varför är IE så kasst?

Här diskuteras PHP, Perl och mm sånt som rör webutveckling.
Post Reply
Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

varför är IE så kasst?

Post by Mige89 » 10 April 2004, 13:09

Hej, jag håller på och bygger rättså mycket hemsidor och använder mig av apache2 webserver och php :)
och ofta när jag håller på så märker jag att sidorna ser helt annorlunda ut i IE än i mozilla på min... om jag har en tabell med en bakgrund tex så blir tabellen dubbelt så stor i IE och bakgrunden kommer upp två gånger och det ser för jävligt ut, bilder kommer längre ner än i mozilla i vissa fall, ALLT MÖJLIGT.... så nu undrar jag i fall nån har några bra lösningar på dessa problem... eftersom att typ alla på jorden kör windows så kanske det är kul ifall mina sidor blir lika snygga för dem med.... tack på förhand

User avatar
kjell-e
Posts: 2817
Joined: 21 December 2002, 16:27
Location: Linköping
Contact:

Post by kjell-e » 10 April 2004, 13:36

Skriver du HTML-koden själv eller använder du något verktyg för att skapa webbsidorna?

Har du testat och verifiera att HTML-koden är korrekt och följer standard? Det finns en bunt valideringsställen på nätet som man kan använda sig av för att kontrollera sin HTML-kod.

Ett bra ställe att börja på är: http://www.w3.org/

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 13:47

jag använder quanta... men jag skriver all kod manuellt, använder inte alla knappar som gör koden helt oläslig :)

fentisen
Posts: 139
Joined: 19 February 2004, 10:58
Location: djurÖ

Post by fentisen » 10 April 2004, 14:23

Problemet ligger nog i det Kjell-e pratar om.
Deklarerar du någon doc-type i html dokumenten. Om du inte gör det så borde du göra det.
Om du gör det så kolla upp reglerna för den doc-typen. Så om du följer reglerna så kommer det med största sannorlikhet funka felfritt i både IE och Mozilla och andra webläsare.

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 14:26

nej, jag har ingen doctype....validerade med tidy...:

Code: Select all

line 1 column 1 - Warning: missing <!DOCTYPE> declaration
line 22 column 9 - Warning: <body> proprietary attribute "marginheight"
line 22 column 9 - Warning: <body> proprietary attribute "marginwidth"
line 24 column 17 - Warning: <table> lacks "summary" attribute
line 27 column 41 - Warning: <table> proprietary attribute "height"
line 27 column 41 - Warning: <table> lacks "summary" attribute
line 33 column 57 - Warning: <td> proprietary attribute "background"
line 43 column 33 - Warning: <td> escaping malformed URI reference
line 43 column 33 - Warning: <td> proprietary attribute "background"
line 43 column 109 - Warning: <img> escaping malformed URI reference
line 45 column 33 - Warning: <td> escaping malformed URI reference
line 45 column 33 - Warning: <td> proprietary attribute "background"
line 47 column 33 - Warning: <td> escaping malformed URI reference
line 47 column 33 - Warning: <td> proprietary attribute "background"
line 47 column 109 - Warning: <img> escaping malformed URI reference
line 47 column 109 - Warning: <img> lacks "alt" attribute
line 52 column 41 - Warning: <table> proprietary attribute "height"
line 52 column 41 - Warning: <table> lacks "summary" attribute
line 72 column 33 - Warning: <td> escaping malformed URI reference
line 72 column 33 - Warning: <td> proprietary attribute "background"
line 74 column 33 - Warning: <td> escaping malformed URI reference
line 74 column 33 - Warning: <td> proprietary attribute "background"
line 76 column 33 - Warning: <td> escaping malformed URI reference
line 76 column 33 - Warning: <td> proprietary attribute "background"
Info: Document content looks like HTML Proprietary
24 warnings, 0 errors were found!

ska kolla upp lite om doctype :)

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 14:43

har kikat på doctypen nu.... men det funkar endå inte, här har ni sidan:

Code: Select all

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
	<head>
	<style type="text/css">
		img { border: 1pt; }
		body { background: white; color: black;
		font-family: Arial, Helvetica, sans-serif;
		font-size: 9pt; }
		h2 { color: black; background: white; font-size: 14pt; }
		a { text-decoration: none; }
		a:link { color: black; font-style:oblique; font-weight:bold; }
		a:visited { color: black; font-style:oblique; font-weight:bold; }
		td.center { text-align: center; }
		td.nowrap { white-space: nowrap; }
		blockquote.center { text-align: center; }

	</style>
		<TITLE>
			Svinte Magazine - even better then thrasher!
		</TITLE>
	</head>

	<body marginheight="0" marginwidth="0">
	
		<table border="0" cellpadding="0" cellspacing="0" width=100% height=100%>
			<TR>
				<TD height="120" colspan="3">
					<table width=100% height=100% cellpadding="0" cellspacing="0">
						<tr>
							<TD>
								HÄR KOMMER EN SVINTE LOGGA SA JA
							</TD>
							
							<td width="998" background="templates/lankbg.png">
								<?php
									include 'links.php';
								?>
							</td>
						</tr>
					</table>
				</TD>
			</TR>
			<tr>
				<td rowspan="2" background="templates/border E.png" valign="top" width="10"><img align="top" src="templates/border vu.png" alt="Ursäkta att det ser ut som skit... förmodligen kör du windows">
				</td>	
				<TD background="templates/border S.png" height="10">
				</TD>
				<td rowspan="2" background="templates/border V.png" valign="top" width="10"><img align="top" src="templates/border hu.png">
				</td>
			</tr>
			<TR>
				<TD>
					<table border="0" width=100% height=100% cellpadding="0" cellspacing="0">
						<tr>
							<TD height=1% colspan="2">
							</TD>
						</tr>
						<TR>
							<td width=1%>
							</TD>
							<TD valign="top" width=100%>
								<?php	
									$page = $_GET['page'];
									if(isset($page) == false)
										$page = "home";
									include "$page.php";
								?> 
							</TD>
						</TR>
					</table>
				</TD>
			<tr>
				<TD height="10" width="10" background="templates/border vn.png">
				</TD>
				<TD height="10" background="templates/border N.png">
				</TD>
				<TD height="10" width="10" background="templates/border hn.png">
				</TD>
			</tr>
		</table>
	</body>
</html>

User avatar
MagnusBerg
Posts: 696
Joined: 16 December 2002, 00:19
Location: Bromma
Contact:

Post by MagnusBerg » 10 April 2004, 14:48

Det blir alltid lite olika i olika webbläsare. T.ex så skiljer det på IE i Windows och på Mac. Fast så stora skillnader som du beskriver har jag aldrig råkat ut för. Det ända man kan göra är att kolla sina sidor med olika läsare och helst olika plattformar.
Det mest lika resultat jag fått var när jag byggde med css och pixelbestämde varenda detalj på sidorna. Fast det var jävligt jobbigt att uppdatera eftersom man måste ge nya mått om man ändrar något, t.ex. ökar ett textfält med en rad.

***** Gentoo *****Fvwm *****

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 14:59

humm, jag tror att det är mina "<table height=100% width=100%>" altså procenttecknen, för den vill inte fatta att ALLT ska innefattas i den tabellen, idiotwebläsare :@

vet nånn nån bra nätguide till css föresten? skulle vela lära mig mer :D

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 10 April 2004, 15:06

Mige89 wrote:humm, jag tror att det är mina "<table height=100% width=100%>" altså procenttecknen, för den vill inte fatta att ALLT ska innefattas i den tabellen, idiotwebläsare :@

vet nånn nån bra nätguide till css föresten? skulle vela lära mig mer :D
verkar som att du använt " korrekt på allt utom dina height och width. Även dom skall ha " dvs height="100%" kanske är så simpelt att visa browsers gnäller över detta simpla kodnings standard.

sedan måste man inte ha något i "<td width=1%></TD>" har för mig mig att IE inte visar tomma td's utan du måste ha minst <td>&nbsp;</td> då &nbsp är ett vanlig mellanslag
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 15:10

det tomma mellanslaget kan vara felet :), ska testa
men ska man skriva 100% innom sirtuationstecken? trodde det var ett undantag...

asså skiter IE fullständigt i om jag säger at tdn ska vara 10 pixlar eller varför gör den dem 20?????

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 10 April 2004, 15:31

Mige89 wrote:det tomma mellanslaget kan vara felet :), ska testa
men ska man skriva 100% innom sirtuationstecken? trodde det var ett undantag...
såvitt jag förstått det skall alla attribut skrivas så
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 15:32

akki... sak som samma, det gjorde ingen skillnad, kan man sätta en specifik pixelstorlek på en td med css??? hur gör man det isåfall???

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 10 April 2004, 15:40

längesen jag skrev css men borde inte "style="height: 100px;width 150px" fungera?

tror man kunde skriva ut det direkt så
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 15:43

var ska man skriva det då???
altså mellan css taggarna antar jag... men skriver jag table{style="height: 100px;width 150px;} där så blir bäl alla tabeller den storleken?

User avatar
MagnusBerg
Posts: 696
Joined: 16 December 2002, 00:19
Location: Bromma
Contact:

Post by MagnusBerg » 10 April 2004, 15:46

Mige89 wrote:vet nånn nån bra nätguide till css föresten? skulle vela lära mig mer :D
Det finns mycket info på http://www.w3.org

***** Gentoo *****Fvwm *****

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 10 April 2004, 15:53

Mige89 wrote:var ska man skriva det då???
altså mellan css taggarna antar jag... men skriver jag table{style="height: 100px;width 150px;} där så blir bäl alla tabeller den storleken?
det går med. tänkte mer på om du ville ha olika storlekar på tabellerna kunde man ha det som ett atribut direkt på tabellen:

<table style="height: 100px;width 150px">
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

azlan
Posts: 47
Joined: 25 June 2002, 09:48
Location: Bolltorp, Alingsås, V. Götaland, Sverige

Css

Post by azlan » 10 April 2004, 15:59

Eller så kan man lägga in den i styletaggarna.
Så här.

Code: Select all

<style>
<!--
table.reklam {
height: 100px; width: 150px;
}
-->
</style>

....
Kod
....
<table class="reklam">
<tr>
 <td>
   Reklam!!!
 </td>
</tr>
</table>
Var noga med mellanslagen. Netscape kan vara lite kinkig med det..
Server:
Celeron D 2.31 Ghz
1 GB DDR1
ELSA Geforce 3
4 x 300gb SATA HDD(Snart mer)
Ubuntu-Server 8.04
Kernel 2.6.24
http://counter.li.org : 259206

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 10 April 2004, 16:59

mozilla med??? orka dra hem netscape också för att testa :P

User avatar
mog
Posts: 1578
Joined: 2 April 2002, 02:00
Location: gbg
Contact:

Post by mog » 10 April 2004, 20:11

Såhär brukar jag göra med css.

hej.css:

Code: Select all

.100x568px {
	background: #F4F3F2;
	border: solid #000000 1px;
	font-family: Verdana;
	color: #000000;
	font-size: 10px;
	width: 568px;
	height: 100px;
	overflow: noscroll;
	padding: 3px;
}
index.html:

Code: Select all

<html>
<head>
<title>hej</title>
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1">
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="http://hej.com/hej.css" />
</head>
<body>
<table width="90%">
<div class="100x568px">
hejhej
</div>
</table>
</body>
</html>
[/b]
Ge fan i att ändra i min profil *** ***** *********

User avatar
MagnusBerg
Posts: 696
Joined: 16 December 2002, 00:19
Location: Bromma
Contact:

Post by MagnusBerg » 10 April 2004, 20:49

Eller skriva css specifikationen i en egen fil och sen länka till den från html sidorna. Då behöver man bara ändra en fil om man vill ändra utseende på en hel sajt.

***** Gentoo *****Fvwm *****

n
Posts: 251
Joined: 5 March 2003, 00:57

Post by n » 10 April 2004, 20:49

Mige89 wrote:akki... sak som samma, det gjorde ingen skillnad, kan man sätta en specifik pixelstorlek på en td med css??? hur gör man det isåfall???
Om du använder tabellerna för att positionera text och bilder på hemsidan, kan du istället använda dig av CSS. Även CSS visas inte korrekt i alla webläsare men kanske skillnaderna är mindre... Kolla lita på dessa länkar:
http://glish.com/css/
http://www.bluerobot.com/web/layouts/
http://www.alistapart.com/articles/practicalcss/
En googling

Mige89
Posts: 308
Joined: 14 October 2003, 19:00

Post by Mige89 » 11 April 2004, 02:46

nej nu har jag lyckats att minnska buggarna till en ca 3 pixel stor förflyttning vid länkklickning, det visas korekt i mozilla

dexrex
Posts: 72
Joined: 12 March 2004, 02:22

Post by dexrex » 11 April 2004, 15:11

Hej


Detta är nog lite off topic och jag vet inte riktigt hur man kan använda php och xhtml, men jag skulle ändå vilja uppmärksamma dig på det.
Det kan lösa många av likande buggar du råkar ut för.

Läs på:
http://www.w3schools.com/xhtml/default.asp

User avatar
mog
Posts: 1578
Joined: 2 April 2002, 02:00
Location: gbg
Contact:

Post by mog » 11 April 2004, 17:57

MagnusBerg wrote:Eller skriva css specifikationen i en egen fil och sen länka till den från html sidorna. Då behöver man bara ändra en fil om man vill ändra utseende på en hel sajt.
Men var det inte det som jag gjorde?
Ge fan i att ändra i min profil *** ***** *********

kitty
Posts: 5
Joined: 19 September 2003, 01:00
Location: Huddinge

svar svar svar

Post by kitty » 13 April 2004, 09:45

Det verkar som att IE är inte alltid up-to-date med dom senaste standarderna, men det kan också givetvis gälla mozilla eller opera osv.
Jag har också märkt att vissa attribut i Opera inte funkar i IE.
Skillnaderna är inte stora i koden men blir stora grafiskt.
Skillnaderna mellan tex Opera och Mozilla är små medans skillnaderna är hövligt stora mellan dom båda mot IE.
Jag har för mig att det inte går att göra en tabell 100% på höjden i IE medans det går i både opera och mozilla, det var iaf något liknande som
har ytterst stor vikt i kodningen ibland. Detta medför ju också att sidan
blir hemskt skruvad i olika läsare.
En sak till som jag noterat är att www.microsoft.com/sverige/ blir helt
fel laddad i Mozilla, testa själva. Ser nästan ut som att dom kodat den
avsiklikt för att den bara skall kunna bli sedd i IE, i Opera ser det bra ut
trotsallt.

Post Reply