Installationsprogrammen låser sig!

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Installationsprogrammen låser sig!

Post by andreasolsson » 28 August 2005, 22:24

Jag fattar inte. När jag sätter i min installations-cd av debian så låser sig datorn. Installationsprogrammet kommer upp. Eller ja. Det står att man ska trycka på enter för att starta isntallationsprogrammet. Men det fungerar inte. Man kan inte heller ta CTRL+ALT+DEL för att starta om datorn. Man måste göra det manuellt.
Brännde precis Ubuntu och skulle testa det. Det händer samma sak med det.
Vad kan vara för fel?
In /dev/null no one can hear you scream

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 28 August 2005, 22:28

Vad har du för burk (minne, processor, moderkort, hårddisk, mm) ?

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 28 August 2005, 22:31

tuxa wrote:Vad har du för burk ?
exakt?
intel celeron på typ 2ghz.
512 ram
60gb + 40gb hårddisk
chaintech 9jvl5 moderkort
In /dev/null no one can hear you scream

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 28 August 2005, 22:35

kan du starta installationsprogramet fran en wincd?
edit: kolla bioset..du kanske rakade andra nagot dar...eller sa pajade cdromen..=P
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 28 August 2005, 22:36

windows xp typ? jupps de funkar. om det var de du menar
In /dev/null no one can hear you scream

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 28 August 2005, 22:37

alltsa inte att du kan starta xp fran hd:n..utan att starta installationsprogramet fran cdn...ja det kan vara xp...eller 2000

edit:eller sa kan du forsoka boota upp windows o kolla om du kan anvanda cdromen pa ett vanligt satt...
Last edited by eni on 28 August 2005, 22:39, edited 1 time in total.
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 28 August 2005, 22:39

eni wrote:alltsa inte att du kan starta xp fran hd:n..utan att starta installationsprogramet...ja det kan vara xp...eller 2000
jo de fattade jag:P jo det funkar. det är bara linuxinstallationer som inte funkar... gör det någon skillnad om jag formaterar hårddisken innan jag startar installlationsprogrammet? de ska inte ha någon betydelse va?
In /dev/null no one can hear you scream

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 28 August 2005, 22:42

inte vad jag vet...har du inte fler linux distar nara dig da??...testa nagot som inte harsammar fran debian..=)
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 28 August 2005, 22:43

eni wrote:inte vad jag vet...har du inte fler linux distar nara dig da??...testa nagot som inte harsammar fran debian..=)
debian fungerade innan jag installerade windows.. har testat med mandrake också
In /dev/null no one can hear you scream

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 28 August 2005, 22:48

eni wrote:...testa nagot som inte harsammar fran debian..=)
Som t ex Fedora 4. :)
http://fedora.redhat.com/download/

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 28 August 2005, 22:52

Fungerar xp felfritt, när du bara har det installerat ?

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 28 August 2005, 23:02

tuxa wrote:Fungerar xp felfritt, när du bara har det installerat ?
så felfritt som windows kan fungera(å de vet ju alla hur det är med den saken)
In /dev/null no one can hear you scream

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 28 August 2005, 23:11

Då är kanske problemet när du bränner dina cd.
Har du kollat checksummor mm...?

Hur gör du när du bränner dina cd, vilka program använder du mm ?
Last edited by phm on 28 August 2005, 23:14, edited 1 time in total.

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 28 August 2005, 23:13

men du..datorn som det inte fungerar pa..hur manga hdd har du dar?...och vad har du installeat pa de>?..ar de tomma?...
har du overklockat datorn? ...kanske nagon del i datorn som gick up i rok(las bran)... det dar ar knasigt..jag vet..igar rakade jag fucka min mbr med grub(ja jag vet hehe..=)..da kunde jag inte boota med en wincd for att kunna kora fdisk /mbr (datorn bara hangde sig)..jaja..nu har jag lilo pa mbr...men skall ga over till grub nar jag orkar...=)
Last edited by eni on 28 August 2005, 23:16, edited 1 time in total.
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 28 August 2005, 23:16

eni wrote:men du..datorn som det inte fungerar pa..hur manga hdd har du dar?
Var har du dina å, ä och ö ?

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 28 August 2005, 23:17

men vad alla blev helt plotslig intresserade ..=)
kolla sista posten har..eller ja...nagonstans dar nere..=)
http://bbs.linux.se/viewtopic.php?t=26972
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 28 August 2005, 23:32

andreasolsson wrote:... debian fungerade innan jag installerade windows.. har testat med mandrake också
Skumt, då kan det ju inte vara fel på bränningen precis.
Du vet att du måste installera windows före linux, va ?

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 29 August 2005, 00:45

"Du vet att du måste installera windows före linux, va ?"
maste o maste..man BOR..for det ar enklare...men inget maste har inte..=)
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 29 August 2005, 01:14

eni wrote:"Du vet att du måste installera windows före linux, va ?"
maste o maste..man BOR..for det ar enklare...men inget maste har inte..=)
Jo, om man bara har en hårddisk (har att göra med MBR).
Men har man två hårddiskar, så lägger man Win på den ena och Linux på den andra och då kvittar det. :)

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 29 August 2005, 01:42

man kan ocksa gora sa har...installera linux pa tex sag hda1 swap pa hda2
sedan installerar man win pa hda3...sen graver man fram sin rescue cd...mountar hda1, chrootar, kor in lilo eller grub..klart..=)
inte forsokt detta iof...men rent teoretiskt ar detta mojligt..=)
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 29 August 2005, 07:05

okej okej okej..
Jag har två hårddiskar. På min 60GB som är formaterad i ext3 har jag filmer och musik.
På den andra hårddisken, 40GB, har jag nu Windows XP.

Jag vill formatera hårddiskem med windows på och bara installera Linux. Jag vill inte ha kvar windows.

Jag använder Nero när jag bränner. Jag tror inte att det är fel på skivorna för jag använde samma Debian CD som förra gången jag installerade.

Går det inte att typ trycka på nån tangnet när datorn startar så att man får upp nån meny där man kan välja typ felsäkert läge och dosprompt eller nåt? För då kan jag ju formatera hårddisken.

Kanske ska säga en annan sak. Efter att jag hade haft Linux förra gången och skulle installera Windows igen hade jag problem emd en sak.
Windows isntallationsprogram sa att det redan fanns ett OS på min hårddisk så det gick inte att installera. Laddade hem något program och skrev en ny MBR. Då fungerade det perfekt att installera XP.
Kan det ha något med det att göra?
In /dev/null no one can hear you scream

eni
Posts: 129
Joined: 27 August 2005, 00:10

Post by eni » 29 August 2005, 11:09

vanta..lat mig se har...du har 2 harddiskar...master som win kor pa och slave som linux kor pa?

och du vill bara formatera disk 1?...eller vill du ocksa installera nagot dar?...
om du bara vill formatera/ompartitionera disk 1 sa kan du gora detta fran disk2 (linux)

om du vill installera linux pa disk 1..varfor..du har ju en pa disk 2?
"When you know Slackware, you know Linux... when you know Red Hat, all you know is Red Hat."
- http://en.wikipedia.org/wiki/Slackware
aka amWaW @ forum.slackware.se

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 29 August 2005, 11:50

eni wrote:vanta..lat mig se har...du har 2 harddiskar...master som win kor pa och slave som linux kor pa?

och du vill bara formatera disk 1?...eller vill du ocksa installera nagot dar?...
om du bara vill formatera/ompartitionera disk 1 sa kan du gora detta fran disk2 (linux)

om du vill installera linux pa disk 1..varfor..du har ju en pa disk 2?
jag har två hårddiskar. master är win på nu. slave är formaterad i ext3 med bara musik och filmer på. inget operativsystem.
jag vill formatera master och installera linux på den.

förstår du?
In /dev/null no one can hear you scream

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 29 August 2005, 11:50

Du kan försöka med att först tömma hårddisken helt eftersom du inte vill ha Windows kvar. Starta med en live-CD linux (t.ex Knoppix) och kör kommandot:

Code: Select all

dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=1
.
Debians installationsprogram kan partitionera disken och skapa filsystemen.

En modern hårddisk kan formateras endast på fabriken. Vid formateringen delas ytan in i spår och sektorer på bestämda platser.
Last edited by fagerjan on 29 August 2005, 12:01, edited 1 time in total.
Fagerjan

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 29 August 2005, 11:52

fagerjan wrote:Du kan försöka med att först tömma hårddisken helt eftersom du inte vill ha Windows kvar. Starta med en live-CD linux (t.ex Knoppix) och kör kommandot:

Code: Select all

dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=1
.
okej. ska testa det när jag kommer hem. finns det något annat alternativ om det inte funkar?
In /dev/null no one can hear you scream

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 29 August 2005, 18:37

andreasolsson wrote:
fagerjan wrote:Du kan försöka med att först tömma hårddisken helt eftersom du inte vill ha Windows kvar. Starta med en live-CD linux (t.ex Knoppix) och kör kommandot:

Code: Select all

dd if=/dev/zero of=/dev/hda bs=1
.
okej. ska testa det när jag kommer hem. finns det något annat alternativ om det inte funkar?
går inte att starta med livecd heller. samma sak händer. nu ska jag testa med win xp skivan. om edt inte funkar så....... grrr.
In /dev/null no one can hear you scream

andreasolsson
Posts: 554
Joined: 11 January 2005, 17:53
Location: Vimmerby
Contact:

Post by andreasolsson » 29 August 2005, 19:22

weehee.. ja vet vad felet var nu. nat skumt med mitt nya tangentbord var det=/ efter att man har fatt chansen att komma in i bios sa kan man iten fa kontakt med datorn innan windows ar bootat. men nu ska ja isntalelra ubuntu=)
In /dev/null no one can hear you scream

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 29 August 2005, 19:51

Kul att det löste sig.
Lycka till !!! :D

Post Reply