Page 1 of 1

httpd vill inte starta...

Posted: 26 December 2004, 13:33
by birk
Hej, jag har installerat slackware med apache på en burk och det funkade perfekt tills igår då när jag startade burken står att:

Code: Select all

/usr/sbin/apachectl start: httpd could not be started
och i errorlog står det:

Code: Select all

getpeername: Socket operation on non-socket
getsockname: Socket operation on non-socket
Error getting local address
I övrigt så funkar nätet på burken perfekt. :roll:

Någon som har nån aning om vad som kan vara fel??


Tack på förhand...
//Mvh Birkenstock

Posted: 26 December 2004, 19:34
by meathead
Kolla i httpd.conf så att ServerType är standalone

ServerType standalone

Posted: 27 December 2004, 01:33
by birk
Tack så hemst mycket, hade av någon anledning skrivit inetd där :oops:

Föresten, någon som vet vad som är skillnaden på standalone och inetd???

Ajja tack ännu en gång...
hade funderingar på en om installation men nu slapp jag det :D

Posted: 27 December 2004, 13:38
by thereof
Inetd är en daemon som startar olika tjänster när de frågas efter (se /etc/inetd.conf). Vissa tjänster får långa svarstider om de startas därifrån, men i de flesta fall funkar det utmärkt.

Posted: 22 January 2005, 15:37
by st3f
Jag har nästan samma problem, får samma felmeddelande när jag försöker starta httpd men i error_log står det:

Code: Select all

[Sat Jan 22 14:26:15 2005] [alert] mod_unique_id: unable to gethostbyname("h32")
Man får väl anta att det är är något knas med konfigurationen. Mitt fulla hostname är h32.hn.student.liu.se vilket jag också har angett i /etc/HOSTNAME.

Code: Select all

$ hostname
h32
$ cat /etc/HOSTNAME
h32.hn.student.liu.se
Vad har jag missuppfattat?

Posted: 24 January 2005, 00:32
by kjell-e
Har du

Code: Select all

search hn.student.liu.se
i din /etc/resolv.conf ?

Det ser nämligen ut som att du bara har angett namnet h32 någonstans istället för h32.hn.student.liu.se.

Posted: 24 January 2005, 17:45
by st3f
Ahh, glömde att visa /etc/resolv.conf också... Istället för hn.student.liu.se så stod det

Code: Select all

search student.liu.se
nameserver 130.236.xxx.xxx
Nu så verkar det fungera bättre, tack! En sak dock, det verkar som om httpd körs av root och det är ju inte särskilt bra...

Code: Select all

# ps aux | grep http
root     18387  0.0  0.1  3760 1784 ?        Ss   16:40   0:00 httpd
nobody   18388  0.0  0.1  3780 1784 ?        S    16:40   0:00 httpd
nobody   18389  0.0  0.1  3780 1784 ?        S    16:40   0:00 httpd
nobody   18390  0.0  0.1  3780 1784 ?        S    16:40   0:00 httpd
nobody   18391  0.0  0.1  3780 1784 ?        S    16:40   0:00 httpd
nobody   18392  0.0  0.1  3780 1784 ?        S    16:40   0:00 httpd
Eller vad innebär det att en av processerna körs av root men resten nobody? Jag hade helst sett att alla var nobodys.

Posted: 25 January 2005, 13:30
by kjell-e
Det är så det ska vara. Första apacheprocessen startas som root för att kunna binda en låg port, t.ex. port 80. Övriga processer körs som den användare du har specificerat i din konfiguration.