Trådlöst internet?

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Trådlöst internet?

Post by stormtrooper » 6 March 2007, 21:57

Varför kommer jag bara ut på internet i Linux om jag har kabeln i, varför funkar det inte trådlöst? Vart ställer jag in det?

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Re: Trådlöst internet?

Post by phm » 6 March 2007, 22:35

stormtrooper wrote:Varför kommer jag bara ut på internet i Linux om jag har kabeln i, varför funkar det inte trådlöst? Vart ställer jag in det?
Vad visas när du skriver följande i konsolen :

Code: Select all

iwconfig

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 6 March 2007, 22:36

Vilken konsol? Tänk på att det är första gången jag använder Linux...

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 6 March 2007, 22:43

stormtrooper wrote:Vilken konsol? Tänk på att det är första gången jag använder Linux...
Konsolen är det viktigaste du måste lära dig i Linux.
Se om du hittar något i menyerna där det står "Terminal", "Console" el. likn.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Kommandotolk

http://www.linuxcommand.org/index.php
Last edited by phm on 6 March 2007, 23:21, edited 2 times in total.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 6 March 2007, 22:56

Nej, jag hittar ingen Terminal...

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 6 March 2007, 22:58

stormtrooper wrote:Nej, jag hittar ingen Terminal...
Använder du Ubuntu nu och GNOME ?
Last edited by phm on 6 March 2007, 23:02, edited 2 times in total.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 6 March 2007, 23:01

PM wrote:
stormtrooper wrote:Nej, jag hittar ingen Terminal...
Använder du Ubuntu nu och GNOME ?
Ja, precis..

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 6 March 2007, 23:02

stormtrooper wrote:
PM wrote:
stormtrooper wrote:Nej, jag hittar ingen Terminal...
Använder du Ubuntu nu och GNOME ?
Ja, precis..
Kolla Skrivbordet, där brukar finnas en ikon för Terminalen.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 6 March 2007, 23:03

PM wrote:
stormtrooper wrote:
PM wrote:Använder du Ubuntu nu och GNOME ?
Ja, precis..
Kolla Skrivbordet, där brukar finnas en ikon för Terminalen.
Nej, inget där...

User avatar
Snouser
Posts: 814
Joined: 7 February 2005, 19:31
Location: Klädesholmen
Contact:

Post by Snouser » 6 March 2007, 23:05

Har du försökt leta.
Den ska ligga under systemverktyg.

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 6 March 2007, 23:06

stormtrooper wrote:Nej, inget där...
Har du ingen meny någonstans där det står Applications > Accessories > Terminal eller Systemverktyg > Tillbehör > Terminal

Terminal kanske heter Konsol eller något på svenska.

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 6 March 2007, 23:18

Du lär dig inte Linux på en kafferast, men någonstans ska du börja och kommandoskalet (terminalen, consolen) är ett bra ställe att börja på, för nästan alla fantastiska verktyg når du bara den vägen.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 6 March 2007, 23:25

Nu hittade jag den.. När jag skrev iwconfig så kom följande upp..

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 unassociated ESSID:off/any
Mode:Managed Frequency=nan kHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:16 dBm
Retry limit:15 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:10 Missed beacon:0

sit0 no wireless extensions.

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 6 March 2007, 23:43

stormtrooper wrote:Nu hittade jag den.. När jag skrev iwconfig så kom följande upp..

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 unassociated ESSID:off/any
Mode:Managed Frequency=nan kHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:16 dBm
Retry limit:15 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:10 Missed beacon:0

sit0 no wireless extensions.
För att kunna koppla upp dig trådlöst i Linux behöver systemet ha stöd (drivrutiner) för ditt nätverkskort.
Läs mer här:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Ndis_i_ubuntu
Last edited by phm on 7 March 2007, 13:42, edited 1 time in total.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 00:58

PM wrote:
stormtrooper wrote:Nu hittade jag den.. När jag skrev iwconfig så kom följande upp..

lo no wireless extensions.

eth0 no wireless extensions.

eth1 unassociated ESSID:off/any
Mode:Managed Frequency=nan kHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate:0 kb/s Tx-Power:16 dBm
Retry limit:15 RTS thr:off Fragment thr:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:10 Missed beacon:0

sit0 no wireless extensions.
För att kunna koppla upp dig trådlöst i Linux behöver systemet ha stöd (drivrutiner) för ditt nätverkskort.
Läs mer här:
http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Ndis_i_ubuntu
Måste sova nu. Godnatt, vi ses imorgon !
Ja, jag har varit inne där nu men vet inte vart jag ska ladda ner drivrutinerna...

wrls
Posts: 213
Joined: 16 September 2003, 20:44

Post by wrls » 7 March 2007, 09:13

Drivrutinerna för ditt trådlösa nät kan du ladda hem från tillverkaren eller om du har en cd skiva med dem så kan du plocka dem därifrån.
HP NC4010, Pentium M 1.6GHz w/1GB ram and 60GB IBM 7200rpm HD running Gentoo 2.6.19-r5

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 7 March 2007, 11:55

vad ger lspci?

Vi kan hjälpa dig att leta reda på rätt modul och hur du installerar den om vi vet vad kortet heter.
Välkommen till http://archlinux.se !

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 7 March 2007, 13:21

Hur vet ni att han inte har drivrutiner?

Vilken typ av kryptering kör du med på ditt WLAN?

eth1=trådlösa interfacet

för okrypterat gäller:
ifconfig eth1 <din ipaddress>
iwlist eth1 scan
iwconfig eth1 essid <ditt ssid>

Testa detta...

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 7 March 2007, 13:37

eller

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid [i]ditt ssid[/i] key [i]din nyckel om wep[/i] && dhcpcd -nd eth1
Om du vill ha ip genom dhcp.

Men jag tror inte att rätt drivrutiner finns då det står "eth1 unassociated" med iwconfig.. Det borde stå något i stil med "eth1 IEEE 802.11b/g" om han har ett sådant kort.
Välkommen till http://archlinux.se !

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 13:57

Ok, som sagt vi kan hjälpa dig om du tar reda på vilket nätverkskort du har.
Detta kan du göra genom att skriva följande kommando i konsolen:

Code: Select all

lspci
Kopiera sedan infon som visas och klistra in här i tråden, så vi kan kolla på det.

Det går bra att markera texten i konsolen (håll vänster musknapp intryckt när du markerar) och kopiera till urklipp (högerklicka och välj kopiera) och sedan klistra in var du vill, det fungerar som i Win. Så du behöver inte skriva av allt förhand ....
Last edited by phm on 7 March 2007, 14:18, edited 2 times in total.

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 7 March 2007, 14:14

kratz wrote:eller

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid [i]ditt ssid[/i] key [i]din nyckel om wep[/i] && dhcpcd -nd eth1
Om du vill ha ip genom dhcp.

Men jag tror inte att rätt drivrutiner finns då det står "eth1 unassociated" med iwconfig.. Det borde stå något i stil med "eth1 IEEE 802.11b/g" om han har ett sådant kort.
Om du skriver:
iwconfig eth1 essid dummy123f
iwconfig eth1

så får du unassociated.

Jag tror inte att det kommer upp som ett interface (eth1 kom upp) om han inte har rätt drivrutiner, men jag kanske har fel...

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 7 March 2007, 15:17

Det kan vara så att man har modulen, men behöver mer för att det skall fungera som tex bcm43xx modulen för broadcomkort. Där du behöver bcm43xx-fwcutter för att installera firmware för kortet.
Innan man gjort det så syns kortet med iwconfig men fungerar ej.
Välkommen till http://archlinux.se !

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 15:29

OJ, många svar! :D
Jag har laddat ner drivrutinerna från Dells hemsida nu, filen heter R138747.EXE och ligger på skrivbordet.
Kortet jag har heter Intel Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection.
Hur gör jag nu? Gärna steg för steg... :wink:

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 7 March 2007, 15:34

Du kan börja med att kasta .exe filen direkt:) .exe är exekverbara DOS filer^^ funkar bara i linux med emulator, och drivrutinerna funkar inte..

Det finns fullt funktionerade drivrutiner för det kortet.
Allt du behöver ha och veta finns på :
http://ipw3945.sourceforge.net/

Men du kan kolla om modulen finns med

Code: Select all

lsmod | grep ipw
eller liknande.

Annars kan du testa modprobe modulnamn där jag kan gissa på att modulen heter ipw3945

Men innan du gör någonting, Testa att koppla upp dig, det kanske redan funkar.

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid XXXXX key YYYYYYYY && dhcpcd -nd eth1

Detta måsste du vara root för, om inte kan du skriva sudo framför.
Som du förmodligen förstår så byter du ut XXXXX mot ditt aktuella ssid som du kan se med "iwlist eth1 scan" och YYYYY mod aktuell wep.. Om du inte har wep så tar du bara bort hela key -grejjen.
Välkommen till http://archlinux.se !

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 15:53

På den där sidan står det att jag ska ladda ner fem olika filer... Måste jag verkligen ha alla? Hur gör jag för att installera?
Om jag ändrar eth0 till eth1 så står det bara disconnected...

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 16:32

Vad gav :

Code: Select all

lsmod | grep ipw

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 16:39

PM wrote:Vad gav :

Code: Select all

lsmod | grep ipw
ipw3945 124576 1
ieee80211 35272 1 ipw3945

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 16:44

stormtrooper wrote:ipw3945 124576 1
ieee80211 35272 1 ipw3945
Då har du iaf modulerna.
Last edited by phm on 7 March 2007, 16:52, edited 2 times in total.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 16:50

PM wrote:
stormtrooper wrote:ipw3945 124576 1
ieee80211 35272 1 ipw3945
Då har du iaf modulerna.
Ok... Vad gör jag nu?

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 16:51

stormtrooper wrote:
PM wrote:
stormtrooper wrote:ipw3945 124576 1
ieee80211 35272 1 ipw3945
Då har du iaf modulerna.
Ok... Vad gör jag nu?
Fixar du att bli root i terminalen ?

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 16:53

PM wrote:
stormtrooper wrote:
PM wrote:Då har du iaf modulerna.
Ok... Vad gör jag nu?
Fixar du att bli root i terminalen ?
Yes, jag är där nu!

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 16:56

Är där ja, men är du root också ?
Har du en # vid promten ?
Har du en $ är du inte root.

Ska se ut så här (El likn):

Code: Select all

[root@localhost ~]#
Last edited by phm on 7 March 2007, 16:59, edited 1 time in total.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 16:58

PM wrote:Är där ja, men är du root också ?
Har du en # vid promten ?
Japp!
root@daniel-laptop:/home/daniel#

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 17:09

Vad ger :

Code: Select all

iwlist eth1 scan

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 17:11

PM wrote:Vad ger :

Code: Select all

iwlist eth1 scan
eth1 Scan completed :
Cell 01 - Address: 00:11:50:D8:87:0A
ESSID:"Belkin54g"
Protocol:IEEE 802.11bg
Mode:Master
Channel:11
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Quality=95/100 Signal level=-34 dBm Noise level=-34 dBm
Extra: Last beacon: 164ms ago
Cell 02 - Address: 00:13:46:3E:7C:14
ESSID:"AH-b�rbar"
Protocol:IEEE 802.11bg
Mode:Master
Channel:6
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 6 Mb/s; 9 Mb/s
11 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 22 Mb/s; 24 Mb/s
36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
Quality=55/100 Signal level=-75 dBm Noise level=-75 dBm
Extra: Last beacon: 216ms ago

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 17:17

Testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g && dhcpcd -nd eth1
Dra sen ut sladden från modemet och se om det funkar att surfa trådlöst.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 17:21

PM wrote:Testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g && dhcpcd -nd eth1
Dra sen ut sladden från modemet och se om det funkar att surfa trådlöst.
Det står:

bash: dhcpcd: command not found

Alltså...filerna som jag laddade ner, måste jag inte installera dem..?

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 17:23

Vet ej, kanske inte du behöver det.

Fedor
Posts: 489
Joined: 17 August 2005, 23:54

Post by Fedor » 7 March 2007, 17:25

nej du måste bara ha krypterings nyckeln till dit nät.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 17:27

PM wrote:Vet ej, kanske inte du behöver det.
Nej, om jag drar ut sladden så står det Disconnected. Om jag ändrar till eth1 så står det fortfarande Disconnected... Jag måste kanske installera drivrutinerna ändå..?

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 17:34

Fedor wrote:nej du måste bara ha krypterings nyckeln till dit nät.
Det funkar iaf inte... Om jag klickar för Enable this connection, fyller i koden och klickar på Ok så är det iaf Disconnected och klickar jag på Configure igen så är Enable this connection urklickad...

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 18:36

Testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key YYYYYYYY && dhcpcd -nd eth1
Och där det står YYYYYYYY fyll i din WEP nyckel.

Funkar inte det, testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key YYYYYYYY && dhcpcd -HD eth1
Alltså ändra dhcpcd till -HD istället för -nd.

Vad får du för besked när du kör detta ?
Last edited by phm on 7 March 2007, 19:06, edited 2 times in total.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 19:41

PM wrote:Testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key YYYYYYYY && dhcpcd -nd eth1
Och där det står YYYYYYYY fyll i din WEP nyckel.

Funkar inte det, testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key YYYYYYYY && dhcpcd -HD eth1
Alltså ändra dhcpcd till -HD istället för -nd.

Vad får du för besked när du kör detta ?
bash: dhcpcd: command not found

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 19:55

stormtrooper wrote:
PM wrote:Testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key YYYYYYYY && dhcpcd -nd eth1
Och där det står YYYYYYYY fyll i din WEP nyckel.

Funkar inte det, testa:

Code: Select all

ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key YYYYYYYY && dhcpcd -HD eth1
Alltså ändra dhcpcd till -HD istället för -nd.

Vad får du för besked när du kör detta ?
bash: dhcpcd: command not found
Envist värre :wink:

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 20:03

Vad ger :

Code: Select all

dhclient eth1

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 20:05

PM wrote:Vad ger :

Code: Select all

dhclient eth1
Internet Systems Consortium DHCP Client V3.0.4
Copyright 2004-2006 Internet Systems Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit http://www.isc.org/sw/dhcp/

can't create /var/lib/dhcp3/dhclient.leases: Permission denied
Can't create /var/run/dhclient.pid: Permission denied
drop_privileges: could not set group id: Operation not permitted


Hmm...

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 20:18

Jag tror att dhcpcd är ett separat program som du måste installera själv, frågan är bara hur ?

Testa att installera det i terminalen:

Code: Select all

aptitude install dhcpcd
Sök själv lite på följande länk:
http://www.ubuntulinux.se/search/node/t ... dl%C3%B6st

Testa att använda det grafiska gränsnittet istället.
System/Administration/Nätverk
Last edited by phm on 7 March 2007, 20:54, edited 1 time in total.

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 7 March 2007, 21:33

PM wrote:Jag tror att dhcpcd är ett separat program som du måste installera själv, frågan är bara hur ?

Testa att installera det i terminalen:

Code: Select all

aptitude install dhcpcd
Sök själv lite på följande länk:
http://www.ubuntulinux.se/search/node/t ... dl%C3%B6st

Testa att använda det grafiska gränsnittet istället.
System/Administration/Nätverk
YES! :D
Jag skrev in aptitude install dhcpcd och sen ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key YYYYYYYY && dhcpcd -nd eth1 och då funkade det! Äntligen!

Tusen tack för all hjälp!

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 7 March 2007, 22:06

Ok, kul att det löste sig, lycka till i fortsättningen med Linux !!! :)

stormtrooper
Posts: 57
Joined: 6 March 2007, 17:41
Location: Stockholm

Post by stormtrooper » 8 March 2007, 09:20

PM wrote:Ok, kul att det löste sig, lycka till i fortsättningen med Linux !!! :)
Hmm...verkade som att det inte var så enkelt iaf... :cry:
Det funkade till en början men när jag startat om datorn igen var inställningarna borta och för att kunna skriva in "ifconfig eth1 up && iwconfig eth1 essid Belkin54g key xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx && dhcpcd -nd eth1" igen var jag tvungen att koppla in sladden igen, annars funkade det inte...
Nån aning om vad problemet kan vara? :-?
Last edited by stormtrooper on 8 March 2007, 09:59, edited 1 time in total.

Post Reply