Starta KDE?

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Starta KDE?

Post by peman » 31 May 2007, 13:02

Hej
Har debian installerat med gnome och nu installerade jag precis KDE, frågan är bara, jag kommer inte ihåg hur man loggar ut ur gnome och loggar in på KDE. För när datorn startar upp kommer den automatiskt till inloggning för Gnome.

Helst vill jag kunna välja grafiskt vilken fönsterhanterare jag ska starta.

Hur gör jag?
/mp

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 31 May 2007, 14:16

Om du har GDM installerat så kan du välja session under alternativ, grafiskt i GDM.
Du KAN behöva (förmodligen behövs detta ej i GDM) tala om dör gdm att KDE finns, det gör du genom att skapa ett entry i /etc/X11/sessions/ som tex. kan heta kde.desktop

EDIT: Det bör se ut något i denhär stilen:

Code: Select all

[Desktop Entry]
Encoding=iso8859-1
Type=XSession
Exec=kde
TryExec=kde
Name=KDE
Name[sv_SE]=KDE
Kan vara avvikande.
Välkommen till http://archlinux.se !

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 1 June 2007, 12:45

hittar inte det. men hur loggar jag ut ur det grafiska gnome till prompten så kan jag därifrån starta kde med start kde väl?
/mp

User avatar
kjell-e
Posts: 2817
Joined: 21 December 2002, 16:27
Location: Linköping
Contact:

Post by kjell-e » 1 June 2007, 13:25

Du säger inte vilken distribution du kör men i många så är det definierat att starta grafisk inloggning i run level 5 och vanlig konsolinloggning vid run level 3.

Du kan då som root skriva init 3 och ta ner maskinen till run level 3. Nu har du en inloggningsprompt och kan logga in och därifrån starta X-servern med startx. Skapa en fil .xinitrc i din hemkatalog och skriv in startkde på en rad i den filen. Nu kommer kde att startas när du skriver startx eller xinit.

PJ

Post by PJ » 1 June 2007, 13:45

Nu är jag inte helt hundra på hur det fungerar i debian men jag skulle ha löst det så här:

1 Öppna upp /etc/inittab i super user mode
2. Leta upp någonting i stil med:

Code: Select all

x:5:respawn:/usr/bin/gdm -nodaemon
3. Ändrade det till följande (förutsatt att kdm finns i katalogen /usr/bin )

Code: Select all

x:5:respawn:/usr/bin/kdm -nodaemon
4. Spara.

Om man vill testa om det fungerar kan man först växla till level 3 för att sen återgå till level 5. Detta bör då starta upp kdm (istället för gdm) och därigenom bör man få KDE som första alternativ.

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 1 June 2007, 18:52

tack för alla era svar, så jädrans mycket jag glömt sen jag satt med det sist, 2 år sen. nu jobbar jag i debian :) fast inte med just det men det är min arbetsstation. Tack ska ni ha!
/mp

Post Reply