sdram som inte känns igen av bios

Hårdvara och Linux.
Post Reply
ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

sdram som inte känns igen av bios

Post by ErikW » 1 April 2006, 18:56

Jag sätter i 256 MB minne i en gammal burk som har 128MB. Båda minnena är av typen pc133.

Bios och windows xp känner inte igen minnet, det gör däremot programmet CPU-Z.

Moderkortet ska klara av 3*256MB

Vad kan tänkas behövas? Uppgradering av bios? Inställning i bios (har petat mycket där)?

/Erik

trekkie78

Post by trekkie78 » 1 April 2006, 19:05

Vad är det för moderkort ? Märke och modell tack.

//trekkie

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 1 April 2006, 19:36

Moderkort: Biostar M7VKA

Award Modular BIOS v6.00PG
OEM Sign-On VKA1117 FSC
Chipset VIA 82C305 rev 2
Microsoft Windows XP Version: 5.1.2600 Service Pack 2

trekkie78

Post by trekkie78 » 1 April 2006, 21:22

Är det ett dubbelsidigt minne ? En del chipset gillar/klarar inte dubbelsidiga minnen. Att vissa program ser minnet som ett 256MB kan nog bero på flera olika orsaker, det läser av SPD, det känner de av vilken slags modul det är och jämför mot en lista i programmet mot vad det borde vara, etc.

En BIOS-uppdatering kan ju lösa problemet om man har tur. När du körde CPU-Z, skrev den ut vilket datum din BIOS-version var från ?

//trekkie

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 1 April 2006, 22:03

11/17/2000
Kan man (du) kolla om den varsionen av bios inte tillåter stora minnen?

Det gamla var dubbelsidigt, men inte det nya!

trekkie78

Post by trekkie78 » 1 April 2006, 23:20

Tyvärr saknar jag de kunskaperna eller så har jag glömt...

Man kan ju alltid leta reda på vad chipsetets (KT133 eller var det KT133A) specifikationer säger, i detta fall på VIA's hemsida.

En sak som förbryllade mig lite var din BIOS-version.

Den senaste versionen man kan ladda hem från Biostar ser ut såhär:

Code: Select all

BIOS Version : Award Modular BIOS v6.00PGN
   BIOS Info : 10/06/2000-8363-686A-6A6LMB09C-00
BIOS Message : VKA1006B
     BIOS ID : 6A6LMB09
I ditt inlägg skriver du VKA1117 vilket är en senare version. Har ditt moderkort suttit eller sitter det i en märkesdator ? I så fall vilket märke och vilken modell ? :-) Det är inte ovanligt att stora märken får uppdaterade versioner eller att de skriver egna t.o.m.

//trekkie

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 1 April 2006, 23:57

Det är en Fujutsi Siemens, inget modellmärke finns(?) Det är inget rört på den enligt hon som äger den. Det kan säkert vara Fujutsi Siemens som lagt in en specialbios kanske?? Kanske uppdaterat en gammal med lite special. I värsta fall får jag väl ersätta de 256MB med en 128 istället, så jag får 2*128MB...
Eller kan det vara minnesmodulen som inte känns igen, tex att det inte är dubbelsidigt? Skott från höften...


Number of CPUs 1
Name AMD Duron
Code name Spitfire
Specification AMD Duron(tm) Processor
Family/Model/Stepping 631
Extended Family/Model 7/3
Package Socket A
Technology 0.18um
Instructions Sets MMX, Extended MMX, 3DNow!, Extended 3DNow!
Features
Clock Speed 801.8 MHz
Clock multiplier x8.0
Front Side Bus Frequency 100.2 MHz
Bus Speed 200.4 MHz
Stock frequency 800 MHz
L1 Data Cache 64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
L1 Instruction Cache 64 KBytes, 2-way set associative, 64 Bytes line size
L2 Cache 64 KBytes, 16-way set associative, 64 Bytes line size
L2 Speed 801.8 MHz (Full)
L2 Location On Chip
L2 Data Prefetch Logic no
L2 Bus Width 64 bits


Chipset
------------------------------------------------------------------------------

Northbridge VIA KT133 rev. 02
Southbridge VIA VT82C686 rev. 22
Graphic Interface AGP
AGP Revision 2.0
AGP Transfert Rate 4x
AGP SBA not supported, not enabled
Memory Type SDRAM
Memory Size 384 MBytes
Memory Frequency 100.2 MHz (1:1)
DRAM Interleave 4-way
CAS# 3.0
RAS# to CAS# 3
RAS# Precharge 3
Cycle Time (tRAS) 6


Memory SPD
------------------------------------------------------------------------------

DIMM #1

General
Memory type SDRAM
Manufacturer (ID) Kingston (7F98000000000000)
Size 256 MBytes
Max bandwidth PC133 (133 MHz)
Part number 32MX64PC133CL3168
Serial number 0822875A
Manufacturing date Week 11/Year 06

Attributes
Number of banks 1
Data width 64 bits
Correction None
Registered no
Buffered no

Timings table
Frequency (MHz) 100 133
CAS# 2.0 3.0
RAS# to CAS# delay 2 3
RAS# Precharge 2 3
TRAS# 5 6


DIMM #2

General
Memory type SDRAM
Manufacturer (ID) Infineon (C1494E46494E454F)
Size 128 MBytes
Max bandwidth PC133 (133 MHz)
Part number HYS64V16220GU-7.5
Serial number 260ED6A0
Manufacturing date Week 37/Year 00

Attributes
Number of banks 2
Data width 64 bits
Correction None
Registered no
Buffered no

Timings table
Frequency (MHz) 100 133
CAS# 2.0 3.0
RAS# to CAS# delay 2 3
RAS# Precharge 2 3
TRAS# 5 6

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 2 April 2006, 00:10

Jag kan också tillägga att jag testat att enbart köra med 256:an, fast då kom det pipljud från moderkortet vid uppstarten

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 2 April 2006, 00:13

http://www.otwa.com/community/archive/i ... -7925.html

Kanske nåt för mig. Det avslutas med ett förslag om bios-uppgradering. Men vad ska jag ladda ner, och hur gör man...

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 2 April 2006, 00:18

http://www.pcreview.co.uk/forums/thread-1949614.php

Kan också ha att göra med "high density" på modulerna, dvs 8 st på bara ena sidan...

trekkie78

Post by trekkie78 » 2 April 2006, 08:32

Fujitsu brukar skriva ut modellbeteckning på datorn. Inte nödvändigtvis fram - kan lika gärna stå på baksidan (så här kan det se ut). Får vi fram den informationen kan vi fortsätta jaga BIOS. I övrigt har jag inget att tillägga då jag tyvärr inte vet mer.

En sökning på M7VKA + Fujitsu gav en del träffar - kolla om du kan hitta vilken Fujitsu modell det är.

//trekkie

ErikW
Posts: 82
Joined: 13 June 2003, 21:38

Post by ErikW » 3 April 2006, 18:36

Jag har nu lämnas tillbaka minnet. Stort tack för all hjälp ändå Trekkie78. Datorn står i en annan stad, så jag kommer nog vänta i någon vecka med att försöka igen, kanske med annat minne eller biosuppdatering.

Post Reply