Page 1 of 1

Svårt att välja..

Posted: 6 April 2009, 01:19
by twiicexd
Tjena.

Efter ha använt Windows operativsystem på alla dator jag har haft så känner jag att det är dags att byta till linux, eftersom jag knappt spelar spel längre och för att jag går IT-linje på gymnasiet och vill därför testa på det ultimata programmerings operativsystemet ;).

Dock har jag svårt att välja vilken version jag ska ha :S. Är sugen på Linux Mint men har inte så mycket koll på vad skillnaderna är mellan alla versions?

Skulle vilja höra era åsikter om vilket som är det roligaste, stabilaste, snabbaste och snyggaste :P.

Har är min dators specs:
ATi radeon 3870 512mb
4gb RAM DDR2 667mhz
500GB + 500GB HDD SATA (RAID)
Inte Q6600 Quad core 2.40ghz

Som ni ser så är det en bra dator ;)

Har lätt för att lära mig så vill helst ha en version som har många funktioner och som jag kan ha en längre tid.

Re: Svårt att välja..

Posted: 6 April 2009, 06:14
by erik_persson
Jag brukar köra ubuntu på desktopar. Inte för att det skulle vara enormt snyggt i standardinstallation utan för att det är behändigt och lättinstallerat (brukar köra netboot och netinstall så slipper jag dessutom att bränna någon cd). Därtill gillar jag debian-baserade distributioners pakethantering.
ATI:s grafikkort har tidigare haft sämre drivrutiner för linux än Nvidias grafikkort, vilka, enligt de tester jag sett, varit lika bra som de till windows. Om inte något ändrats där så skulle jag nog försöka få tag på ett nvidia-kort, men det finns nog de här som kan ge dig bättre råd i den frågan.

/erik

Re: Svårt att välja..

Posted: 6 April 2009, 12:00
by kratz
Om du är ute efter ett roligt och snabbt system så rekommenderar jag självklart Archlinux.
Om du är ute efter ett stabilt system så rekommenderar jag Debian stable.
När det kommer till utseende så spelar det ingen roll vilken dist du väljer då det är GNU/Linux som GNU/Linux, du kan labba med utseenden hur du vill vad du än väljer för dist.
Prestandan i din dator är inget problem vad du än väljer, men grafikkortet kan som sagt jävlas. Jag har iofs inte använt ati med GNU/Linux på många år, det kan ju ha ändrat sig.

Re: Svårt att välja..

Posted: 6 April 2009, 22:58
by exton
twiicexd!

De flesta linuxdistar går numera att hämta i form av en live-skiva. Det är nog t o m numera det normala. Du märker alltså bl a snart om ditt ATI-kort autokonfigureras. Om du även gillar systemet för övrigt så installerar du bara till hårddisk direkt under pågående live-session.

Enligt min erfarenhet är stödet för ATI minst lika bra som för NVIDIA.

Re: Svårt att välja..

Posted: 7 April 2009, 01:10
by erik_persson
exton wrote:twiicexd!
Enligt min erfarenhet är stödet för ATI minst lika bra som för NVIDIA.
Enligt min erfarenhet så är det inte så, men jag ska villigt erkänna att jag inte gjort några allvarliga försök att få det att fungera optimalt. Jag konstaterade enbart att mitt närmast obefintliga behov av compiz inte på långa vägar kunde kompensera de relativt frekventa hängningarna av x som jag upplevde. Efter att jag slutat använda compiz gick det bra, men vad jag förstår av OP så är han ute efter häftiga visuella effekter. Jag har däremot inte alls upplevt några dylika problem med nvidia. Därtill kan naturligtvis mina problem vara en isolerad företeelse.
I de tester (tex phoronix) där jag sett linuxdrivrutinerna jmf med windowsdrivrutinerna har ati-korten oftast, men inte alltid, haft tydligt sämre prestanda under linux än under windows. Samma sak har oftast inte gällt nvidia-korten. Nvidia-korten förefaller, utifrån vad man kan läsa på diverse forum, också ge upphov till färre problem. Det är möjligt att linuxdrivrutinerna för ati-korten har förbättrats, men det har väl tidigare närmast varit ett allmänt känt faktum att ati:s linuxdrivrutiner har varit dåliga och sämre än nvidias drivrutiner.
Å andra sidan har amd/ati släppt (en stor del av?) specarna för korten och oo-drivrutiner håller på att utvecklas. Det är inte alls omöjligt att de senaste ati-drivrutinerna och oo-drivrutinerna för ati-korten kan ha gjort att ati-korten fungerar väl så bra under linux som nvidia-korten.

/erik

Re: Svårt att välja..

Posted: 15 April 2009, 15:24
by Lason
JAg har nylingen bytt från Ubuntubaserade Linix Mint till riktiga Ubuntu, och det är mycket bättre.

Ubuntu är riktigt lättanvänt.

Tvärt om mot andra så jhar jag haft mer problem med Nvidiakort än ATI-kort dock...