Page 1 of 1

Göra om en gammal dator till filserver?

Posted: 20 August 2006, 23:01
by chevrolet_malibu
Har fått en liten idé i huvudet nu. Hade tänkt mig att bygga om en gammal dator till en filserver. MEN mitt lilla problem är bara att jag inte kan installera något Operativsystem p.g.a att bios helvetet inte vill boota från cd:n. Några förslag på hur jag ska göra och vilken dist jag ska använda för att köra den som filserver??

Info om datorn:
Processor: Intel Pentium 2
HDD: 2x10Giggare att ha filer på och en 6Giggare som jag tänkte ha OS:et på.
RAM: tror att det är 256mb men är ej helt säker (har en till nästan likadan dator som jag har plockat lite delar utav)

Har nätverks kort till den och allt sånt..
Är det föresten någon som har en BILLIG router att sälja???
Är i starkt behov av BÅDE router och filserver för datorn börjar bli lite full nu och sen så´skulle det sitta fint med en router med tanke på att en kompis har sin dator hemma hos mig bara för att jag har bredband

Tack på förhand.

Posted: 20 August 2006, 23:53
by HenrikAn
Debian blir nog utmärkt, går att boota från floppy.
Strunta i att installera X, webmin funkar bra till sånt här!

Posted: 21 August 2006, 12:42
by Fedor
Du kan göra filserven till router också om du stoppar in ett nätverkskort till och en vanlig switch.
Debian blir bra som sagt.

Posted: 21 August 2006, 15:03
by chevrolet_malibu
har bara ett litet problem.. jag behöver ett till nätverkskort isf och sen så behöver jag verkligen en filserver.. skulle vara om man issf skulle kunna köra den BÅDE som filserver och router samtidigt...

har föresten en d-link switch som ligger och skräpar.. är det någon som vet om jag kan programmera om den så att den funkar som en router?

Posted: 21 August 2006, 15:19
by Emil.s
chevrolet_malibu wrote:har bara ett litet problem.. jag behöver ett till nätverkskort isf och sen så behöver jag verkligen en filserver.. skulle vara om man issf skulle kunna köra den BÅDE som filserver och router samtidigt...

har föresten en d-link switch som ligger och skräpar.. är det någon som vet om jag kan programmera om den så att den funkar som en router?
Att köra datorn som router och filserver samtidigt är inga problem.
Men det går knappast att programmera om en switch. ;)

Posted: 21 August 2006, 16:04
by bol
Emil.s wrote: har föresten en d-link switch som ligger och skräpar.. är det någon som vet om jag kan programmera om den så att den funkar som en router?
Att köra datorn som router och filserver samtidigt är inga problem.
Men det går knappast att programmera om en switch. ;)[/quote]

Det handlar bara om vilja :)

Lär ju gå att flasha om EEPROM:en i den om man har lust med det :D
Men kanske inget gemene man gör i en handvändning.

Posted: 21 August 2006, 16:27
by chevrolet_malibu
skulle någon nu vilja vara snäll och ge mig en länk till ngn dist och en manual eller liknande om hur jag ska göra för att få datorn att fungera både som filserver och router??

kraven som jag har är att jag ska kunna använda windows för komma åt filerna och ändra dem.. filsystemet var inte så noga bara windows kommer åt att läsa och skriva dem som sagt..

Posted: 21 August 2006, 16:29
by bol
Detta kanske kan vara nåt? > http://www.clarkconnect.com/

Posted: 21 August 2006, 16:32
by Fedor
skaffa ett till nätverkskort sedan kör du såhär
internet > filserven > switchen > andra datorer

vet inte hur du installerar en dhcp server (router) i debian men det är nog inte så svårt

Posted: 21 August 2006, 20:19
by fagerjan
För att windows skall komma åt filerna skall du köra samba.
Datorn är en mycket mer avancerad router än routrar avsedda för hemmabruk. Se: http://lartc.org/. Samtidigt för du en kompetent brandvägg. Se: http://iptables-tutorial.frozentux.net/ och Kjell.e:s sidor: http://tingeling.dyndns.org/tekla/linux/.

Jag har en 100 Mhz Pentiumdator med 64 MB RAM som brandvägg/router. CPU användningen ligger på c:a 2 % så det är inga problem för dig att samtidigt använda den som filserver.

Posted: 21 August 2006, 20:24
by bol
fagerjan wrote: Jag har en 100 Mhz Pentiumdator med 64 MB RAM som brandvägg/router. CPU användningen ligger på c:a 2 % så det är inga problem för dig att samtidigt använda den som filserver.
Hur snabb internetuppkoppling klarar en 100mhz att skyffla data för?

EDIT: Alltså, routa och filtrera.

Posted: 21 August 2006, 21:16
by chevrolet_malibu
har nu kollat mera info om datorn..

Processor: Intel Pentium 450mhz
RAM: 320mb
HDD: 2x10gb + 1x6,4GB att ha oset på...

googlade lite föresten och hittade http://ubuntulinuxhowto.blogspot.com/20 ... outer.html

ngn som vet om det funkar??
sen har jag ett annat problem.. kommer nu mera in i BIOS genom DELETE knappen.. men datorn vägrar boota från CD-rom enheten.. har testat att byta cd::enhet men det fungerade inte.. några förslag på hur jag ska göra?? k

kan jag installera linux på hårddisken om jag sätter den i en annan dator för att sedan sätta tillbaka den i routern/filservern?? funkar det?

Posted: 21 August 2006, 22:26
by Fedor
ja det fungerar men den kan väl boota från diskett?

disketterna borde finnas på cdn annars finns de på internet
gör sedan disketterna med rawrite om du kör windows
http://uranus.it.swin.edu.au/~jn/linux/ ... in-0.7.zip

Posted: 22 August 2006, 13:35
by chevrolet_malibu
har nu fått datorn att starta från cd läsaren... ska installera kubuntu nu.. ska se om jag kan konfigurera den nu.. vi får se.. kommer att höra av mig.. men fortsätt skicka tips.. för jag kanske inte får det att funka riktigt..

Posted: 22 August 2006, 15:13
by Fedor
kubunttu?
kubuntu är ubuntu med kde vilket är den tyngsta fönsterhanteraren som finns helt onödigt att ha på den server.
kör in ubuntu server install om du ska köra ubuntu.

Posted: 22 August 2006, 15:17
by fagerjan
bol wrote:
fagerjan wrote: Jag har en 100 Mhz Pentiumdator med 64 MB RAM som brandvägg/router. CPU användningen ligger på c:a 2 % så det är inga problem för dig att samtidigt använda den som filserver.
Hur snabb internetuppkoppling klarar en 100mhz att skyffla data för?

EDIT: Alltså, routa och filtrera.
Min ADSL-uppkoppling är 1Mb/s och det klarar den galant.

Posted: 22 August 2006, 17:53
by bol
fagerjan wrote:
bol wrote:
fagerjan wrote: Jag har en 100 Mhz Pentiumdator med 64 MB RAM som brandvägg/router. CPU användningen ligger på c:a 2 % så det är inga problem för dig att samtidigt använda den som filserver.
Hur snabb internetuppkoppling klarar en 100mhz att skyffla data för?

EDIT: Alltså, routa och filtrera.
Min ADSL-uppkoppling är 1Mb/s och det klarar den galant.
Ber om ursäkt om jag stjäl tråden lite :wink:

Finns det någon norm hur många mhz som krävs per mbit/s?
Tänkte eventuellt ta och skippa min hårdvarurouter och bygga en egen brandvägg såsmåningom, och funderar på hur kraftig dator som behövs för att filtrera och routa 100/100mbit/s, som jag också ska skaffa.

Posted: 22 August 2006, 18:13
by chevrolet_malibu
kommer att köra ubuntu istället.. men har ett problem bara. ubuntu HITTAR inte alla mina hårddiskar.. har ju för FAN tre stycken i men den hittar bara EN!! och alla diskar fungerar.. ngn som vet vad det är för fel? hade tänkt att installera Disten på den minsta disken (6.4GB)

Posted: 22 August 2006, 18:22
by Fedor
Det menar ubuntu server va? Det är i all fall den skivan du ska ha

Hur har du kopplat diskarna?
Den som du vill installera linux på ska vara på master och den andra på slave.
Den tredje får du koppla på cd-rom sladden och bör nog också vara på slave.

Posted: 22 August 2006, 18:58
by chevrolet_malibu
har nu satt 6.4GBaren på master medans de andra två hoppas jag att jag har fått till slave på...

Posted: 22 August 2006, 19:02
by chevrolet_malibu
flatron wrote:Det menar ubuntu server va? Det är i all fall den skivan du ska ha

Hur har du kopplat diskarna?
Den som du vill installera linux på ska vara på master och den andra på slave.
Den tredje får du koppla på cd-rom sladden och bör nog också vara på slave.
håller på att ladda ner vanliga ubuntuvet ej om programmet som jag kommer att köra för att använda den som router stöder ubuntu server.. http://www.webmin.com/support.html du kan in där och kolla om ubuntu server stöds av programmet

Posted: 22 August 2006, 19:32
by cannibalcow
köp en fulrouter då.. dfl604 kostar väl runt 250:-

Posted: 22 August 2006, 20:14
by chevrolet_malibu
funderar nu på om jag ska välja suse istället för ubuntu.. för att kubuntu vill ej hitta mitt nätverkskort..

Posted: 22 August 2006, 20:37
by Fedor
säker har du installerat kubuntu?

Du kan köra vilken dist du vill med ubuntu är enklast

Posted: 24 August 2006, 14:51
by chevrolet_malibu
kommer att installera Slackware istället.. bara för att det inte kräver så mycket av systemet.. så nu är det väl bara att hoppas att jag inte fuckar upp installationen :D .. hehe

Posted: 24 August 2006, 17:00
by flammer
Alltså. Det spelar egentligen inte jättestor roll vilken dist du installerar. Det viktiga är att du inte kör en massa onödig skit. Därför ska du INTE installera Xorg (det grafiska gränssnittet). Skippa det.

Sen är mitt tips till dig att köra på och testa. 70% av dina frågor i denna tråd ser jag som helt onödiga.

Lycka till :)

Posted: 22 November 2006, 23:38
by unikum
Jag är ute efter nåt liknande och hittade denna: http://www.freenas.org/