Klantat till det!

Hårdvara och Linux.
Post Reply
User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Klantat till det!

Post by peman » 30 March 2004, 21:06

Jag verkar ha klantat till nåt, för efter jag installerade Nvidia (allt funkade perfekt vid installation och allt funkar perfekt nu med) ballar det ur totalt när jag ska stänga ner datorn. Det blir bara en svart bakgrund och texten blir som myrornas krig på TV ungefär, man kan se att det ska stå något men det är omöjligt att läsa!

Vad har hänt går det att åtgärda på nåt sett?

Kan det ha nåt att göra med init 3, init 4, init 5? För jag skrev in nån av dem nån gång efter installationen och det var kanske då det började.

Det kan vara kul att kunna se vad som händer när datorn stänger ner sig...

Jag har Mdk 9.2...
/mp

User avatar
Kimmy
Posts: 126
Joined: 10 January 2004, 23:10
Location: Skövde
Contact:

Post by Kimmy » 31 March 2004, 01:24

Har du testat att trycka på t.ex. [Alt] + [F1] (eller kanske [F7]) när det ser ut sådär? För mig så verkar den inte klara att byta skärm när jag stänger ner/bootar om ibland, då får jag göra så (och jag har nVIDIA)...
Too late... My time has come, send shivers down my spine, body's aching all the time.
Goodbye everybody! - I've got to go! ... Gotta leave you all behind and face the truth...

sebulon
Posts: 180
Joined: 10 February 2003, 16:05
Location: Hargshamn
Contact:

Post by sebulon » 31 March 2004, 09:53

init 3 betyder att den startar med multiuser shell, init 4 är starta X. init 5 har jag glömt bort men det kan du läsa dig till i filen /etc/inittab om den nu finns till Mand. saken är att du antagligen har ställt in att den ska ha specialar läge även när du är inne i textläge (om det nu så att du inte har deafult inställt, går att kolla i lilo.cfg annars) så att den har X igång typ. för om texten krånglar när du i konsolläge så låter det iaf som nåt åt det hållet.
hoppas det var till någon hjälp
/Sebulon
Power for those who can use it

User avatar
Olaus
Posts: 155
Joined: 9 July 2002, 13:09

Re: Klantat till det!

Post by Olaus » 31 March 2004, 10:55

peman wrote:Jag verkar ha klantat till nåt, för efter jag installerade Nvidia (allt funkade perfekt vid installation och allt funkar perfekt nu med) ballar det ur totalt när jag ska stänga ner datorn. Det blir bara en svart bakgrund och texten blir som myrornas krig på TV ungefär, man kan se att det ska stå något men det är omöjligt att läsa!

Vad har hänt går det att åtgärda på nåt sett?

Kan det ha nåt att göra med init 3, init 4, init 5? För jag skrev in nån av dem nån gång efter installationen och det var kanske då det började.

Det kan vara kul att kunna se vad som händer när datorn stänger ner sig...

Jag har Mdk 9.2...
De senaste Nvidia-drivisarna verkar trasha terminalfönstrena när man startar upp X. Använd någon gammal version (t ex 4349) istället för de nyaste, det löste motsvarande problem för mig i alla fall.
Slackware 11.0, Kernel 2.6.21.1, KDE 3.5.5

sebulon
Posts: 180
Joined: 10 February 2003, 16:05
Location: Hargshamn
Contact:

Post by sebulon » 31 March 2004, 11:00

men måste man inte ha de nyaste för att kunna få gl-stöd till 2.6 serien?
/sebulon
Power for those who can use it

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 31 March 2004, 12:44

Tackar allihopa, jag frågade på mandrakeusers.org med för jag såg att nån verkade ha samma problem. Nån bugg i nya Nvidia tydligen.

här är länken: http://www.mandrakeusers.org/index.php? ... ntry102077

Och så här skrev de till mig:

boot w/o bootsplash and vga to normal. Good old black and white :)

Oh, it is an nvidia issue. Happens to me. In your bootloader config change
splash=silent
to
splash=quiet

and change
vga= 788 (usually)
to
vga=normal

Ska se om det här funkar när jag kommer hem...
/mp

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 31 March 2004, 14:08

sebulon wrote:init 3 betyder att den startar med multiuser shell, init 4 är starta X. init 5 har jag glömt bort men det kan du läsa dig till i filen /etc/inittab om den nu finns till Mand. saken är att du antagligen har ställt in att den ska ha specialar läge även när du är inne i textläge (om det nu så att du inte har deafult inställt, går att kolla i lilo.cfg annars) så att den har X igång typ. för om texten krånglar när du i konsolläge så låter det iaf som nåt åt det hållet.
hoppas det var till någon hjälp
/Sebulon
Nu har jag testat det som jag skrev ovan och det hjälpte inte. Jag vet ej om jag har redigerat rätt fil, lilo.conf, stämmer det? låter ju som bootfil?!?
Jag har inte testat det Kimmy skriver men ska det. men jag vill ha det åtgärdat.

Vad ska det stå i filen, i lilo.conf står det överst:

keytable=/boot/se-latin1.klt
prompt
nowarn
timeout=100
message=/boot/message
menu-scheme=wb:bw:wb:bw
image=/boot/vmlinuz
label="linux"
root=/dev/hda5
initrd=/boot/initrd.img
append="devfs=mount hdb=ide-scsi acpi=ht resume=/dev/hda6 splash=silent"
vga=788
read-only
/mp

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 31 March 2004, 14:12

Code: Select all

# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
  root = /dev/hda1
  label = Linux
  read-only
image = /boot/linux-2.6.5-rc3
  root = /dev/hda1
  label = Linux-2.6.5-rc3
  read-only
# Linux bootable partition config ends
/JO
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 31 March 2004, 14:15

peman wrote:
sebulon wrote:init 3 betyder att den startar med multiuser shell, init 4 är starta X. init 5 har jag glömt bort men det kan du läsa dig till i filen /etc/inittab om den nu finns till Mand. saken är att du antagligen har ställt in att den ska ha specialar läge även när du är inne i textläge (om det nu så att du inte har deafult inställt, går att kolla i lilo.cfg annars) så att den har X igång typ. för om texten krånglar när du i konsolläge så låter det iaf som nåt åt det hållet.
hoppas det var till någon hjälp
/Sebulon
Nu har jag testat det som jag skrev ovan och det hjälpte inte. Jag vet ej om jag har redigerat rätt fil, lilo.conf, stämmer det? låter ju som bootfil?!?
Jag har inte testat det Kimmy skriver men ska det. men jag vill ha det åtgärdat.

Vad ska det stå i filen, i lilo.conf står det överst:

keytable=/boot/se-latin1.klt
prompt
nowarn
timeout=100
message=/boot/message
menu-scheme=wb:bw:wb:bw
image=/boot/vmlinuz
label="linux"
root=/dev/hda5
initrd=/boot/initrd.img
append="devfs=mount hdb=ide-scsi acpi=ht resume=/dev/hda6 splash=silent"
vga=788
read-only
för att spara ändringar skrivna i lilo.conf så måste du som root skriva komandot "lilo"
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 31 March 2004, 14:32

hmm hur då? jag är fortfarande newbie :)
Jag trodde att jag sparade dem när jag först skrev chown martin lilo.conf i bash och sen editerade och sparade filen?
/mp

Agitator[RoX]
Posts: 3416
Joined: 19 September 2002, 17:35
Location: Kalmar
Contact:

Post by Agitator[RoX] » 31 March 2004, 14:52

/sbin/lilo
som root.. :P
Den filen ska nog vara rootens. :P Iaf ur säkerhetssynpunkt. :P Den sparas, men den skrivs inte till MBR om du inte kör lilo..
Gamma Testing - Where testing is extended to the entire user community (AKA shipping the product)

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 31 March 2004, 15:26

Tack det funkade bra men den grafiska inloggningen försvan ju nu :(
men man kan iaf. se vad som händer och det är ju huvudsaken! :)

men kan man inte få tillbaka den grafiska laddningen av mdk vid start och stängning?
/mp

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 31 March 2004, 15:32

Ändra initdefault i /etc/inittab. Men är du säker på, att det är det du vill?
Både säkrare och bättre, att ha en icke grafisk inloggning.

/JO
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

Agitator[RoX]
Posts: 3416
Joined: 19 September 2002, 17:35
Location: Kalmar
Contact:

Post by Agitator[RoX] » 31 March 2004, 15:34

Då får du ändra från init::3 till init 4 el 5 beroende på vad du hade förut i inittab.
Gamma Testing - Where testing is extended to the entire user community (AKA shipping the product)

Agitator[RoX]
Posts: 3416
Joined: 19 September 2002, 17:35
Location: Kalmar
Contact:

Post by Agitator[RoX] » 31 March 2004, 15:35

Varför är det bättre?
Om han aldrig kör annat än grafiskt är det väl bättre att köra grafisk login med så slipper han ett startmoment?

Säkrare kan det nog vara däremot, vilket är bättre iofs. :P Men men...
Gamma Testing - Where testing is extended to the entire user community (AKA shipping the product)

User avatar
andersRson
Posts: 428
Joined: 8 January 2003, 01:23
Location: Lund, Skåneland
Contact:

Post by andersRson » 31 March 2004, 15:36

Jag hade samma problem när x stängdes ned, det berodde dock på att jag hade tv-out ansluten till tv:n konstant. när jag tog ur sladden ur grafikkortet försvann problemet, mystiskt nog. Det var fler som hade det problemet, minns inte med vilken/vilka version/er av drivrutinerna men det var inte med de nyaste, iaf.
Det finns 10 typer av människor i världen: de som kan läsa binärt och de som inte kan det.

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 31 March 2004, 20:19

JO wrote:Ändra initdefault i /etc/inittab. Men är du säker på, att det är det du vill?
Både säkrare och bättre, att ha en icke grafisk inloggning.

/JO
hmm vad är det jag ska ändra?

Code: Select all

#
# inittab       This file describes how the INIT process should set up
#               the system in a certain run-level.
#
# Author:       Miquel van Smoorenburg, <miquels@drinkel.nl.mugnet.org>
#               Modified for RHS Linux by Marc Ewing and Donnie Barnes
#

# Default runlevel. The runlevels used by Mandrake Linux are:
#   0 - halt (Do NOT set initdefault to this)
#   1 - Single user mode
#   2 - Multiuser, without NFS (The same as 3, if you do not have networking)
#   3 - Full multiuser mode
#   4 - unused
#   5 - X11
#   6 - reboot (Do NOT set initdefault to this)
#
id:5:initdefault:
den sista raden? id:5:initdefault: till id:4:initdefault: eller till 3?
/mp

Agitator[RoX]
Posts: 3416
Joined: 19 September 2002, 17:35
Location: Kalmar
Contact:

Post by Agitator[RoX] » 31 March 2004, 20:22

Den ska nog vara 5 där faktiskt..
Gamma Testing - Where testing is extended to the entire user community (AKA shipping the product)

User avatar
peman
Posts: 597
Joined: 13 April 2002, 02:00
Location: Uddevalla
Contact:

Post by peman » 31 March 2004, 20:26

Jahapp då finns det kanske inte så mycket att göra åt men det är ok med den textbaserade
/mp

Agitator[RoX]
Posts: 3416
Joined: 19 September 2002, 17:35
Location: Kalmar
Contact:

Post by Agitator[RoX] » 31 March 2004, 20:34

hums.. Vet inte riktigt hur mdk funkar men har inte xdm eller gdm nåt skript som ska köras? Som kanske har trillat ur nån autokörning?
Gamma Testing - Where testing is extended to the entire user community (AKA shipping the product)

sebulon
Posts: 180
Joined: 10 February 2003, 16:05
Location: Hargshamn
Contact:

Post by sebulon » 1 April 2004, 09:56

Tack det funkade bra men den grafiska inloggningen försvan ju nu
men man kan iaf. se vad som händer och det är ju huvudsaken!

men kan man inte få tillbaka den grafiska laddningen av mdk vid start och stängning?

Skriv tillbaka init 4 i /etc/inittab så får du tillbaka den igen. så kör jag iaf. vem orkar att först logga in i bash och sen en gång till i X. det spelar ändå ingen större roll.
Power for those who can use it

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 1 April 2004, 10:01

sebulon wrote:Tack det funkade bra men den grafiska inloggningen försvan ju nu
men man kan iaf. se vad som händer och det är ju huvudsaken!

men kan man inte få tillbaka den grafiska laddningen av mdk vid start och stängning?

Skriv tillbaka init 4 i /etc/inittab så får du tillbaka den igen. så kör jag iaf. vem orkar att först logga in i bash och sen en gång till i X. det spelar ändå ingen större roll.
# These are the default runlevels in Slackware:
# 0 = halt
# 1 = single user mode
# 2 = unused (but configured the same as runlevel 3)
# 3 = multiuser mode (default Slackware runlevel)
# 4 = X11 with KDM/GDM/XDM (session managers)
# 5 = unused (but configured the same as runlevel 3)
# 6 = reboot

# Default runlevel. (Do not set to 0 or 6)
id:3:initdefault:
Kanske ser lite annorlunda ut i Mandrake, men bygger nog på samma princip, du byter antagligen till runlevel 4 och sedan bootar datorn in i din sessionmanager direkt istället för bash
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

Post Reply