Linux med Sata2 och AMD X2 3800+

Forumet för dej som har svårt att välja fri UNIX. Exempel på fria UNIX:ar FreeBSD { PCBSD }, OpenBSD, NetBSD , Linux { Debian, RED HAT/Fedora, Slackware, SuSE, Ubuntu , Knoppix och mfl } och OpenSolaris.
Post Reply
Coldhem
Posts: 30
Joined: 20 February 2006, 14:03

Linux med Sata2 och AMD X2 3800+

Post by Coldhem » 6 April 2007, 22:33

Vilken dist är mest lämpad för dessa komponenter

Moderkort: Abit K9NUltra
Processor: AMD X2 3800+
Minne:1024 DDR2 CL4
Grafik:Nvidia 7600GT 256Mb
HDD:200Gb Samsung spinpiont SATA II

Disten ska vara enkel, och smidig att installera.

klein
Posts: 4887
Joined: 1 April 2002, 02:00
Location: 43,41,41N, 7,15,47Ö

Re: Linux med Sata2 och AMD X2 3800+

Post by klein » 7 April 2007, 02:23

Vilken som helst. SuSE är trevlig om du vill ha en arbetesstation , vill du ha en server så kan freebsd vara en lösning.
Coldhem wrote:Vilken dist är mest lämpad för dessa komponenter

Moderkort: Abit K9NUltra
Processor: AMD X2 3800+
Minne:1024 DDR2 CL4
Grafik:Nvidia 7600GT 256Mb
HDD:200Gb Samsung spinpiont SATA II

Disten ska vara enkel, och smidig att installera.

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 7 April 2007, 10:03

coldhem wrote: Disten ska vara enkel, och smidig att installera.
ArchLinux :P
Välkommen till http://archlinux.se !

albhaf
Posts: 164
Joined: 23 October 2002, 16:29
Location: Sundsvall
Contact:

Post by albhaf » 7 April 2007, 12:04

Kan också rekommendera Arch Linux om du inte har nåt emot en del arbete i början för konfigurationen.
Den kan nog vara lite svår om du aldrig installerat en dist tidigare men har du erfarenhet från mer lättinstallerade grejer och vet hur man läser en manual borde det vara en ganska lätt uppgift.

Om du däremot kommer från helt andra regioner, Windows alltså, och detta således blir din första dist är Ubuntu ett rätt så bra val.
Enkel installation med lika enkel konfiguration.

I vilket fall som helst borde du välja en x86_64 anpassad variant av distributionen då den passar för din AMD X2.

Ubuntu Desktop Edition
Arch Linux
albhaf AT gmail DOT com

User avatar
KiXeR
Posts: 102
Joined: 27 November 2003, 14:51

Post by KiXeR » 8 April 2007, 07:59

Kan bara lägga till om Arch. Om du behöver hjälp med installationen så är denna länk väldigt bra, dock ej 100%, du måste själv konfigurera xorg, hwd-x funkar inte.

http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=25508

/K
/usr/bin/drinking

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 8 April 2007, 09:35

KiXeR wrote:Kan bara lägga till om Arch. Om du behöver hjälp med installationen så är denna länk väldigt bra, dock ej 100%, du måste själv konfigurera xorg, hwd-x funkar inte.

http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=25508

/K
xorgconfig fungerar utmärkt för mig. Inga problem där, kan kanske vara så att man måste ändra sökväg till muspekaren eller något, men man behöver ju inte skriva om hela xorg.conf:) Jag tror inte att andra distar gör annat än att köra en xorgconfig heller, så det är väl ingen större skillnad.
Välkommen till http://archlinux.se !

Coldhem
Posts: 30
Joined: 20 February 2006, 14:03

Re: Linux med Sata2 och AMD X2 3800+

Post by Coldhem » 9 April 2007, 23:56

m wrote:Vilken som helst. SuSE är trevlig om du vill ha en arbetesstation , vill du ha en server så kan freebsd vara en lösning.
Jasså. Vilken version av Suse är gratis och dessutom bra?

Coldhem
Posts: 30
Joined: 20 February 2006, 14:03

Post by Coldhem » 9 April 2007, 23:57

kratz wrote:
coldhem wrote: Disten ska vara enkel, och smidig att installera.
ArchLinux :P
Så det säger du :) Får ta o kika på den. Men ArchLinux klickar inte riktigt :D.

kratz
Posts: 1121
Joined: 9 May 2005, 17:21
Location: ~/Högsby
Contact:

Post by kratz » 10 April 2007, 02:13

Coldhem wrote:
kratz wrote:
coldhem wrote: Disten ska vara enkel, och smidig att installera.
ArchLinux :P
Så det säger du :) Får ta o kika på den. Men ArchLinux klickar inte riktigt :D.
Varför? :cry:
Välkommen till http://archlinux.se !

Coldhem
Posts: 30
Joined: 20 February 2006, 14:03

Post by Coldhem » 10 April 2007, 21:24

kratz wrote:
Coldhem wrote:
kratz wrote: ArchLinux :P
Så det säger du :) Får ta o kika på den. Men ArchLinux klickar inte riktigt :D.
Varför? :cry:
hehe.. Archlinux ? låter inte som ett klockrent namn för en dist.

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 11 April 2007, 10:16

Vill man göra det simpelt för sig och man inte har lekt med linux så mycket innan så kan man alltid ta t ex Fedora eller Ubuntu. Dessa brukar alltid fungera för nybörjare :)
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

User avatar
kentinet
Posts: 118
Joined: 18 July 2006, 00:22
Contact:

Post by kentinet » 19 April 2007, 11:20

Tja!

Jag kör openSuse 10.2...den enda..? disten som är kompatibel med mina grejer...Jag har ett ASUS P5LD2 moderkort med intel 3ghz dual core som inte passade openSuse 10.1, Fedora Core, Ubuntu. Fedoera gick inte ens att installera. Ubuntu fick jag aldrig grafiken och nätet att funka...men väl openSuse 10.2, i den disten funkar allt kanon från början...

/K.

oddball
Posts: 30
Joined: 28 February 2007, 16:23

Post by oddball » 23 April 2007, 21:42

kentinet wrote:Tja!

Jag kör openSuse 10.2...den enda..? disten som är kompatibel med mina grejer...Jag har ett ASUS P5LD2 moderkort med intel 3ghz dual core som inte passade openSuse 10.1, Fedora Core, Ubuntu. Fedoera gick inte ens att installera. Ubuntu fick jag aldrig grafiken och nätet att funka...men väl openSuse 10.2, i den disten funkar allt kanon från början...

/K.
Kentinet, ta o testa Sidux, du kan testa med live-cd bara, vore kul om jag kunde få veta om det funkar med din hårdvara eftersom du säger att det bara är Suse som funkar. Sidux har ett fantastiskt hårdvarustöd.

Post Reply