Page 1 of 1

Starta KDE?

Posted: 31 May 2007, 13:02
by peman
Hej
Har debian installerat med gnome och nu installerade jag precis KDE, frågan är bara, jag kommer inte ihåg hur man loggar ut ur gnome och loggar in på KDE. För när datorn startar upp kommer den automatiskt till inloggning för Gnome.

Helst vill jag kunna välja grafiskt vilken fönsterhanterare jag ska starta.

Hur gör jag?

Posted: 31 May 2007, 14:16
by kratz
Om du har GDM installerat så kan du välja session under alternativ, grafiskt i GDM.
Du KAN behöva (förmodligen behövs detta ej i GDM) tala om dör gdm att KDE finns, det gör du genom att skapa ett entry i /etc/X11/sessions/ som tex. kan heta kde.desktop

EDIT: Det bör se ut något i denhär stilen:

Code: Select all

[Desktop Entry]
Encoding=iso8859-1
Type=XSession
Exec=kde
TryExec=kde
Name=KDE
Name[sv_SE]=KDE
Kan vara avvikande.

Posted: 1 June 2007, 12:45
by peman
hittar inte det. men hur loggar jag ut ur det grafiska gnome till prompten så kan jag därifrån starta kde med start kde väl?

Posted: 1 June 2007, 13:25
by kjell-e
Du säger inte vilken distribution du kör men i många så är det definierat att starta grafisk inloggning i run level 5 och vanlig konsolinloggning vid run level 3.

Du kan då som root skriva init 3 och ta ner maskinen till run level 3. Nu har du en inloggningsprompt och kan logga in och därifrån starta X-servern med startx. Skapa en fil .xinitrc i din hemkatalog och skriv in startkde på en rad i den filen. Nu kommer kde att startas när du skriver startx eller xinit.

Posted: 1 June 2007, 13:45
by PJ
Nu är jag inte helt hundra på hur det fungerar i debian men jag skulle ha löst det så här:

1 Öppna upp /etc/inittab i super user mode
2. Leta upp någonting i stil med:

Code: Select all

x:5:respawn:/usr/bin/gdm -nodaemon
3. Ändrade det till följande (förutsatt att kdm finns i katalogen /usr/bin )

Code: Select all

x:5:respawn:/usr/bin/kdm -nodaemon
4. Spara.

Om man vill testa om det fungerar kan man först växla till level 3 för att sen återgå till level 5. Detta bör då starta upp kdm (istället för gdm) och därigenom bör man få KDE som första alternativ.

Posted: 1 June 2007, 18:52
by peman
tack för alla era svar, så jädrans mycket jag glömt sen jag satt med det sist, 2 år sen. nu jobbar jag i debian :) fast inte med just det men det är min arbetsstation. Tack ska ni ha!