Page 1 of 1

nån ny i nätverket?

Posted: 8 February 2007, 06:14
by jolles
Hej!

En (enkel?) fråga, ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip, han som äger den svamlade upp några men va inte säker alls, inget direkt standard som typ 192.168.0.1 eller så...

Men min fråga lyder, finns de nått bra sätt att scanna det interna nätverket efter nytillkommna ip-adresser som i detta fall? kan ju vara bra att veta även i andra fall tänkte jag :-)
Såsom tidigare om nån kompis har anslutit har ja ju kunnat använda typ iftop eller iptraf, men de blir svårare nu när enheten inte försöker ansluta igenom min router.

Posted: 8 February 2007, 06:21
by Jan Pihlgren
Om det är en switch du anslutit så har den ingen ip-adress.
Den behöver ingen. Den är passiv. (Jo den förstäker ju signalerna och ger dig flera anslutningspunkter(kontakter) till ditt nät.
Den fungerar ungefär som en fördelardosa till ditt vägguttag (240V).

Re: nån ny i nätverket?

Posted: 8 February 2007, 12:40
by jolles
jolles wrote:ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip
Nej du, ja är fullt medveten om att switchar inte har ip-nummer, de e accesspunkten ja snackar om, trodde de framgick?

Posted: 8 February 2007, 13:58
by Borage
Får den inte IP adress automatiskt via DHCP? Det brukar vara standard för accesspunkter.

Posted: 8 February 2007, 18:53
by jolles
Nej, eftressom min router inte e inställd för dhcp (än).

Posted: 9 February 2007, 10:28
by wrls
Enklast är väl att kolla tillverkarens hemsida efter manualen? I den så står ju allt man behöver veta.

Posted: 9 February 2007, 18:24
by Backlund
Switchar måste väl kunna ha en ip-adress. Hur ansluter man annars till dom som är konfigurerbar via web-gränssnitt?

Re: nån ny i nätverket?

Posted: 9 February 2007, 19:41
by miixter
jolles wrote:Hej!

En (enkel?) fråga, ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip, han som äger den svamlade upp några men va inte säker alls, inget direkt standard som typ 192.168.0.1 eller så...

Men min fråga lyder, finns de nått bra sätt att scanna det interna nätverket efter nytillkommna ip-adresser som i detta fall? kan ju vara bra att veta även i andra fall tänkte jag :-)
Såsom tidigare om nån kompis har anslutit har ja ju kunnat använda typ iftop eller iptraf, men de blir svårare nu när enheten inte försöker ansluta igenom min router.

Code: Select all

tcpdump -i ethX
/mixter

Posted: 9 February 2007, 21:37
by jolles
Hmm, en switch som som kan konfigureras känns mer som en router eller nått sånt, men ja vet inte, ja har aldrig haft någon sådan iaf.

"tcpdump -i ethX" gav inte så mycke heller efterssom jag gissar att den e antingen helt nollställd, och inte anpassad för nätverket, eller så e den helt enkelt trasig, men trots det så lyser lamporna iaf, även lampan till eth-kontakten på baksidan (altså på den trådlösa accesspunkten) blinkar nångång ibland... någon manual har ja inte till den, och sannolikheten att den e hel tycker ja väl inte heller verkar så hög så... men efterssom den inte va helt stendöd så tänkte ja att den kunde gå o nå på nått sätt om den kunde ha ett registrerat ip-nummer men men, de blir nog sopnedkastet för den.

Posted: 9 February 2007, 22:01
by Borage
jolles wrote:Hmm, en switch som som kan konfigureras känns mer som en router eller nått sånt, men ja vet inte, ja har aldrig haft någon sådan iaf.
Det behöver inte vara en router för att den går att konfigurera. Även enkla företagsswitchar brukar ha funktioner som går att konfigurera via en webläsare, t.ex. SNMP, VLAN, Quality of Service samt Spanning Trees. Det är bara billiga switchar för hemmabruk som saknar dessa extra funktioner, men det kommer nog snart smarta switchar för hemmabruk. T.ex. så säljs HP Procurve 8 portars gigabit switch för 1895:- och det är en smart switch med många funktioner.

http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=325910

Posted: 10 February 2007, 05:32
by jolles
okay, ja ger mig :wink:

Re: nån ny i nätverket?

Posted: 10 February 2007, 13:54
by erik_persson
jolles wrote:
jolles wrote:ja har lånat en accesspunkt av en kompis som ja tyvärr inte kan ansluta till trådlöst (än) men ja har den iaf ansluten till min switch, men har ingen aning om va den kan ha för ip
Nej du, ja är fullt medveten om att switchar inte har ip-nummer, de e accesspunkten ja snackar om, trodde de framgick?
Accesspunkter behöver inte heller någon ip-adress.

/ep

Posted: 10 February 2007, 13:55
by erik_persson
Backlund wrote:Switchar måste väl kunna ha en ip-adress. Hur ansluter man annars till dom som är konfigurerbar via web-gränssnitt?
Switchar *måste* inte ha en ip-adress. *Vissa* switchar har en ip-adress. Det beror på vad det är för typ av switch det rör sig om.

/ep

Posted: 12 February 2007, 01:39
by Sourcer
Accesspunkter brukar ha en address, för annars blir det svårt att konfigurera. Det finns dock de som har en seriell port för konfigurering. Jag har en sådan accesspunkt av märket Breezecom.

Re: nån ny i nätverket?

Posted: 18 February 2007, 13:55
by hubbruch
jolles wrote: Men min fråga lyder, finns de nått bra sätt att scanna det interna nätverket efter nytillkommna ip-adresser som i detta fall? kan ju vara bra att veta även i andra fall tänkte jag :-)
Såsom tidigare om nån kompis har anslutit har ja ju kunnat använda typ iftop eller iptraf, men de blir svårare nu när enheten inte försöker ansluta igenom min router.
tjo. Du kan använda en port scanner och köra en ping scan i ditt lokala nätverk där du kan se ifall det tillkommit nån host sen senaste gången du kollat. Nmap är starkt rekommenderat .(http://insecure.org/nmap/).

Ping scan, kommer pinga 192.168.1.1-255 (ifall du har ett class c 192.168.1):

Code: Select all

user@box:~$ nmap -sP 192.168.1.0/24
Ifall nån box av nån anledning skulle blocka det så kan du köra en lite bättre scan. Typ en syn stealth scan (fullföljer inte TCP handskakning ifall du vill smyyyga lite) ungefär såhär:

Code: Select all

box:~# nmap -v -sS 192.168.1.0/24
Nmap är grymt användbart och du kommer se allt som är anslutet i ditt nätverk.
man nmap

Hoppas det gav svar på din fråga

HUBB

Posted: 18 February 2007, 21:16
by jolles
Härligt! =) Det var ett mycket bättre svar! nmap har ja använt lite förr, men de slog mig aldrig att man kunde scanna tex. alla 192.168.1-adresserna, eller så, dessvärre har ja ingen som hälst aning om va den här access-punkten har för ip, har för mig att polaren nämnde nått helt annat, men den har ju faktiskt en usb-port man kan konfa igenom annars, saknar bara en sådan sladd :-)