Styra dator remote?

Frågor kring allt som rör systemadministration.
Post Reply
fredand44
Posts: 21
Joined: 12 January 2008, 13:24

Styra dator remote?

Post by fredand44 » 27 January 2008, 14:47

Hej!

Jag är på gång och ska köpa en ny dator. Anledningen är att min gamla dators grafikkort ofta överhettas och får datorn att hänga sig.

Min fråga är nu om det är möjligt att jag via nätverk kan styra min gamla dator med min nya, så att jag kan logga in, se desktoppen mm?

Jag har även tänkt att ta bort grafikkortet på min gamla dator så den slutar att hänga sig. Men kommer jag då kunna remote styra den.

Jag hade tänkt köra Linux Mandriva 2008.

Tacksam för svar på säkert dumma frågor.

Mvh
Fredrik

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 27 January 2008, 17:00

Ja du kan fjärrstyra datorn med SSH. SSH server och klient ingår i Mandriva distributionen. Du skall ha servern installerad på datorn, som skall fjärrstyras.

De flesta moderkort för desktopsdatorer fodrar att det finns ett grafikkort även om det inte används. Så du kanske måste byta grafikkort. Enda kravet på grafikkortet är att det är VGA-komptibelt och helt. Det är alla PCI-kort som tillverkats de senaste 15 åren.
Fagerjan

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 27 January 2008, 17:15

eller kanske vnc?
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

fredand44
Posts: 21
Joined: 12 January 2008, 13:24

Tusen tack för svaren!

Post by fredand44 » 27 January 2008, 20:14

Tusen tack för svaren!

Tänkte dock fråga vad är vcn?

Med SSH är det väl bara kommandorad som gäller?

Mvh
Fredrik

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 27 January 2008, 20:55

Med vnc loggar man in grafiskt mot måldatorn, du får då ett eget skrivbord vid inloggning genom nätverket. Man kan välja komprimeringsgrad osv på kvaliteen. Jag har själv märkt att vnc varit väldigt slött när jag loggat in mot en windows-burk, mot en linux-burk verkar allt så mycket effektivare - men det är bara mina egna erfarenheter :wink: En annan fördel med att logga in mot enn "fräscht" skrivbord som på en linux-burk tycker jag är att man kan välja upplösning helt och hållet, man slipper scrolla bilden i sidled tillexempel om bilden är större på måldatorn. Jag som använder en 1024-display på min laptop, mot min stationära maskine med normalt 1280 eller 1600-upplösning kan då välja att ja logga in på den stationära med tex 1012x668 för att bilden ska matcha perfekt på laptoppen :-)
på måldatorn skriver ja då tex:

Code: Select all

vncserver -geometry 1012x668
Har fått höra att detta kan funka på windows-burkar med, men inte mer än så :wink:
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Re: Tusen tack för svaren!

Post by fagerjan » 27 January 2008, 22:35

fredand44 wrote:Tusen tack för svaren!

Tänkte dock fråga vad är vcn?

Med SSH är det väl bara kommandorad som gäller?

Mvh
Fredrik
Du kan mycket väl köra grafiska program under SSH bara du aktiverar X-forwarding.
Fagerjan

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Re: Tusen tack för svaren!

Post by kratz » 27 January 2008, 22:37

fagerjan wrote:
fredand44 wrote:Tusen tack för svaren!

Tänkte dock fråga vad är vcn?

Med SSH är det väl bara kommandorad som gäller?

Mvh
Fredrik
Du kan mycket väl köra grafiska program under SSH bara du aktiverar X-forwarding.
Men usch vad segt det blir..
Välkommen till http://archlinux.se !

fredand44
Posts: 21
Joined: 12 January 2008, 13:24

Sista fråga om om både vcn och ssh?

Post by fredand44 » 28 January 2008, 22:14

Några sista fåga ang grafikkortet

1) Tror ni man måste ha grafikkort i den burken om man kör remote med vcn?

2) Tror ni man måste ha grafikkort i den burken om man kör remote med ssh?

...eler är det så att datat skickas över nätet till vald klient, ssh eller vcn?

Tusen tack på förhand

Mvh
Fredrik

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 28 January 2008, 22:26

Nej, grafikkort behövs ej. Varken för ssh eller vnc. Men vnc kräver X.
Välkommen till http://archlinux.se !

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 28 January 2008, 22:36

Som kratz skriver behövs inte grafikkort för SSH eller VNC men moderkortet kan fodra att det finns (datorn bootar inte utan).
Fagerjan

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 28 January 2008, 23:30

fagerjan wrote:Som kratz skriver behövs inte grafikkort för SSH eller VNC men moderkortet kan fodra att det finns (datorn bootar inte utan).
Borde väl gå att stänga av i BIOS?
Välkommen till http://archlinux.se !

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 28 January 2008, 23:44

alltid värt att testa, men jag tycker själv det kan vara värt att ha ett väldigt enkelt grafikkort för sakens skull just för att det kan innebära problem om något i datorn inte agerar som det ska, vilket jag vart med om ett flertal gånger, tillexempel min pc-router som kör m0n0wall skulle starta om men under omstarten så bootade den plötsligt inte som den skulle på cd:n som den borde och jag stod helt frågande innan jag hade en skärm att ansluta till den. Har man då inte änns ett grafikkort så... :wink: Ett energisnålt kort kostar ju en knapp hundring begagnat ändå så vad gör det igentligen för skada snarare?
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

MrT
Posts: 173
Joined: 25 January 2006, 10:25
Location: Kristianstad

Post by MrT » 31 January 2008, 12:01

Ett annat alternativ för att styra en annan dator som jag själv använder är freeNX.
http://www.nomachine.com/
Laptop: Ubuntu 7.10
HTPC: Ubuntu 7.10

Post Reply