nån ny i nätverket?

Diskussion kring säkerhet och nätverk.
Post Reply
jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

nån ny i nätverket?

Post by jolles » 8 February 2007, 06:14

Hej!

En (enkel?) fråga, ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip, han som äger den svamlade upp några men va inte säker alls, inget direkt standard som typ 192.168.0.1 eller så...

Men min fråga lyder, finns de nått bra sätt att scanna det interna nätverket efter nytillkommna ip-adresser som i detta fall? kan ju vara bra att veta även i andra fall tänkte jag :-)
Såsom tidigare om nån kompis har anslutit har ja ju kunnat använda typ iftop eller iptraf, men de blir svårare nu när enheten inte försöker ansluta igenom min router.
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

User avatar
Jan Pihlgren
Posts: 1447
Joined: 22 April 2002, 02:00
Location: MÄRSTA
Contact:

Post by Jan Pihlgren » 8 February 2007, 06:21

Om det är en switch du anslutit så har den ingen ip-adress.
Den behöver ingen. Den är passiv. (Jo den förstäker ju signalerna och ger dig flera anslutningspunkter(kontakter) till ditt nät.
Den fungerar ungefär som en fördelardosa till ditt vägguttag (240V).

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Re: nån ny i nätverket?

Post by jolles » 8 February 2007, 12:40

jolles wrote:ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip
Nej du, ja är fullt medveten om att switchar inte har ip-nummer, de e accesspunkten ja snackar om, trodde de framgick?
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

Borage
Posts: 406
Joined: 24 March 2004, 08:02

Post by Borage » 8 February 2007, 13:58

Får den inte IP adress automatiskt via DHCP? Det brukar vara standard för accesspunkter.

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 8 February 2007, 18:53

Nej, eftressom min router inte e inställd för dhcp (än).
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

wrls
Posts: 213
Joined: 16 September 2003, 20:44

Post by wrls » 9 February 2007, 10:28

Enklast är väl att kolla tillverkarens hemsida efter manualen? I den så står ju allt man behöver veta.
HP NC4010, Pentium M 1.6GHz w/1GB ram and 60GB IBM 7200rpm HD running Gentoo 2.6.19-r5

Backlund
Posts: 24
Joined: 2 January 2006, 02:04

Post by Backlund » 9 February 2007, 18:24

Switchar måste väl kunna ha en ip-adress. Hur ansluter man annars till dom som är konfigurerbar via web-gränssnitt?

miixter
Posts: 924
Joined: 29 July 2003, 21:37

Re: nån ny i nätverket?

Post by miixter » 9 February 2007, 19:41

jolles wrote:Hej!

En (enkel?) fråga, ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip, han som äger den svamlade upp några men va inte säker alls, inget direkt standard som typ 192.168.0.1 eller så...

Men min fråga lyder, finns de nått bra sätt att scanna det interna nätverket efter nytillkommna ip-adresser som i detta fall? kan ju vara bra att veta även i andra fall tänkte jag :-)
Såsom tidigare om nån kompis har anslutit har ja ju kunnat använda typ iftop eller iptraf, men de blir svårare nu när enheten inte försöker ansluta igenom min router.

Code: Select all

tcpdump -i ethX
/mixter
Key power of Linux - freedom to choose.

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 9 February 2007, 21:37

Hmm, en switch som som kan konfigureras känns mer som en router eller nått sånt, men ja vet inte, ja har aldrig haft någon sådan iaf.

"tcpdump -i ethX" gav inte så mycke heller efterssom jag gissar att den e antingen helt nollställd, och inte anpassad för nätverket, eller så e den helt enkelt trasig, men trots det så lyser lamporna iaf, även lampan till eth-kontakten på baksidan (altså på den trådlösa accesspunkten) blinkar nångång ibland... någon manual har ja inte till den, och sannolikheten att den e hel tycker ja väl inte heller verkar så hög så... men efterssom den inte va helt stendöd så tänkte ja att den kunde gå o nå på nått sätt om den kunde ha ett registrerat ip-nummer men men, de blir nog sopnedkastet för den.
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

Borage
Posts: 406
Joined: 24 March 2004, 08:02

Post by Borage » 9 February 2007, 22:01

jolles wrote:Hmm, en switch som som kan konfigureras känns mer som en router eller nått sånt, men ja vet inte, ja har aldrig haft någon sådan iaf.
Det behöver inte vara en router för att den går att konfigurera. Även enkla företagsswitchar brukar ha funktioner som går att konfigurera via en webläsare, t.ex. SNMP, VLAN, Quality of Service samt Spanning Trees. Det är bara billiga switchar för hemmabruk som saknar dessa extra funktioner, men det kommer nog snart smarta switchar för hemmabruk. T.ex. så säljs HP Procurve 8 portars gigabit switch för 1895:- och det är en smart switch med många funktioner.

http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=325910

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 10 February 2007, 05:32

okay, ja ger mig :wink:
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

erik_persson
Posts: 1474
Joined: 29 August 2002, 15:19

Re: nån ny i nätverket?

Post by erik_persson » 10 February 2007, 13:54

jolles wrote:
jolles wrote:ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip
Nej du, ja är fullt medveten om att switchar inte har ip-nummer, de e accesspunkten ja snackar om, trodde de framgick?
Accesspunkter behöver inte heller någon ip-adress.

/ep

erik_persson
Posts: 1474
Joined: 29 August 2002, 15:19

Post by erik_persson » 10 February 2007, 13:55

Backlund wrote:Switchar måste väl kunna ha en ip-adress. Hur ansluter man annars till dom som är konfigurerbar via web-gränssnitt?
Switchar *måste* inte ha en ip-adress. *Vissa* switchar har en ip-adress. Det beror på vad det är för typ av switch det rör sig om.

/ep

Sourcer
Posts: 1183
Joined: 15 October 2005, 21:37

Post by Sourcer » 12 February 2007, 01:39

Accesspunkter brukar ha en address, för annars blir det svårt att konfigurera. Det finns dock de som har en seriell port för konfigurering. Jag har en sådan accesspunkt av märket Breezecom.

User avatar
hubbruch
Posts: 10
Joined: 18 February 2007, 12:31
Location: Europa
Contact:

Re: nån ny i nätverket?

Post by hubbruch » 18 February 2007, 13:55

jolles wrote: Men min fråga lyder, finns de nått bra sätt att scanna det interna nätverket efter nytillkommna ip-adresser som i detta fall? kan ju vara bra att veta även i andra fall tänkte jag :-)
Såsom tidigare om nån kompis har anslutit har ja ju kunnat använda typ iftop eller iptraf, men de blir svårare nu när enheten inte försöker ansluta igenom min router.
tjo. Du kan använda en port scanner och köra en ping scan i ditt lokala nätverk där du kan se ifall det tillkommit nån host sen senaste gången du kollat. Nmap är starkt rekommenderat .(http://insecure.org/nmap/).

Ping scan, kommer pinga 192.168.1.1-255 (ifall du har ett class c 192.168.1):

Code: Select all

user@box:~$ nmap -sP 192.168.1.0/24
Ifall nån box av nån anledning skulle blocka det så kan du köra en lite bättre scan. Typ en syn stealth scan (fullföljer inte TCP handskakning ifall du vill smyyyga lite) ungefär såhär:

Code: Select all

box:~# nmap -v -sS 192.168.1.0/24
Nmap är grymt användbart och du kommer se allt som är anslutet i ditt nätverk.
man nmap

Hoppas det gav svar på din fråga

HUBB

jolles
Posts: 350
Joined: 29 February 2004, 11:36

Post by jolles » 18 February 2007, 21:16

Härligt! =) Det var ett mycket bättre svar! nmap har ja använt lite förr, men de slog mig aldrig att man kunde scanna tex. alla 192.168.1-adresserna, eller så, dessvärre har ja ingen som hälst aning om va den här access-punkten har för ip, har för mig att polaren nämnde nått helt annat, men den har ju faktiskt en usb-port man kan konfa igenom annars, saknar bara en sådan sladd :-)
Våga Vägra Windows
_________________
Öppen sås ftw!

Post Reply