ännu en kernel panic....

Frågor och diskussion kring Linuxkärnan med moduler.

Post Reply
jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

ännu en kernel panic....

Post by jolles » 14 October 2006, 14:49

kör fortfarande standard-kärnan på min FC5 burk här, har fått endel tips men inget tycks ha hjälpt ännu, samma fel jämt!

börjar en liten bit upp...

Code: Select all

Initializing IPsec netlink socket
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 17
powernow-k8: Found 1 AMD Athlon(tm) 64 Processor 3800+ processors (version 2.00.00)
powernow-k8: BIOS error - no PSB or ACPI _PSS objects
Using IPI Shortcut mode
VFS: Cannot open root device "LABEL=/1" or unknown-block(0,0)
Please append a correct ro"root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
min grub.conf ser ut enligt följande:

Code: Select all

default=0
timeout=10
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet
        initrd /boot/initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img
title Fedora Core (2.6.18)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.18  ro root=LABEL=/1 rhgb
Den startar annars upp fint med standardkärnan, men den kör med initrd, och de vill ja hälst slippa. Felen om k8-powernow har ja inte den blekaste om va de har med att göra, och samma fel kommer upp även med standardkärnan.

Tack på förhand!!
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Re: ännu en kernel panic....

Post by WTK » 14 October 2006, 14:56

jolles wrote:kör fortfarande standard-kärnan på min FC5 burk här, har fått endel tips men inget tycks ha hjälpt ännu, samma fel jämt!

börjar en liten bit upp...

Code: Select all

Initializing IPsec netlink socket
NET: Registered protocol family 1
NET: Registered protocol family 17
powernow-k8: Found 1 AMD Athlon(tm) 64 Processor 3800+ processors (version 2.00.00)
powernow-k8: BIOS error - no PSB or ACPI _PSS objects
Using IPI Shortcut mode
VFS: Cannot open root device "LABEL=/1" or unknown-block(0,0)
Please append a correct ro"root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(0,0)
min grub.conf ser ut enligt följande:

Code: Select all

default=0
timeout=10
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet
        initrd /boot/initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img
title Fedora Core (2.6.18)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.18  ro root=LABEL=/1 rhgb
Den startar annars upp fint med standardkärnan, men den kör med initrd, och de vill ja hälst slippa. Felen om k8-powernow har ja inte den blekaste om va de har med att göra, och samma fel kommer upp även med standardkärnan.

Tack på förhand!!
Du får ända root=LABEL=/1 till något annat. vilken partition/disk innehåller ditt root-filsystem?
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 15:00

har tetat med bara "root=LABEL=/" med istället för "root=LABEL=/1" men de var ingen större skillnad, disken är /dev/sda1 (ext3)
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Post by WTK » 14 October 2006, 15:03

jolles wrote:har tetat med bara "root=LABEL=/" med istället för "root=LABEL=/1" men de var ingen större skillnad, disken är /dev/sda1 (ext3)
Ja. Då är ditt root-filsystem på /dev/sda1 . Ändra till root=/dev/sda1 . 8)
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 15:10

Då får ja detta istället:

Code: Select all

VFS: Cannot open root device "LABEL=/dev/sda1" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown fs on unknown-block(0,0)
altså samma kan man säga.
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Post by WTK » 14 October 2006, 15:11

jolles wrote:Då får ja detta istället:

Code: Select all

VFS: Cannot open root device "LABEL=/dev/sda1" or unknown-block(0,0)
Please append a correct "root=" boot option
Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown fs on unknown-block(0,0)
altså samma kan man säga.
Jahapp. Har din kärna stöd för SATA?
Det kan ju förstås hända att du behöver initrd för det där.
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 15:17

har lagt in så mycke stöd som ja hittat för sata, och för promise-controllern i detta fall, men hade den inte funnit disken så hade ja ju inte fått upp en fin liten "splash-image" (blandannat...) i grub heller eller? efterssom den ligger just på den disken? Inte heller borde ja ha kommit så pass långt som ja gör i detta fall...eller? :-)
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 14 October 2006, 15:20

Hm, hur ser dun grub.conf ut nu?
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 15:22

grub.conf ser nu ut som följer:

Code: Select all

default=0
timeout=10
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet
        initrd /boot/initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img
title Fedora Core (2.6.18)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.18  ro root=LABEL=/dev/sda1 rhgb
ingen större skillnad :-?
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Post by WTK » 14 October 2006, 15:24

jolles wrote:har lagt in så mycke stöd som ja hittat för sata, och för promise-controllern i detta fall, men hade den inte funnit disken så hade ja ju inte fått upp en fin liten "splash-image" (blandannat...) i grub heller eller? efterssom den ligger just på den disken? Inte heller borde ja ha kommit så pass långt som ja gör i detta fall...eller? :-)
GRUB har inte med linux att göra. 8)

GRUB installerar sig i diskens bootsektor och startar därifrån, och får normalt information om diskar från BIOS. GRUB läser själv den infon den ska ha från diskarna och "använder" inte linux alls.
GRUB laddar sedan linux. Och när linux sen är färdigladdat och ska montera rootdisken, för att exekvera init, så går det inte så jädrans hett där, näh. Att GRUB hittar något gör varken från eller till för linux, i runda svängar.

Hur som helst så behöver du även visst SCSI-stöd i din kärna för att SATA som root ska fungera. Disk support och generic support, om jag minns rätt.
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 14 October 2006, 15:26

Testa med det här:

Code: Select all

default=0
timeout=10
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=LABEL=/1 rhgb quiet
        initrd /boot/initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img
title Fedora Core (2.6.18)
        root (hd0,0)
        kernel /boot/vmlinuz-2.6.18  ro root=/dev/sda1 
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 15:46

Att GRUB hittar något gör varken från eller till för linux, i runda svängar.

Hur som helst så behöver du även visst SCSI-stöd i din kärna för att SATA som root ska fungera. Disk support och generic support, om jag minns rätt.
Okay, lite mer klarhet på de där med grub iaf :-)
Efterssom ja haft endel scsi tidigare så har ja fortfarande på endel generic scsi, och stöd för scsi-diskar o sånt faktiskt.

Emil, ja testade din modifiering med, men utan skillnad tyvärr :cry:
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 15:57

innom scsi-kategorin har ja nu stöd för bla.
legacy /proc/scsi/ support
SCSI disc support
SCSI generic support

men ja råkade se här att "scsi disc support" var satt som modul, ändrade på de, så ja ska se om de blir nån skillnad efter de, men ja e ganska pessimistisk där iofs, kan alltid vara nått? :)
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 14 October 2006, 15:59

jolles wrote:innom scsi-kategorin har ja nu stöd för bla.
legacy /proc/scsi/ support
SCSI disc support
SCSI generic support

men ja råkade se här att "scsi disc support" var satt som modul, ändrade på de, så ja ska se om de blir nån skillnad efter de, men ja e ganska pessimistisk där iofs, kan alltid vara nått? :)
Det gjorde att det funkade för mig i allafall.

Men läs min post här:
http://bbs.linux.se/viewtopic.php?t=32980
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 16:03

Jo ja förstod när ja såg de att de inte kunde vara som modul, men ja fattar bara inte vad ja lyckats missa, det vägrar funka helt enkelt!
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 14 October 2006, 18:30

får kika igenom kernel-configgen med ljus o lykta efter möjliga fel då, men de felet ja får om k8-powernow då, altså:

Code: Select all

powernow-k8: BIOS error - no PSB or ACPI _PSS objects
Using IPI Shortcut mode
vad innebär de, och vad kan de komma av??
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 14 October 2006, 22:08

Kan vara att du behöver en initrd.
Fagerjan

WTK
Posts: 1285
Joined: 20 February 2006, 17:23

Post by WTK » 14 October 2006, 22:52

jolles wrote:får kika igenom kernel-configgen med ljus o lykta efter möjliga fel då, men de felet ja får om k8-powernow då, altså:

Code: Select all

powernow-k8: BIOS error - no PSB or ACPI _PSS objects
Using IPI Shortcut mode
vad innebär de, och vad kan de komma av??
Fick du inte det innan då?

http://gentoo-wiki.com/HOWTO_PowerNow!
http://www.justfuckinggoogleit.com
~How do you kill that which has no life~

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 15 October 2006, 01:58

jo de felmeddelandet får ja varje gång, men ja vet inte vad de beror på tänkte om någon visste? eller hade en ide...

Jag har nu kikat i varje vrå av kernelconfiggen och lyckas inte hitta något nånstanns som ser misstänkt ut...
För skojjs skull testade jag att dra hem den allra senaste nu med, var iofs ingen större skillnad mellan de båda då ja hade 2.6.18 innan, så var de 2.6.18.1 nu, så ja kopierade original-configgen åt sidan och körde en

Code: Select all

make oldconfig
och hoppades på de bästa, men ingen skillnad fortfarande samma output.
Ja testade då med att kompillera original-configgen från den nyare kärnan, med de enda ändringarna att ja ändrade processor-typ och ext3 stödet från modul till direkt stöd, eller vad man kallar det, och hoppades på resultat den här gången, men inte då - fortfarande samma output, altså detta förstår ja inte, är de inte i grub o inte i configgen till kernelen som de e nått galet... var e de då?!

Ska testa med att lägga till en initrd, så får vi se hur det går, har aldrig gjort de förut faktiskt, men så vitt ja vet så krävs väl bara nån modul från kernelen, och den borde ju finnas i den knappt rörda configgen antar jag.
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 15 October 2006, 02:27

Efter lite läsande om hur man gör en intrd så va de ju inget strul med de iaf, så systemet startade faktiskt - men bara med den istortsett orörda configgen, den andra fick ja massa skumma meddelanden på med kernelpanic som slut och "attempted to kill init" så ja gissar att ja får modda fram den "orörda" så att systemet funkar och så ja kan optimera de hela.
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

Post Reply