Är min swap är på 600MB för liten?

Frågor kring allt som rör systemadministration.
Post Reply
Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Är min swap är på 600MB för liten?

Post by Mysticsam » 11 July 2006, 19:11

Hej på er jag undrar om min swap på 600 MB är för liten?

Jag har 2 * 512MB ram på 400MHz och kör Suse 10.0.
I så fall hur gör jag för att göra den större i Suse (jag har plats för att utöka den), måste jag formatera om hela hårdisken igen och isåfall med vilket program?

Detta får mig att fråga min andra fråga nämligen, det har varit så att jag har lyckats att ta upp allt mitt ram och min swap vilket resulterade i att skärmen blev krims krams,,såg ut som att grafikkortet hade krashat från 10.000 m höjd Det var bara att trycka in reset-knappen och starta om datorn. Ska det verkligen bli så eller är mina inställningar fel?

Tack på förhand

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 11 July 2006, 19:38

Att grafiken kraschar som den gjorde vet jag inte vad det har att göra med. För det undrar jag också.
Kan kan några bilder sen.

Jag har 2x512MB 400MHz RAM, och min swap används nästan aldrig mer än ca 10MiB.

Code: Select all

Sandnabba ~ # free -m
             total       used       free     shared    buffers     cached
Mem:           502        488         13          0         49        161
-/+ buffers/cache:        277        224
Swap:          980          0        980
Tex, just nu. 0MiB :)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 11 July 2006, 20:41

Så det ska inte hända något även om både rammet och swapen är full?

Jag är ganska så tveksam om jag kan ta några skärmdumpar i en sådan situaltion, det datorn står helt stilla men visst jag kan försöka.

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 11 July 2006, 21:15

Mysticsam wrote:Så det ska inte hända något även om både rammet och swapen är full?

Jag är ganska så tveksam om jag kan ta några skärmdumpar i en sådan situaltion, det datorn står helt stilla men visst jag kan försöka.
Nej, skärmdumpar går inte. Men kort med kameram :P

Antar att du har ett ATI kort? Då är det fglrx drivaren det är fel på...
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 11 July 2006, 21:24

Nej det är ett Inno3d Geforce 6200 kort

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 11 July 2006, 21:28

Mysticsam wrote:Nej det är ett Inno3d Geforce 6200 kort
Hm, Mysko :evil:
Läste på Ubuntuforums att det var en bugg i ATIs drivrutin. Hände ganska ofta förut, men nu så har det inte hänt på flera veckor...

Vilken dist har du?
Och vilken kärna?
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 11 July 2006, 21:35

Jag har SUSE 10.0 kärna ,,ska se nu,,inte helt säker men jag tror den heter 2.6.13-xx-smp. Något sådant är det.

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 11 July 2006, 21:39

Tror inte att jag haft några probmen sen 2.6.14, i 2.6.15 så tror jag inte heller att det var något.
Du kan ju testa att byta till en nyare kärna. :)

PS:
2.6.17 snabbar även upp din dator rejält eftersom den har en bättre minneshantering.
http://linuxworld.idg.se/ArticlePages/2 ... XW.dbp.asp
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 11 July 2006, 21:45

Hehehe det är roligt att du säger det ,,,det är nämligen så att i en annan tråd : http://bbs.linux.se/viewtopic.php?t=31757 håller jag på att få igång en 2.6.17 kärna utan att ha lyckats än.
Men hur är det att ändra storleken på swappen då , vilket program använder jag då?

Nille_kungen
Posts: 1506
Joined: 28 August 2005, 00:00

Post by Nille_kungen » 11 July 2006, 21:47

"2.6.17 snabbar även upp din dator rejält eftersom den har en bättre minneshantering."
Jo om applikationen är skriven så den utnyttjar det.
The more linux u go, The slacker u get

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 12 July 2006, 19:23

jag är mest angelägen att få svar på om, och isåfall hur jag kan ändra storleken på swapen.

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 12 July 2006, 19:45

Mysticsam wrote:jag är mest angelägen att få svar på om, och isåfall hur jag kan ändra storleken på swapen.
Du tar bort Swap partionen, och skapar en ny.
Görs enklast i Fdisk. ;)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Nille_kungen
Posts: 1506
Joined: 28 August 2005, 00:00

Post by Nille_kungen » 12 July 2006, 20:58

Du får nog minska din suse-del på hårdisken först.
Hur det gör beror helt på vilket filsystem du kör.
The more linux u go, The slacker u get

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 12 July 2006, 21:09

ext2 eller 3

Nille_kungen
Posts: 1506
Joined: 28 August 2005, 00:00

Post by Nille_kungen » 12 July 2006, 23:25

Om jag mins rätt blir det 'resize2fs -p /dev/hdx1 80G' sen kan du ändra storleken på partitionen.
Så först minskar du filsystemet, sen partitionen som inte får bli mindre än filsystemet.
Sen kan man öka filsystemet igen så den tar upp hela partitionen så man slipper tom yta.
Men läs man sidan först samt kolla på google.
The more linux u go, The slacker u get

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 12 July 2006, 23:28

OT:
Måste bara fråga nu när du nämner det lucifer, Om man kan ha ett filsystem som är mindre än partionen. Borde man inte då kunna ha flera filsystem på en partion?
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Nille_kungen
Posts: 1506
Joined: 28 August 2005, 00:00

Post by Nille_kungen » 12 July 2006, 23:59

Problemet blir kanske att veta var filsystemet börjar då men teoretiskt möjlig vore det nog men varför inte bara göra en logisk partition då?
Partitioner är ju just för att skilja dom åt.
The more linux u go, The slacker u get

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 13 July 2006, 00:20

Nille_kungen wrote:Problemet blir kanske att veta var filsystemet börjar då men teoretiskt möjlig vore det nog men varför inte bara göra en logisk partition då?
Partitioner är ju just för att skilja dom åt.
heh, jo det är klart att det är enklare. Undrade bara. :)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 2 August 2006, 17:26

Jag har hittat partioneraren i suse 10.0 men det är bara ett problem ,nämligen att jag måste av montera den partion som suse ligger på för att kunna ändra storlek på den. hur ska jag lyckas göra det och samtidigt använda suse?
,,kan ju alltid lätta på min home partion också men det är typ inget ledigt på den utan det är linux som jag har ledigt på.

User avatar
Vampis
Posts: 936
Joined: 30 December 2004, 12:19
Location: Kållered
Contact:

Post by Vampis » 2 August 2006, 18:19

600mb är nog inte för liten på 1024mb ram.

Jag kör en 1gb swapfil på min burk (signatur), med 768mb ram, kollade precis alldeles nyss hur mycket av swapen som används, 0%

User avatar
CUBErt
Posts: 373
Joined: 27 August 2003, 23:18
Location: Nybro

Post by CUBErt » 2 August 2006, 18:33

Liten fråga bara. Använder du ett SMP system?
När jag installerade SuSE senast fick jag en SMPkernel fast jag skulle havt en vanlig, datorn var nästan helt obrukbar tills jag bytte kernel.

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 2 August 2006, 23:21

ja jag använder smp kernel ,,har inga som helst problem med det.

User avatar
zuu
Posts: 482
Joined: 26 October 2003, 10:02
Location: Peking (det i Östergötland)
Contact:

Post by zuu » 3 August 2006, 14:34

Mysticsam wrote:Så det ska inte hända något även om både rammet och swapen är full?.
Jag har för mig att den börjar döda program slumpvist när ALLT minne är slut, eller nästan slut.

Så att skärmen blir konstig kan mycket väl ha med det och göra.. allmänt när minnet tar slut och den börjar swappa så brukar det vara kört för min del. Tror aldrig jag har lyckats stänga av en burk som fått så rejäl minnesläcka att swappen börjat fyllas, utan att trycka på reset-knappen.

(jag har 1.5 GB ram på mitt desktop och 768 MB ram på min laptop och ca 500-800 MB swap på båda.)
Debian - Just Works (TM)

Post Reply