Upplösning i textläge...

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
cezium
Posts: 413
Joined: 1 August 2002, 00:50
Location: Skåne

Upplösning i textläge...

Post by cezium » 30 December 2002, 19:55

Jag kör RedHat 8.0 med grub som startprogram i mbr...
Jag skulle vilja ändra min upplösning i textläge... vet inte hur man gör men skulle behöva veta det...
plz help me
CeZIuM

linux sen ~2000

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 30 December 2002, 20:21

Konfa /boot/grub/menu.lst

/JO
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

cezium
Posts: 413
Joined: 1 August 2002, 00:50
Location: Skåne

Post by cezium » 30 December 2002, 20:48

jo men vad ska jag skriva... Det finns inget förinställt värde för det...
CeZIuM

linux sen ~2000

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 30 December 2002, 20:54

cezium wrote:jo men vad ska jag skriva... Det finns inget förinställt värde för det...
Beror på din hårdvara. Jag har vga791 som parameter. Välj ett värde eller sätt "normal".

/JO
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

cezium
Posts: 413
Joined: 1 August 2002, 00:50
Location: Skåne

Post by cezium » 30 December 2002, 21:00

Hittar inte det...
Så här ser min config ut...


# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that
# all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
# root (hd0,2)
# kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda3
# initrd /boot/initrd-version.img
#boot=/dev/hda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,2)/boot/grub/splash.xpm.gz
title Red Hat Linux (2.4.18-18.8.0)
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.18-18.8.0 ro root=LABEL=/ hdd=ide-scsi
initrd /boot/initrd-2.4.18-18.8.0.img
title Red Hat Linux (2.4.18-14)
root (hd0,2)
kernel /boot/vmlinuz-2.4.18-14 ro root=LABEL=/ hdd=ide-scsi
initrd /boot/initrd-2.4.18-14.img
title Widows 2000
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1
CeZIuM

linux sen ~2000

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 30 December 2002, 21:07

RH och SuSE Grub är lite okika.
gfxmenu (hd0,0)/boot/message
color white/blue black/light-gray
default 0
timeout 8

title linux
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz root=/dev/hda1 hdb=ide-cd hdc=ide-scsi vga=791
initrd (hd0,0)/boot/initrd
title floppy
root (fd0)
chainloader +1
title failsafe
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz.shipped root=/dev/hda1 ide=nodma apm=off acpi=off vga=normal nosmp maxcpus=0 disableapic 3
initrd (hd0,0)/boot/initrd.shipped

/JO
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

cezium
Posts: 413
Joined: 1 August 2002, 00:50
Location: Skåne

Post by cezium » 30 December 2002, 21:19

Men ge ett exempel hur jag ska skriva i min config för att få 1024 *786(eller vad det är)... plz
CeZIuM

linux sen ~2000

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 30 December 2002, 21:34

Lägg in värdet som en "kernel parameter".
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz root=/dev/hda1 hdb=ide-cd hdc=ide-scsi vga=791

/JO
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

dali
Posts: 15
Joined: 29 December 2002, 12:38
Location: Luleå

Post by dali » 30 December 2002, 22:01

Haka på vga=ask på raden för kernel. Då får du upp en meny med alternativ, prova dig fram till det du vill ha och ändra sedan vga till det värdet, exempelvis vga=8 om det är det alternativet du gillar bäst.

User avatar
andersRson
Posts: 428
Joined: 8 January 2003, 01:23
Location: Lund, Skåneland
Contact:

Post by andersRson » 8 January 2003, 02:27

Om din kärna använder framebuffer kan du
testa med fbset vid prompten. skriv t ex
fbset 1024x768-65
för 1024-upplösning i 65 herz.

Post Reply