32 eller 64bitars?

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

32 eller 64bitars?

Post by kratz » 12 September 2006, 08:58

hur mycket forlorar jag pa att kora i686 pa en amd athlon 64? alltsa ur prestanda synvinkel?

Jag har installerat archlinux 64bitars version men har upptackt att det inte alls ar lika stabilt och bra som 32 bitars versionen.. massa skillnader..
Välkommen till http://archlinux.se !

User avatar
Snouser
Posts: 814
Joined: 7 February 2005, 19:31
Location: Klädesholmen
Contact:

Post by Snouser » 12 September 2006, 13:55

Jag skulle rekomendera att du kör 32-bitars versionen, detta eftersom de är bra mycke stabilare och sedan så finns det mycket fler program till 32.

Du tjänar ungefär 3-6% om du kör 64-bitars gent emot 32.


Slutsatts; kör 32-bitar

User avatar
Biffy
Posts: 1970
Joined: 22 March 2004, 22:26
Location: /home

Post by Biffy » 12 September 2006, 16:34

Då undrar jag varför man inte tjänar mer i prestanda än 3-6 procent på en 64-bitars prolle. Beror detta på att operativsystemet inte kan utnyttja det fullt ut (prestandamässigt) eller beror det på att 64-bitars processor inte alls är så bra som de skulle vara?

Jag läste i nån gammal datortidning om 64-bitars och det skulle ju vara så gudomligt jävla bra. Men varför är det inte det nu då?
Image

Använder Ubuntu Dapper.

mikma
Posts: 3349
Joined: 10 July 2003, 21:19

Post by mikma » 12 September 2006, 16:40

Den största fördelen med 64-bitar är väl att den kan adressera mer minne.

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 13 September 2006, 13:52

asså... jag har ett konstigt problem till när det geller processorer.. jag märker inte av det, datorn e snabb som fan... men både när jag fick datorn (i windows) och i linux så står det att processorn är på 796mhz:O:O det är egentligen 2ghz (amd Athlon 64 3200+) den funkar ju bra och såoch den heter rätt. men varför står det att den e så slö?
Välkommen till http://archlinux.se !

zeal
Posts: 806
Joined: 8 August 2002, 02:02
Location: Göteborg

Post by zeal » 13 September 2006, 13:59

kratz wrote:asså... jag har ett konstigt problem till när det geller processorer.. jag märker inte av det, datorn e snabb som fan... men både när jag fick datorn (i windows) och i linux så står det att processorn är på 796mhz:O:O det är egentligen 2ghz (amd Athlon 64 3200+) den funkar ju bra och såoch den heter rätt. men varför står det att den e så slö?
Det är inte någon frequency scaling som är aktiv och drar ner klockan när du inte kör något beräkningsintensivt?

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 14 September 2006, 08:18

Nej, tror inte det, jag kollade med freqency scaling monitor i gnome och den sa att processorn jobbade på 100% vid 796mhz..

lika dant i windows som sagt.. skumt, med datorn är inte slö? den jobbar som om den skulle ha 2ghz typ...
Välkommen till http://archlinux.se !

PDouhane
Posts: 13
Joined: 20 September 2006, 20:32
Location: Skåne

Post by PDouhane » 25 September 2006, 19:09

Angående 32/64 bitars, VAD ska jag ändra för att ställa in mitt system till det istället för "native 64"?? Är desperat, får inte in alla program jag vill ha, och misstänker att det har med att jag har enbart 64 bitars konf nu......

Gentoo 2006.1 AMD64 3400+, MSI K8 NEO, gcc 4.1.1

Snart återstår det bara att installera om... :(
[AMD64, Radeon X800 PRO, MSI K8 Neo, Ubuntu 7.10 x86_64]

bol

Post by bol » 26 September 2006, 00:07

Patric D wrote:Angående 32/64 bitars, VAD ska jag ändra för att ställa in mitt system till det istället för "native 64"?? Är desperat, får inte in alla program jag vill ha, och misstänker att det har med att jag har enbart 64 bitars konf nu......

Gentoo 2006.1 AMD64 3400+, MSI K8 NEO, gcc 4.1.1

Snart återstår det bara att installera om... :(
Vad är det för saker som du inte får att fungera?

Det finns ju en del binärpaket som du kan köra 32bitars, med 32-bitarslibbar.

Skapa en separat tråd om det så ska jag se vad jag kan göra.

Post Reply