Fixa Grub / Lilo

Här skriver vi våran FAQ. Vill du komma med förslag, skriva själv eller rätta stavfel så gör det här. Någorlunda färdiga frågor komer att läggas i forumet FAQ.
Post Reply
User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Fixa Grub / Lilo

Post by Emil.s » 17 October 2006, 17:39

Ibland händer det att Grub / Lilo tas bort, återställs, att Windows skriver över MBR eller att det inte funkar att starta pga av annan anledning.
Det är ganska enkelt att fixa, gör så här:

Ladda ner en liveCD om du inte redan har någon. Tex Knoppix eller Ubuntu. (Har du en 64 bits installation MÅSTE du ha en 64 bits liveCD)

Boota med liveCDn. Öppna en terminal om det är X på CDn.

Gör dig till root. Den kör du:

Code: Select all

mkdir /media/linux
Nu monterar du linux disken i /media/linux:

Code: Select all

mount /dev/XdX /media/linux
Vet du inte vad disken heter kan du använda "fdisk -l".

Nu "chrootar" du in på disken:

Code: Select all

chroot /media/linux /bin/bash
Sen skilljer det sig beroende på om du kör Grub eller Lilo.

Grub:
Nu installerar du GRUB filerna på disken där /boot finns.. Dvs finns /boot på sda1 måste du montera sda1 på /boot och sen köra:

Code: Select all

grub-install --recheck /
Inte "grub-install /boot". Då installeras filerna under /boot/boot/grub.
"--recheck" Genererar en ny devices.map

Kolla hur din "devices.map" ser ut:

Code: Select all

cat /boot/grub/devices.map
Skriv "grub":

Code: Select all

grub
När grub shellet startats skriver du:

Code: Select all

root (hdX,X)
Där "X,X" ska ersättas med disken där /boot ligger. (Se devices.map)

Nu skriver du:

Code: Select all

setup (hdX)
X ska ersättas med den disk som datorn startar från. (Devices.map även här)

Klart! Skriv "quit" i grub-shellet. Sen "exit" för att gå ur chrooten

Code: Select all

grub> quit
# exit
#
Avmontera disken för säkerhetsskull:

Code: Select all

umount /media/linux
Nu är det bara att starta om. Sen ska det funka. :)

Code: Select all

reboot

Lilo:
För att installera Lilo räcker det med att köra "lilo". Eftersom du har chrootat så hittas alla filer som fanns innan, och du behöver inte göra något mer. :)
Bara att stara om sen.

Code: Select all

# lilo
# reboot
Last edited by Emil.s on 17 October 2006, 19:59, edited 3 times in total.
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 17 October 2006, 17:40

Någon som vet hur man gör med Lilo?
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 17 October 2006, 18:37

Emil.s wrote:Någon som vet hur man gör med Lilo?

Code: Select all

linux init=/bin/bash
mount -o remount,rw /
Gör det du skall.
För att avsluta
mount -o remount,ro /
Så att inte något korkat inträffar.
Boota om.
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Post by WTK » 17 October 2006, 18:51

Emil.s wrote:Någon som vet hur man gör med Lilo?
Hum...

Code: Select all

same same till och med chroot. sen

lilo
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 17 October 2006, 19:25

WTK wrote:
Emil.s wrote:Någon som vet hur man gör med Lilo?
Hum...

Code: Select all

same same till och med chroot. sen

lilo
Hur då? "lilo" för att komma in i lilos skal. (Eller?). Och sen då?
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Post by WTK » 17 October 2006, 19:34

Emil.s wrote:
WTK wrote:
Emil.s wrote:Någon som vet hur man gör med Lilo?
Hum...

Code: Select all

same same till och med chroot. sen

lilo
Hur då? "lilo" för att komma in i lilos skal. (Eller?). Och sen då?
Håhå nej (= lilo är inte alls så pass hot-hot-hot att det har skal och grejer. att bara exekvera lilo installerar lilo i bootsektorn med befintlig lilo.conf .. och eftersom man har chrootat till en filstruktur där den ligger så installerar den lilo med den configen som ligger där (troligen precis som det var innan man råkade wipe:a).
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 17 October 2006, 19:57

WTK wrote:
Emil.s wrote:
WTK wrote: Hum...

Code: Select all

same same till och med chroot. sen

lilo
Hur då? "lilo" för att komma in i lilos skal. (Eller?). Och sen då?
Håhå nej (= lilo är inte alls så pass hot-hot-hot att det har skal och grejer. att bara exekvera lilo installerar lilo i bootsektorn med befintlig lilo.conf .. och eftersom man har chrootat till en filstruktur där den ligger så installerar den lilo med den configen som ligger där (troligen precis som det var innan man råkade wipe:a).
Aha. Så lätt. :P

EDIT:
Sådär alltså?
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Post by WTK » 17 October 2006, 20:16

Emil.s wrote:
WTK wrote:
Emil.s wrote: Hur då? "lilo" för att komma in i lilos skal. (Eller?). Och sen då?
Håhå nej (= lilo är inte alls så pass hot-hot-hot att det har skal och grejer. att bara exekvera lilo installerar lilo i bootsektorn med befintlig lilo.conf .. och eftersom man har chrootat till en filstruktur där den ligger så installerar den lilo med den configen som ligger där (troligen precis som det var innan man råkade wipe:a).
Aha. Så lätt. :P

EDIT:
Sådär alltså?
Exactamundo!
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

User avatar
kjell-e
Posts: 2817
Joined: 21 December 2002, 16:27
Location: Linköping
Contact:

Post by kjell-e » 18 October 2006, 01:17

Sedan har vi den lilla detaljen om man har /boot som en egen partition.

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 18 October 2006, 10:21

kjell-e wrote:Sedan har vi den lilla detaljen om man har /boot som en egen partition.
Jo, det har du rätt i. Men har man det så borde man kunna det här i allafall... :P
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Post Reply