internet problem

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
abc123
Posts: 113
Joined: 12 March 2006, 22:35
Contact:

internet problem

Post by abc123 » 12 March 2006, 22:45

Hej!
Jag har ett litet problem med min dator: jag kan inte surfa på nätet. Jag ansluter genom min router på mitt nätverk. nätverket funkar bra, men när jag försöker gå in på internet kan den inte ansluta. Jag har intallerat debian och ubuntu. jag har testat lite med statisk ip och att använda dhcp men det funkar inte.
jag har testat många live cd distrubutioner och många har fått internet att funkat med detsamma.
eller ska jag testa en annan distrubution?
tacksam för hjälp!

Fedor
Posts: 489
Joined: 17 August 2005, 23:54

Post by Fedor » 12 March 2006, 23:19

vad ger kommandot ifconfig?

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 12 March 2006, 23:36

Har det funkat förut? eller är det ett nytt kort?

Men testa med "ifconfig" ;)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

User avatar
zuu
Posts: 482
Joined: 26 October 2003, 10:02
Location: Peking (det i Östergötland)
Contact:

Post by zuu » 12 March 2006, 23:47

Behåll den disten du kör.. bättre att du lär dig fixa felet istället för att byta.
Debian - Just Works (TM)

abc123
Posts: 113
Joined: 12 March 2006, 22:35
Contact:

Post by abc123 » 13 March 2006, 00:42

följande står när jag skriver ifconfig (om det var det ni menade?):

eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:30:04:03:8D:15
inet addr:192.168.0.3 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::230:4ff:fe03:8d15/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:1376 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:1400 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:432901 (422.7 KiB) TX bytes:152939 (149.3 KiB)
Interrupt:22 Base address:0xa000

lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:10952 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:10952 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:989971 (966.7 KiB) TX bytes:989971 (966.7 KiB)


Det hände en grej: jag satt vid datorn och skulle testa internet för 100000:nde gången. jag testade med google.se. Jag blev väldigt förvånad, det funkade! men när jag testade andra sidor så kunde ff inte ansluta, inte ens till google.com men google.se funkade hur bra som helst att söka på men jag kunde inte komma in på sökresultaten. jag var inloggad som root, och jag loggade ut och loggade in igen med mitt vanliga använmdarnamn men då funkade det inte igen :( jag loggade in som root igen men det funkade inte ändå. jag fattar inte hur nåt av detta har gått till för jag ändrade inga inställningar.

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 13 March 2006, 12:57

Vad finns i /etc/resolv.conf (DNS-inställningarna)? Har du prövat med att surfa med ip-nummer? Är routern satt som default gateway?
Fagerjan

abc123
Posts: 113
Joined: 12 March 2006, 22:35
Contact:

Post by abc123 » 13 March 2006, 14:48

i filen /etc/resolv.conf:
nameserver 192.168.0.1

surfa med ip-nummer fungerade, men att slå in ett domännamn funkar inte.

default gateway? vad är det?

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 13 March 2006, 14:51

abc123 wrote:i filen /etc/resolv.conf:
nameserver 192.168.0.1

surfa med ip-nummer fungerade, men att slå in ett domännamn funkar inte.

default gateway? vad är det?
Det är vart din dator får internet ifrån. Dvs din rooter.
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

abc123
Posts: 113
Joined: 12 March 2006, 22:35
Contact:

Post by abc123 » 13 March 2006, 18:08

jag vet inte. hur kollar man det? ska det stå nåt i /etc/resolv.conf?

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 13 March 2006, 18:10

abc123 wrote:jag vet inte. hur kollar man det? ska det stå nåt i /etc/resolv.conf?
Fast eller dynamiskt (DHCP) IP?
Vad säger kontoinfot, från din ISP?
Vilken ISP har du?
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

mikma
Posts: 3349
Joined: 10 July 2003, 21:19

Post by mikma » 13 March 2006, 18:13

I Debian så konfigurerar du nätverkskorten i /etc/network/interfaces. Det finns en manualsida om den "man interfaces". Du använder ifup/ifdown för att ta upp och ner ett nätverksgränssnitt.

Default gateway läggs in som en default route i routingstabellen. Du kan visa den med "route" alt. "ip route".

abc123
Posts: 113
Joined: 12 March 2006, 22:35
Contact:

Post by abc123 » 13 March 2006, 19:35

jag gjorde nåt med filen /etc/resolv.conf i min debian installation och nu funkar det!!!! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D alltfnkar nu ! ( i debian)

tack :D :D :D

det funkar fortfarande inte i min ubuntu installation, och de e konstigt eftersom att det står (nästan) samma sak i konfigurationsfilerna. det funkar i ubuntu med att surfa genom att slå in en ip adress. vad kandet vara för fel?

i debian harjag fast ip och dhcp i ubuntu. min isp heter biggnet. jag ska testa attändra till fast ip i ubuntu

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 13 March 2006, 19:39

har du ändrat i /etc/resolv.conf i Ubuntu då? Se till att det ser exakt lika ut ;)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 14 March 2006, 13:40

Felet är att du inte har inställt rätt namnserver. Du skall ha IP-numret till din ISP:s namnservrar (DNS) i /etc/resolv.conf om du inte har en egen namnserver. Default gateway skall vara routerns interna IP-nummer.
Fagerjan

abc123
Posts: 113
Joined: 12 March 2006, 22:35
Contact:

Post by abc123 » 14 March 2006, 16:56

ahaa nu funkar allt! :D :D :D :D :) :) :) :D :D :D :) :D :D :D :) :D :) :D :D :D :D :D :wink: :) :D :D :) :D :) :D :D

tack så otroligt mycket för hjälpen allihopa!!!:)!!!!!!!


assa ja e jätte glad nu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post Reply