Upplösningsproblem Ubuntu Live-CD (HJÄLP TILL FÖR FAAN!!!)

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
User avatar
Ham
Posts: 396
Joined: 5 February 2006, 14:37
Location: Multiversums mörkare delar...
Contact:

Upplösningsproblem Ubuntu Live-CD (HJÄLP TILL FÖR FAAN!!!)

Post by Ham » 5 July 2006, 17:40

Jag ska installera Ubuntu pa datorn och har nu bootat upp liven. Upplosningen ligger pa 640x480 och det gar inte att andra. Man skulle val kunna tycka att "det far man val sta ut med". Jag tycker om GUI-installation och sjalva rutan med installationen far inte plats pa skarmen. Det gar alltsa inte att installera.
Jag behover tips pa hur jag kan gora, nu!

PS. Ursäkta mitt "våldsamma utspel" i titeln, men jag måste ha det här fixat tills imorron...
Last edited by Ham on 5 July 2006, 22:29, edited 3 times in total.
Linux limitless
Image

User avatar
Ham
Posts: 396
Joined: 5 February 2006, 14:37
Location: Multiversums mörkare delar...
Contact:

Post by Ham » 5 July 2006, 18:01

Snalla?
Linux limitless
Image

Fedor
Posts: 489
Joined: 17 August 2005, 23:54

Post by Fedor » 5 July 2006, 18:17

system > inställningar > skärmupplösning
funkar det inte att ändra där?

btw du kan välja svenska innan den bootar 8)

User avatar
Ham
Posts: 396
Joined: 5 February 2006, 14:37
Location: Multiversums mörkare delar...
Contact:

Post by Ham » 5 July 2006, 19:12

Visst, det brukar funka men det gör det inte. Det enda alternativet som finns är just 640x480...
Förresten så hittade jag de inställningarna innan du berättade om dem :wink:
På samma ställe så fanns det en upplösningsinställning men det verkade bara gälla under booten. Jag har bootat två gånger nu och varit borta en sväng båda gångerna, Ska testa att boota om igen och se om det finns fler inställningar längre fram...
Linux limitless
Image

User avatar
Ham
Posts: 396
Joined: 5 February 2006, 14:37
Location: Multiversums mörkare delar...
Contact:

Post by Ham » 5 July 2006, 19:50

Under booten så funkar upplösningen som det ska, men när jag väl kommer in i Gnome så står den där jävla upplösningen på 640x480 som alltid. När man bootar Live-CD:n så kan man ställa in upplösning, kblayout och språk som ska köras. Kblayouten och språkinställningen funkar bra och "hänger med" in i Gnome men inte upplösningen.

Så här ser xorg.conf ut:

Code: Select all

Section "Screen"
        Identifier      "Default Screen"
        Device          "ATI Technologies, Inc. R423 5F57 [Radeon X800XT (PC$        Monitor         "Generic Monitor"
        DefaultDepth    24
        SubSection "Display"
                Depth           1
                Modes           "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           4
                Modes           "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           8
                Modes           "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           15
                Modes           "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           16
                Modes           "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
        SubSection "Display"
                Depth           24
                Modes           "1024x768" "800x600" "640x480"
        EndSubSection
EndSection
Jag ser väl inga problem med det, men nåt vaj är det ju. Går det förresten att ställa om upplösningen med nåt fint litet kommando?
Linux limitless
Image

torslund
Posts: 1559
Joined: 7 November 2002, 18:24

Post by torslund » 6 July 2006, 12:03

Tror att det är Xorg som buggar. Har också haft problem med detta. XF86 var faktiskt stabilare.
Har fixat Ubuntu med config fil från annan dist.

User avatar
vanten
Posts: 490
Joined: 29 April 2005, 21:52
Location: Linköping

Post by vanten » 6 July 2006, 12:30

Om du inte har en rätt konfigured xorg.conf fil så kommer du aldrig åt de högre upplösningarna. Kolla så att refresh raten inte har för lågt värde. Det brukar avgöra ganska mycket. Ehm, det var något speciellt med 60-hertz. Kommer inte ihåg just nu, kan återkomma på den biten.

Sen får du allt ta å kolla en sak till eftersom du kör gnome. Just gnomes egna inställningar, och se till att du har koll på vilka som används. Min rec. är att köra med xorgs inställninar, för gnome kan fara och flyga.
.: GNU/Linux :: Gentoo :: Fluxbox :.
.: BSD/Darwin :: Mac :: OS X :.

zeal
Posts: 806
Joined: 8 August 2002, 02:02
Location: Göteborg

Post by zeal » 6 July 2006, 12:52

Du kan inte växla mellan olika upplösningar med ctrl-alt-"+" och ctrl-alt-"-"?

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 6 July 2006, 20:54

Du har inte angivit rätt monitor i xorg.conf. Se till att ha rätta värden på vad monitorn klarar. Om du inte angivit någon monitor väljs generic monitor med värden, som alla monitorer klarar på horisontal- och vertikalfrekvens. Du kan välja endast mellan de upplösningar, som stöds av både grafikkort och monitor.
Fagerjan

User avatar
Ham
Posts: 396
Joined: 5 February 2006, 14:37
Location: Multiversums mörkare delar...
Contact:

Post by Ham » 28 July 2006, 20:49

Sitter i Nynäshamn nu, så jag är en bit hemifrån... Jag lyckades installera Ubuntu med den där sjuka upplösningen, men fan vad jag hatade det! Börja inte tjafsa om "varför tycker du inte om Ubuntu, (argument här)", jag trivdes helt enkelt inte. Jag måste helt enkelt installera Gentoo, mitt hjärtas fröjd, igen :)
Linux limitless
Image

Nille_kungen
Posts: 1506
Joined: 28 August 2005, 00:00

Post by Nille_kungen » 28 July 2006, 20:53

Jag håller med om att ubuntu inte passar alla, jag gillade inte det heller.
Men frågan va vilket färdjup den använde.
Sedan går sådant att fixa även på en livecd men nu såg jag detta lite sent.
The more linux u go, The slacker u get

User avatar
Vampis
Posts: 936
Joined: 30 December 2004, 12:19
Location: Kållered
Contact:

Post by Vampis » 29 July 2006, 11:23

installera INTE grafiskt säger jag bara, då slipper man såna här skitproblem ;)

steff
Posts: 3
Joined: 18 June 2007, 20:34

Post by steff » 20 June 2007, 00:45

Vampis wrote:installera INTE grafiskt säger jag bara, då slipper man såna här skitproblem ;)
Hur gör man för att inte installera grafiskt då? Har bara det att välja på när jag kör i CD'n.. går ju inte att installera utan att köra grafiskt verkar det som :(

Post Reply