningar
Daniel Grönlund, Örebro
daniel@danielg.net

lyckegard
Posts: 312
Joined: 16 July 2002, 23:39

Post by lyckegard » 13 April 2004, 20:55

lite spel, en webbchache och en digitalkamera, voila är man av med cirkus 20 gigabutus, sedan ska vi ha 100 gig musik och film.

User avatar
Slackervaara
Posts: 498
Joined: 23 March 2003, 23:00

Post by Slackervaara » 14 April 2004, 20:30

Jag har ett ganska slimmat Slackware system max 2 GB. En sak att vara uppmärksam på är om man kör apache. Loggarna där kan raskt växa enormt.
De finns i /var/log/apache
Slackervaara
P200MMX, 128 MB RAM
Slackware 9.1
Fluxbox with AlmostX tema (se avatar)
i Slit WmCalClock + WmClipHist
Rox-Filer

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 14 April 2004, 22:17

Slackervaara wrote:Jag har ett ganska slimmat Slackware system max 2 GB. En sak att vara uppmärksam på är om man kör apache. Loggarna där kan raskt växa enormt.
De finns i /var/log/apache
om man installerar tgz'en som medföljer, annars ligger den i samma mapp som du installerade apache till. dvs med "--prefix=/path" då ligger den i tex: /www/logs om du installerat den i /www
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

nyllet
Posts: 5
Joined: 2 April 2004, 19:03
Location: gôtet
Contact:

slut på hårddisk utrymme .. :(

Post by nyllet » 16 April 2004, 10:09

i stället för att famla i mörker kan du använda kommandot du för att lista ut var alla bytes döljer sej. börja tex med att gå till / och köra

du -ks * | sort -n

så ser du den störta katalogen/filen längst ner.

Post Reply