Multiplier

Hårdvara och Linux.
Post Reply
Steve
Posts: 166
Joined: 7 December 2003, 15:50

Multiplier

Post by Steve » 22 May 2004, 09:35

Jag undrar vad multipliern i en processor gör och varför den är låst på alla nyare modeller?
ABIT IC7-MAX3

Intel P4 2.53GHz

GeForce 4MX 440 64MB DDR + TV-OUT

512MB DDR333

User avatar
Kimmy
Posts: 126
Joined: 10 January 2004, 23:10
Location: Skövde
Contact:

Post by Kimmy » 22 May 2004, 09:48

Så här funkar det ungefär...

Jag har en AMD Athlon Tunderbird 1200, och den är alltså på 1200Mhz...
Systembussen är ställd på 100Mhz och Multipliern är ställd på 12.

Typ... 100*12=1200
Too late... My time has come, send shivers down my spine, body's aching all the time.
Goodbye everybody! - I've got to go! ... Gotta leave you all behind and face the truth...

Steve
Posts: 166
Joined: 7 December 2003, 15:50

Post by Steve » 22 May 2004, 10:12

jaha okey, jag har en P4 2.53HGz hur mycket är min multiplier på?
ABIT IC7-MAX3

Intel P4 2.53GHz

GeForce 4MX 440 64MB DDR + TV-OUT

512MB DDR333

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 22 May 2004, 11:00

vild gissning 133x19? Har för mig att 133mhz är "standard" och bara multipliern är utöver den men kan ha fel
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

User avatar
Raniz
Posts: 221
Joined: 25 April 2003, 09:02
Location: Horn
Contact:

Post by Raniz » 23 May 2004, 13:02

Lucifer888 wrote:vild gissning 133x19? Har för mig att 133mhz är "standard" och bara multipliern är utöver den men kan ha fel
För några år sedan (då Pentium II var ny) så var "standard"-fsb på 66Mhz, sedan under ett par år låg den på 100, för att gå upp till 133 och hålla sig där några år. 166 användes bara under ett par månader (änvänds dock fortfarande, men det är på väg bort), jag har för mig att Intel skippade 166MHz helt och hållet. Just nu använder väl de nyaste processorerna 200MHz-buss.

En processors hastighet fås mycket riktigt genom att multiplicera dess multipel med busshastigheten (FSB). Om man ökar multipeln i bios så går processorn snabbare, detta kallas för överklockning och är anledningen till att AMD och Intel låser sina processorers multiplar (de vill ju inte att du ska köpa en 2GHz processor och köra den som en 2.5GHz).
#312470 @ http://counter.li.org/
<Snorlander> eller va fan kan ju lika gärna köra...
<Snorlander> =) sätter igång nu... kanske ringer om det strular

Matte om att köra Linux :)

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 23 May 2004, 13:19

Raniz wrote:
Lucifer888 wrote:vild gissning 133x19? Har för mig att 133mhz är "standard" och bara multipliern är utöver den men kan ha fel
För några år sedan (då Pentium II var ny) så var "standard"-fsb på 66Mhz, sedan under ett par år låg den på 100, för att gå upp till 133 och hålla sig där några år. 166 användes bara under ett par månader (änvänds dock fortfarande, men det är på väg bort), jag har för mig att Intel skippade 166MHz helt och hållet. Just nu använder väl de nyaste processorerna 200MHz-buss.

En processors hastighet fås mycket riktigt genom att multiplicera dess multipel med busshastigheten (FSB). Om man ökar multipeln i bios så går processorn snabbare, detta kallas för överklockning och är anledningen till att AMD och Intel låser sina processorers multiplar (de vill ju inte att du ska köpa en 2GHz processor och köra den som en 2.5GHz).
Mitt moderkort har byglade multiplierinställningar som inte ens funkar :) lite lustigt tycker jag.

Dock på amd brukar man oftast kunna höja FSB i bios om inte bios är låst och då få upp den några steg beroende på hur högt vcore tillåter :)
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

User avatar
Raniz
Posts: 221
Joined: 25 April 2003, 09:02
Location: Horn
Contact:

Post by Raniz » 23 May 2004, 22:22

Lucifer888 wrote:Mitt moderkort har byglade multiplierinställningar som inte ens funkar :) lite lustigt tycker jag.
Tyder på att multipeln är låst :)
Lucifer888 wrote:Dock på amd brukar man oftast kunna höja FSB i bios om inte bios är låst och då få upp den några steg beroende på hur högt vcore tillåter :)
Att överklocka via FSB är enda sättet att överklocka en Intel-processor då dessa inte går att låsa upp.

Bästa sättet att överklocka ett system är sänka multipeln, maxa ut FSBn och sedan höja multipeln tills processorn når sin gräns.
Anledningen till att man ska maxa ut FSBn är att det påverkar hela systemet och inte bara processorn.
#312470 @ http://counter.li.org/
<Snorlander> eller va fan kan ju lika gärna köra...
<Snorlander> =) sätter igång nu... kanske ringer om det strular

Matte om att köra Linux :)

Steve
Posts: 166
Joined: 7 December 2003, 15:50

Post by Steve » 23 May 2004, 22:48

Det låter smart som du säger att maxa FSBn och sen höja multipliern :).
ABIT IC7-MAX3

Intel P4 2.53GHz

GeForce 4MX 440 64MB DDR + TV-OUT

512MB DDR333

Lucifer888
Posts: 4111
Joined: 3 February 2003, 12:18
Location: Stockholm

Post by Lucifer888 » 24 May 2004, 00:36

Bästa sättet att överklocka ett system är sänka multipeln, maxa ut FSBn och sedan höja multipeln tills processorn når sin gräns.
Anledningen till att man ska maxa ut FSBn är att det påverkar hela systemet och inte bara processorn.
Varför sänka multipeln först?
"It's not that I hate people, I just think they're all idiots"
"Långt hår kräver mycket näring, framhålls det, och berövar hjärnan energi."

User avatar
Raniz
Posts: 221
Joined: 25 April 2003, 09:02
Location: Horn
Contact:

Post by Raniz » 24 May 2004, 10:53

Lucifer888 wrote:
Bästa sättet att överklocka ett system är sänka multipeln, maxa ut FSBn och sedan höja multipeln tills processorn når sin gräns.
Anledningen till att man ska maxa ut FSBn är att det påverkar hela systemet och inte bara processorn.
Varför sänka multipeln först?
Annars kanske processorn når sin gräns innan FSBn är maxad.
#312470 @ http://counter.li.org/
<Snorlander> eller va fan kan ju lika gärna köra...
<Snorlander> =) sätter igång nu... kanske ringer om det strular

Matte om att köra Linux :)

User avatar
mog
Posts: 1578
Joined: 2 April 2002, 02:00
Location: gbg
Contact:

Re: Multiplier

Post by mog » 25 May 2004, 20:42

Stewe wrote:Jag undrar vad multipliern i en processor gör..
Antal instruktioner per klockcykel är det som multiplikatorn bestämmer.
Ge fan i att ändra i min profil *** ***** *********

Post Reply