Grub är det sämsta som finns!!

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
amandus
Posts: 223
Joined: 21 April 2003, 17:25
Location: Växjö
Contact:

Grub är det sämsta som finns!!

Post by amandus » 26 November 2005, 18:06

Jag hatar grub det är bara problem, antingen fungerar det direkt eller aldrig, tacka vet jag lilo det funkar alltid.
Jag har en normal installation Gentoo ensam på en hårdisk /dev/hda tre partitioner /boot swap och /usr inget konstigt, så här såg min grub.conf ut:

default 0
timeout 0
hiddenmenu
title Gentoo 2005.1
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz ro root=/dev/hda3 video=vesafb:mtrr,ywrap,1280x1024@75
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz

Och jag installerade med grub-install /dev/hda sedan root (hd0,0) sedan setup (hd0) och sedan quit
Det funkar inte även fast installationen av grub till MBR är succeed :evil:
Gentoo 1/3 NPTL Install with stabel toolkit managed by my self! amd64 3500+ 1024mb matched RAM ATA 133 7200 RPM

mikma
Posts: 3349
Joined: 10 July 2003, 21:19

Post by mikma » 26 November 2005, 18:09

Varför använder du inte lilo, om du tycker den bootladdaren är bättre grub?

amandus
Posts: 223
Joined: 21 April 2003, 17:25
Location: Växjö
Contact:

Post by amandus » 26 November 2005, 18:14

Jag kör lilo nu i den datorn och det fungerar, ville bara berätta vilket skräp grub är :o
Gentoo 1/3 NPTL Install with stabel toolkit managed by my self! amd64 3500+ 1024mb matched RAM ATA 133 7200 RPM

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Re: Grub är det sämsta som finns!!

Post by Lucifer888 » 26 November 2005, 18:15

amandus wrote:Jag hatar grub det är bara problem, antingen fungerar det direkt eller aldrig, tacka vet jag lilo det funkar alltid.
Jag har en normal installation Gentoo ensam på en hårdisk /dev/hda tre partitioner /boot swap och /usr inget konstigt, så här såg min grub.conf ut:

default 0
timeout 0
hiddenmenu
title Gentoo 2005.1
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz ro root=/dev/hda3 video=vesafb:mtrr,ywrap,1280x1024@75
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz

Och jag installerade med grub-install /dev/hda sedan root (hd0,0) sedan setup (hd0) och sedan quit
Det funkar inte även fast installationen av grub till MBR är succeed :evil:
Spännande med är att du glömt säga vad som inte fungerar?
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

amandus
Posts: 223
Joined: 21 April 2003, 17:25
Location: Växjö
Contact:

Post by amandus » 26 November 2005, 18:18

Det som kom upp vid boot var error 15 can´t find file
Gentoo 1/3 NPTL Install with stabel toolkit managed by my self! amd64 3500+ 1024mb matched RAM ATA 133 7200 RPM

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 26 November 2005, 18:22

Du har en amd64 med, råkar inte vara ett nforce-chipset moderkort? Vet att dom har problem med att enheter mapas på fel sätt under bootloadern, vilket löses när kerneln läses in. Har samma fel. Testa att när grub startas starta den inbyggda editorn och se hur enheterna ligger och boota dom manuellt.


Edit:
Du kan läsa min tråd på gentoo's forum om det:
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-29 ... orce3.html
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

amandus
Posts: 223
Joined: 21 April 2003, 17:25
Location: Växjö
Contact:

Post by amandus » 26 November 2005, 18:26

Det är riktigt att jag har en amd64 dator med Gentoo, men den datorn som det gäller är en x86 med en Pentium4.
Gentoo 1/3 NPTL Install with stabel toolkit managed by my self! amd64 3500+ 1024mb matched RAM ATA 133 7200 RPM

User avatar
Biffy
Posts: 1970
Joined: 22 March 2004, 22:26
Location: /home

Post by Biffy » 26 November 2005, 19:09

Jag har också fått känslan av att jag gillar lilo mer än grub.. Lilo tycker jag känns mer "rätt fram".
Image

Använder Ubuntu Dapper.

bloSSA
Posts: 152
Joined: 18 June 2002, 23:45
Location: Böketofta
Contact:

Post by bloSSA » 26 November 2005, 19:35

Jag sätter en slant på att det har med mountningen av boot-partitionen att göra.
ASUS P5E64WS Pro, QX9650, 4x1GB OCZ DDR3

Gnevchack
Posts: 103
Joined: 10 April 2004, 23:03
Contact:

Post by Gnevchack » 27 November 2005, 07:07

jag har just nu Grub, men jag föredrar alltid Lilo, jag har ALDRIG fått grub att funka manuellt :o

LILO FOR TEH WIN!
------------------
Ubuntu 5.10/Slamd64 10.2, Amd64 4000+, Kingston 2gb RAM, point of view geforce 7800GT,gigabyte ga-k8nxp-sli, Maxtor ata 200gb, Samsung spinpoint 250gb s-ata2
-----------------

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 27 November 2005, 13:37

Vill bara tillägga att GRUB funkar perfekt för min del.

Kör Fedora.

Är helnöjd. :D

Inga problem med GRUB.

(Någon måste ju försvara GRUB).

Ska visst vara en GRUB 2 på gång som ska vara bättre i alla avseenden.
http://www.gnu.org/software/grub/grub-2.en.html

Sourcer
Posts: 1183
Joined: 15 October 2005, 21:37

Post by Sourcer » 27 November 2005, 14:33

LILO eller GRUB är ju bara en vanesak. Själv blev jag frustrerad när jag ville starta i körnivå 1 och inte kunde det för att GRUB var installerad. :evil:

I LILO kunde jag det utan och innan, men nu låg ju GRUB där, så hur FAAN ska det gå till tänkte jag. Han som administrerade servern hade gått på semester utan att lämna något lösenord. Vi var ju tvungen att återställa lösenordet. Alla servrar i hallen var låst, så inget internet hade vi heller tillgång till, samt att vi var 20 mil från kontoret mitt i natten. Det tog ett tag att lista ut, för det var ju inte självklart hur man skulle göra. Man fick redigera en rad i GRUB för att ändra startkonfigurationen. Jag ändrade på föjande sätt.

Så här såg den ut i början.

kernel /vmlinuz-2.4.18-5 ro root=/dev/ida/c0d0p1

Så här såg den ut efter ändringen. Väldigt enkelt att lista ut, eller hur? :roll:

kernel /vmlinuz-2.4.18-5 ro root=/dev/ida/c0d0p1 1

lasse-kongo
Posts: 90
Joined: 10 January 2005, 13:45
Location: Kga
Contact:

Post by lasse-kongo » 3 December 2005, 22:59

Heheh håller med om att GRUb är det sämsta som finns... Alla datorer ja har kört fedora på har harvats ihop av GRUB... Hårddiskarna har grubifierats.. bläh.. ibland så kommer det bara upp en massa 9or på skärmen och man måste då rengöra MBR manuellt för att få det enda sanna att funka LiLo... my precious... o btw har aldrig fått win att boota från grub.. däremot tusentals gånger med LiLo :lol:
Har jag berättat om när jag tränade Gunde Svan??

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 5 December 2005, 14:18

Måsste man ens ha en boot laddare om man bara kör linux på en maskin? har inte vågat testa att inte installera någon non gång. Jag har verken hafft problem med Grub eller Lilo:)

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 2 February 2006, 22:29

lasse-kongo wrote:... o btw har aldrig fått win att boota från grub.
Jaså, mycket konstigt ???
Jag har lyckats med det, utan problem. :lol:
Fast det krävs naturligtvis lite kunskap, som några här inte har.
SKÄRPNING !!! :evil:

User avatar
Filidutten
Posts: 207
Joined: 1 December 2005, 20:21

Post by Filidutten » 3 February 2006, 00:30

Kan nån tala om för mig vilka fördelar det finns med grub. Vad kan grub som inte lilo kan.
Lilo är extremt mycket enklare att konfa.

User avatar
jeppzer
Posts: 334
Joined: 4 January 2005, 16:41
Location: Bollnäs

Post by jeppzer » 3 February 2006, 00:41

Man slipper glömma bort att köra

Code: Select all

lilo
efter att man sparat conf-filen och bli förbannad när det inte blir rätt när man bootar om.

Sen så finns det säkert något annat, men det är väl ingen superstor skillnad vad jag vet.
Provar Ubuntu för tillfället

User avatar
hakan
Posts: 505
Joined: 30 April 2002, 02:00
Location: Lidingö

Post by hakan » 3 February 2006, 07:02

Sen så finns det säkert något annat,
Det jag uppskattar mest, förutom att behöva skriva alla ändringar till MBR, är att Grub kan "editeras" direkt, vilket underlättar betydligt om jag ex.v. vill prova nya kärnor.

Svårt/enkelt, tja, jag tycker alltid det är svårt när jag ska lära mig något nytt, :) , men egentligen är inte Grub "svårare", bara annorlunda.

/Håkan

User avatar
vanten
Posts: 490
Joined: 29 April 2005, 21:52
Location: Linköping

Post by vanten » 3 February 2006, 09:43

Jag vet hur ja ska boota min dator, mammas kompisars osv genom grub, linux/windows. Lilo försökte ja mej på i 10 min men la sedan ner. Inga problem hittils med grub.
.: GNU/Linux :: Gentoo :: Fluxbox :.
.: BSD/Darwin :: Mac :: OS X :.

User avatar
andersajja
Posts: 1123
Joined: 17 August 2005, 14:22
Location: Motala
Contact:

Post by andersajja » 3 February 2006, 10:47

hakan wrote: Det jag uppskattar mest, förutom att behöva skriva alla ändringar till MBR, är att Grub kan "editeras" direkt, vilket underlättar betydligt om jag ex.v. vill prova nya kärnor.
/Håkan
Håller helt med, det skänns skönt att kunna lägga in en ny kärna och 'bara' reboota,
om det inte fungerar så är det bara att ta väck så är allt som före igen,
utan att man behöver kladda i kluriga configurations filer.

Tycker Grub är en mycket bra bootloader.
andersajja

"You are not allowed to criticize this product publicly",
"You agree that by agreeing, we can make any changes to
the agreement in the future which you automatically agree to."

bol

Post by bol » 3 February 2006, 10:53

Föredrar LILO i alla väder.
Det var lilo som jag först testade, och det funkar fortfarande.
Försökte med grub i gentoo en gång, utan framgång, så jag gick tillbaka till lilo.

User avatar
torkel2k
Posts: 471
Joined: 19 May 2002, 02:00
Location: Skellefteå
Contact:

Post by torkel2k » 3 February 2006, 11:12

Har använt både Lilo och Grub, båda utan större problem. Vilken som är bättre är nog en fråga om vilken man är mest van.
"det kom upp en ruta där det stog "du måste vara root" elr ngt, root är väl typ frukt? elr jag vet inte.."

Sourcer
Posts: 1183
Joined: 15 October 2005, 21:37

Post by Sourcer » 3 February 2006, 11:48

Lilo är för de som är gammal i gamet, och Grub är för färskingar.

PJ

Post by PJ » 3 February 2006, 13:24

Jag har använt både lilo och grub, båda har sina fördelar/nackdelar. De är ganska likvärdiga i svårighetsgrad när det gäller konfigurering, lite olika syntax bara.

En nackdel med grub är att man måste ha laddad in rätt "filsystemsmodul" för att överhuvudtaget kunna hitta kärnan. I lilo lagras bara var kärnan befinner sig på hårddisken vilket gör det enklare att använda mindre kända filsystemstyper. Även om detta är en nackdel med grub så är det även den största fördelen då man som sagt slipper köra ett kommando för att uppdatera var kärnan befinner sig på hårddisken, vilket grub kan klara av att hantera själv genom att söka i filsystemet.

Sen en sak som jag själv har upptäckt (kan vara felkonfigurerat) är att om det finns en bootmanager före lilo så kan denna botmanager inte skicka in key-chains vilket fungerar alldeles utmärkt i grub. Detta har som sagt fungerat i tidigare versioner av lilo.

torslund
Posts: 1559
Joined: 7 November 2002, 18:24

Post by torslund » 4 February 2006, 13:02

Gillar inte alla ändringar i grub som bara finns där plötslig med en ny dist. Som hur man ska skriva var root finns mm.
Tar man en rad från en menu.lst och sätter in i en annan så är det inte säkert att det funkar utan handpåläggnig.

User avatar
Tronic
Posts: 172
Joined: 20 February 2004, 17:11
Location: Karlskoga

Post by Tronic » 7 February 2006, 11:04

Lilo funkar jämt.
Grub är MYCKET snabbare än lilo. Om man får det att funka :)...
Det är det som är skillnaden.

Post Reply