Köpa router. Vilken? (Snabba svar...)

Fritt forum, här är det högt i taket.
Post Reply
User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Köpa router. Vilken? (Snabba svar...)

Post by Emil.s » 26 October 2006, 22:35

Hm, inte ofta jag kör med den rubriken, men jag ska beställa imorrn. :P

Ska i allafall köpa lite grejer. Inklusive en trådlös router. :)

Men vad ska man ha? Har aldrig sysslat med sånna saker. Den ska stödja "802.11g standard". 54Mbit/s alltså.
Och självklart någon bra kryptering. :)
Den ska bara användas hemma, så bra räckvidd spelar ingen roll.

Linksys och netgear verkar ju bara bra märken... Men vad skulle ni köpa?

Budget: Ca 1000kr

PS
Den ska finnas på Dustin. :P
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

User avatar
drbrno
Posts: 2834
Joined: 6 October 2002, 05:01
Location: Lund
Contact:

Post by drbrno » 26 October 2006, 22:57

Jag har Netgear, funkar fint.

mikaelho
Posts: 378
Joined: 10 July 2003, 01:26

Post by mikaelho » 27 October 2006, 01:07

neatgear eller linksys. vad du än gör, köp inte d-link.
Linux är dagens och framtidens Amiga!

miixter
Posts: 924
Joined: 29 July 2003, 21:37

Post by miixter » 27 October 2006, 06:03

Linksys är Ciscos konsument produkter..

/mixter
Key power of Linux - freedom to choose.

Cipher
Posts: 176
Joined: 13 September 2003, 20:34
Contact:

Post by Cipher » 27 October 2006, 08:24

Linksys WRT54GL
Arch64 testing | openbox 3.4 | thinkpad w500
archlinux.se

Nille_kungen
Posts: 1506
Joined: 28 August 2005, 00:00

Post by Nille_kungen » 27 October 2006, 09:15

GuTe wrote:Linksys WRT54GL
http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010090496

Den hade nog även jag köpt.
GL modellen har till skillnad från G linux i botten.
Denna routern kan man modda och få funktioner som saknas orginal.
The more linux u go, The slacker u get

Cipher
Posts: 176
Joined: 13 September 2003, 20:34
Contact:

Post by Cipher » 27 October 2006, 09:42

Nille_kungen wrote:
GuTe wrote:Linksys WRT54GL
http://www.dustinhome.se/DacsaPortal/?ProdID=5010090496

Den hade nog även jag köpt.
GL modellen har till skillnad från G linux i botten.
Denna routern kan man modda och få funktioner som saknas orginal.
Jag har en själv och är mer än nöjd med den. Hade en D-Link tidigare som krånglade konstant.
Arch64 testing | openbox 3.4 | thinkpad w500
archlinux.se

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 27 October 2006, 09:46

http://www.dustin.se/dacsaportal/custom ... 5010090496
Ja jävlar. Det var ingen dålig sak. Tackar för tips. :)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Cipher
Posts: 176
Joined: 13 September 2003, 20:34
Contact:

Post by Cipher » 27 October 2006, 09:51

Emil.s wrote:http://www.dustin.se/dacsaportal/custom ... 5010090496
Ja jävlar. Det var ingen dålig sak. Tackar för tips. :)
Om du behöver hjälp med att sätta upp den så finns en manual här: http://www.columbia.edu/acis/networks/a ... ml#linksys
Arch64 testing | openbox 3.4 | thinkpad w500
archlinux.se

User avatar
Vampis
Posts: 936
Joined: 30 December 2004, 12:19
Location: Kållered
Contact:

Post by Vampis » 27 October 2006, 10:25


TB
Posts: 84
Joined: 18 July 2002, 20:30
Contact:

Post by TB » 27 October 2006, 14:09

Köp för allt i världen inte en d-link.

Har bara haft dåliga erfarenheter av di-604 och di-704.

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 27 October 2006, 15:14

TB wrote:Köp för allt i världen inte en d-link.

Har bara haft dåliga erfarenheter av di-604 och di-704.
Nej, jag vet. Men nu är Linksys:en beställd. :)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

zeal
Posts: 806
Joined: 8 August 2002, 02:02
Location: Göteborg

Post by zeal » 27 October 2006, 17:54

Emil.s wrote:
TB wrote:Köp för allt i världen inte en d-link.

Har bara haft dåliga erfarenheter av di-604 och di-704.
Nej, jag vet. Men nu är Linksys:en beställd. :)
Jag kan rekommendera DD-WRT som jag kör på två Linksysroutrar.

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 27 October 2006, 21:15

Emil.s wrote:http://www.dustin.se/dacsaportal/custom ... 5010090496
Ja jävlar. Det var ingen dålig sak. Tackar för tips. :)
Jag läste på länken:"Mjukvaran är byggd på öppen källkod" ,,och då började jag undra,,var är källkoden då? Någon som vet ?
Det var bara en rolig tanke jag fick.

Glad om någon skulle kunna svara på den frågan,,:)

trekkie78

Post by trekkie78 » 27 October 2006, 21:28

Mysticsam wrote:Jag läste på länken:"Mjukvaran är byggd på öppen källkod" ,,och då började jag undra,,var är källkoden då? Någon som vet ?
Det var bara en rolig tanke jag fick.

Glad om någon skulle kunna svara på den frågan,,:)
Linksys hemsida...

//trekkie

Mysticsam
Posts: 175
Joined: 23 April 2006, 22:06

Post by Mysticsam » 31 October 2006, 22:26

trekkie78 wrote:
Mysticsam wrote:Jag läste på länken:"Mjukvaran är byggd på öppen källkod" ,,och då började jag undra,,var är källkoden då? Någon som vet ?
Det var bara en rolig tanke jag fick.

Glad om någon skulle kunna svara på den frågan,,:)
Linksys hemsida...

//trekkie
Ja sedär!!

Hur kan koden ta så mycket som 176 MB (i packat format?) när det (förhoppningsvis) bara handlar om text, eller har jag helt fel?

User avatar
drbrno
Posts: 2834
Joined: 6 October 2002, 05:01
Location: Lund
Contact:

Post by drbrno » 1 November 2006, 01:13

Mysticsam wrote:Hur kan koden ta så mycket som 176 MB (i packat format?) när det (förhoppningsvis) bara handlar om text, eller har jag helt fel?
Paketet innehåller inte bara källkod utan också binärer. Sen inkluderar det även binutils, gcc, glibc, uclibc, linux och så vidare. Uppackat: 810 MB.

Borage
Posts: 406
Joined: 24 March 2004, 08:02

Post by Borage » 1 November 2006, 02:06

Du kan vara glad att det bara är 176 MB, det finns en del tillverkare som levererar ett komplett Linux system utan GUI, men med alla bibliotek samt källkoden till kärnan för att sedan köra chroot till (fungerar då som ett fristående system). Jag var väldigt nära att köpa en linuxbaserad trådlös router, men jag köpte istället ett par trådlösa nätverkskort och byggde en egen variant med hjälp av en vanlig pc. Jag laddade ner utvecklingssystemet innan jag bestämde mig, och såg att det var ett komplett operativsystem. En av anledningarna att de gör på detta sätt är troligtvis för att underlätta för dem som vill ladda ner källkodem och kompilera själv. Licensmässigt lär det ju också underlätta, i och med att allt finns med i ett enda paket.

User avatar
Snouser
Posts: 814
Joined: 7 February 2005, 19:31
Location: Klädesholmen
Contact:

Post by Snouser » 1 November 2006, 03:24

Eller så sätter man upp en CC router.
De funakr mycket bra, den enda nackdelen kan vara att bygget blir en aningen dyrt.

User avatar
depeo
Posts: 1122
Joined: 20 October 2003, 19:46
Location: Västerås

Post by depeo » 7 November 2006, 21:45

Nån admin här som inte gillar D,ustin? :o

zeal
Posts: 806
Joined: 8 August 2002, 02:02
Location: Göteborg

Post by zeal » 7 November 2006, 22:42

depeo wrote:Nån admin här som inte gillar D,ustin? :o
Dustín@home har WRT54GL billigare än Okit i alla fall. :)

User avatar
Snouser
Posts: 814
Joined: 7 February 2005, 19:31
Location: Klädesholmen
Contact:

Post by Snouser » 7 November 2006, 23:31

Varför är de censurerat?

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 8 November 2006, 20:41

Nu har den kommit. Och den funkar perfekt. Inga problem alls. :)
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

klein
Posts: 4887
Joined: 1 April 2002, 02:00
Location: 43,41,41N, 7,15,47Ö

Post by klein » 9 November 2006, 09:53

Det har dom säkert, eftersom Okit säljer inte den produkten längre pga ständiga leveransproblem.

Har själv en WRT54GL, visst det är kul att uppgrader mjukvaran i den, men kommer man att göra det? Risken att paja rotuern, gör att denna router ändå bara till för den som har pengar och kan köpa en ny router.
zeal wrote:
depeo wrote:Nån admin här som inte gillar D,ustin? :o
Dustín@home har WRT54GL billigare än Okit i alla fall. :)

n
Posts: 251
Joined: 5 March 2003, 00:57

Post by n » 10 November 2006, 11:14

Eller så lagar man routern istället för att köpa en ny...

mikaelho
Posts: 378
Joined: 10 July 2003, 01:26

Post by mikaelho » 10 November 2006, 13:27

n wrote:Eller så lagar man routern istället för att köpa en ny...
Du får gärna laga min gamla router :). Det var en d-link 604. den kunde man steka ägg på. visade sig senare att även komponenterna i den blev stekta. =(.
Linux är dagens och framtidens Amiga!

PJ

Post by PJ » 10 November 2006, 13:32

mikaelho wrote:
n wrote:Eller så lagar man routern istället för att köpa en ny...
Du får gärna laga min gamla router :). Det var en d-link 604. den kunde man steka ägg på. visade sig senare att även komponenterna i den blev stekta. =(.
Undra om man ska vara orolig då, jag har precis en sån router. :-?
Är rätt säker på att jag kan steka ägg på den.

User avatar
depeo
Posts: 1122
Joined: 20 October 2003, 19:46
Location: Västerås

Post by depeo » 10 November 2006, 13:36

samma hände min 604, efter det blev det en linuxbox med iptables som fick ta över jobbet. :)

PJ

Post by PJ » 10 November 2006, 13:42

Har en bekant som hade en 704P och den höll garantitiden ut. Efter garantitiden början den bete sig riktigt konstigt vilket gjorde att man fick starta om den varje/varannan vecka. Det här fenomenet höll på i tre månader, sen startade den aldrig mer. Stekta komponenter helt enkelt.

PJ

Post by PJ » 10 November 2006, 13:47

Fast jag ska inte klaga, fick köpa min router för 50:- . Visserligen begagnad, men med tanke på att jag har haft den i över 1 år nu så antar jag att den har tjänat in sig...

User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Post by Emil.s » 10 November 2006, 15:56

Kände på Linksysen nu när ni skriver. Men den är bara "normalt elektronik varm" :) :P
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

mikaelho
Posts: 378
Joined: 10 July 2003, 01:26

Post by mikaelho » 10 November 2006, 16:14

PJ wrote:Har en bekant som hade en 704P och den höll garantitiden ut. Efter garantitiden början den bete sig riktigt konstigt vilket gjorde att man fick starta om den varje/varannan vecka. Det här fenomenet höll på i tre månader, sen startade den aldrig mer. Stekta komponenter helt enkelt.
Ja min gamla började också krångla efter garantitiden. Man fick starta om den titt som tätt.
Linux är dagens och framtidens Amiga!

mikaelho
Posts: 378
Joined: 10 July 2003, 01:26

Post by mikaelho » 10 November 2006, 16:15

Emil.s wrote:Kände på Linksysen nu när ni skriver. Men den är bara "normalt elektronik varm" :) :P
Linksys är toppen :). den bara fungerar :). Den är riktigt pålitlig.
Linux är dagens och framtidens Amiga!

Sourcer
Posts: 1183
Joined: 15 October 2005, 21:37

Post by Sourcer » 10 November 2006, 17:23

Många routrar saknar en viktig komponent som kallas kylfläns. Jag öppnade två olika routrar som var tillverkade ungefär vid samma tidpunkt. Det satt en likadan CPU i båda två, förutom att det var en kylfläns på den ena. Den som saknar kylfläns är inte lika stabil som den som har en, och det utmärker sig med att den hänger sig eller startar om när den belastas med mycket nätverkstrafik.

D-Link DI-604 = Har kylfläns
SMC 7004VBR = Saknar kylfläns

n
Posts: 251
Joined: 5 March 2003, 00:57

Post by n » 10 November 2006, 17:59

mikaelho wrote:
n wrote:Eller så lagar man routern istället för att köpa en ny...
Du får gärna laga min gamla router :). Det var en d-link 604. den kunde man steka ägg på. visade sig senare att även komponenterna i den blev stekta. =(.
En router från D-link förtjänar inte att lagas.

User avatar
cannibalcow
Posts: 268
Joined: 21 July 2006, 10:51
Location: Gävle
Contact:

Post by cannibalcow » 10 November 2006, 18:55

köp aldrig d-link. skräp skräp :evil:
When the going gets weird, the weird turn pro.

Sourcer
Posts: 1183
Joined: 15 October 2005, 21:37

Post by Sourcer » 10 November 2006, 21:39

Jag köper inte det där snacket om D-Link som florerar i det här forumet. Bara för att en produkt inte fungerat bra eller uppfyllt ens förväntningar så betyder det inte att samtliga produkter är dåliga. Jag har själv testat väldigt många routrar/accesspunkter och trådlösa nätverkskort, och vad jag kom fram till var att D-Link inte är sämre än motsvarande produkt från Netgear. Självklart så är troligtvis en router som kostar 300:- sämre än en som kostar 1500:-. Köper man de billigaste produkterna från en tillverkare så ska man inte ha alltför höga förväntningar. Den enda D-Link produkt som jag rent av blev missnöjd med, visade sig inte ens vara tillverkad av dem. Innan man förkastar en produkt så är det bra att kolla om det finns en nyare firmware, men det är väl självklart för en teknisk insatt person. Tydligen så är det inte många som vet om att det går, så det folk gör är att kasta grejerna och köpa en ny.

Bara för att förtydliga det här så ska jag berätta en rolig historia. En kompis till mig arbetade på ett ställe som återvinner elektronik, och han roade sig med att ta hem ca. 100 routrar från diverse tillverkare. Det han kom fram till var att ca. 7 av 10 var hela, och ingen av dem hade blivit uppgraderad. Både före och efter uppgraderingen testade han en av varje fabrikat genom att köra fildelningsprogramet Shareaza i flera dagar. En del hängde sig eller startade om efter några timmar. Efter uppgraderingen av firmware så blev de flesta routrarna helt användbara.

Att just ni har haft problem kan vara otur, eller att ni helt enkelt köpt fel modell, för uppgraderat har ni nog (hoppas jag). Det skulle vara av intresse att veta just vilken modell som krånglade.

Nille_kungen
Posts: 1506
Joined: 28 August 2005, 00:00

Post by Nille_kungen » 11 November 2006, 04:38

Jag har en d-link router på ett litet företag som stått på i 6år och fungerar fortfarande utmärkt.
Rebootade den för första gången för 2veckor sedan när internet uppkopplingen ändrades.
Så visst finns det dom som fungerar.
Där används även några d-link nätverkskort som fungerat lika länge.
Fast 2st har jag faktiskt fått byta ut.
Så visst finns det d-link som fungerar.
Men sedan har jag även upplevt baksidan med routrar som nollställer sig, hänger sig, eller stryper linan när den känner för det. (nyare produktserier)
Detta även fast jag uppdaterat firmware.
Jag köper inte in d-link längre men dom äldre fungerade riktigt bra.
Men det är inte märket som gör en produkt bra utan komponenter och firmware.

Men inbillning och skitsnack ligger bakom mycket av folks misstro till vissa produkter.
Och priset betyder inte allt finns mycket "dyra" som är sämre än billiga när det gäller hem och småföretagsprodukter.
The more linux u go, The slacker u get

Dattebayo
Posts: 5
Joined: 4 October 2006, 23:49

Post by Dattebayo » 19 November 2006, 19:10

Har en Linksys WAG54GS, den är troligtvis mitt SÄMSTA köp vad gäller nätverksprodukter. Strul sedan dag ett.. Tp-kablarna "klickar" aldrig sig fast riktigt när man trycker in dem och efter 2 timmar med lite nätverkstrafik så börjar den hålla på, man loggas ut från bland annat msn och då vet man att det är dags för en omstart.
Kan inte heller säga att jag tycker den är speciellt varm, och nån ny firmware finns inte att tillgå, fy skäms Linksys :evil:

torslund
Posts: 1559
Joined: 7 November 2002, 18:24

Post by torslund » 20 November 2006, 13:08

Vadå otur att köpa fel produkt ur dlink produkter. Inte ska man behöva ha tur när man handlar.
Och inte ska man behöva uppgradera den heller. För den ska inte ut på marknaden om den inte fungerar.
Att det finns enstaka produkter som fungerar är väl ingen merit för en tillverkare.
Dlink är dåliga och så är det bara.

trekkie78

Post by trekkie78 » 20 November 2006, 13:33

Dattebayo wrote:Har en Linksys WAG54GS, den är troligtvis mitt SÄMSTA köp vad gäller nätverksprodukter. Strul sedan dag ett.. Tp-kablarna "klickar" aldrig sig fast riktigt när man trycker in dem och efter 2 timmar med lite nätverkstrafik så börjar den hålla på, man loggas ut från bland annat msn och då vet man att det är dags för en omstart.
Kan inte heller säga att jag tycker den är speciellt varm, och nån ny firmware finns inte att tillgå, fy skäms Linksys :evil:
Om det är fel på routern så bör man väl kontakta tillverkaren eller stället där man köpt den ? Eller har du ingen garanti kvar ? Har du frågat Linksys om det finns någon ny firmware ? Ibland finns inte alltid uppdateringar ute "officiellt". Bara genom att Googla så hittade åtminstone jag en relativt ny firmware, på deras franska sida. Jag ger inga garantier för att den fungerar just med din hårdvarurevision, språk, etc.

//trekkie

Post Reply