Page 1 of 1

Windows i 100-dollardatorn

Posted: 6 December 2006, 10:00
by mikaelho
Det kan bli en nerbantad version av Windows XP. Vilket är väldigt synd.

Får hoppas det blir Linux i maskinen ändå.


http://www.idg.se/2.1085/1.87490

Posted: 6 December 2006, 10:11
by kratz
Nej,Nej, Nej och åter Nej. Jag som tyckte att det var ett sånnt bra projekt,och vad e det för skitsnack med att 512 mb inte skulle räcka till? och skulle Windows XP bli mindre? sug. fan, dsl tar 127 mb och innehåller allt nödvändigt.

Posted: 6 December 2006, 13:37
by PJ
Läste om det igår, har bara inte hunnit posta det här ännu. Lite tragist faktiskt då ett av målen var att hålla ner priset.
http://www.vnunet.com/vnunet/news/21702 ... ndows-olpc

Posted: 6 December 2006, 14:12
by PJ
Läste lite mer om det nu och hittade då en intervju med grundaren av OLPC, visserligen ifrån förra året. I den finns anledningarna till att OSX och Windows XP inte var tänkta ifrån början och det var att man även ville skicka med utvecklingsverktyg.
WN: Why the emphasis on open source? Why not use a donated version of Windows or OS X?

Negroponte: Because you want the kids to develop software.... It's hard to propose a $100 laptop for a world community of kids and then not say in the same breath that you're going to depend on the community to make software for it.

So the open source and the $100 laptop are sort of flip sides of the same coin, and you want the kids to contribute to it....

WN: So you're shipping this with development tools installed?

Negroponte: Yes. Absolutely.

WN: We're talking about C compilers and Make and the whole programming environment?

Negroponte: Yup.
Källa : http://www.wired.com/news/technology/0, ... page_next1

Undra om Visual Studio kommer med WinXP för OLPC? :P

Posted: 6 December 2006, 14:14
by mikaelho
PJ> Om de ska plocka med Visual Studio, lär det behövas mer än 1,5 gb minne. eller har jag fel?

Men hoppas hoppas det blir någon linuxdist ändå. det vore ett rejält lyft för linuxvärlden.

Posted: 6 December 2006, 14:20
by drbrno
Visual Studio funkade med 256 MB RAM senast jag kollade.

Posted: 6 December 2006, 14:29
by PJ
mikaelho wrote:PJ> Om de ska plocka med Visual Studio, lär det behövas mer än 1,5 gb minne. eller har jag fel?

Men hoppas hoppas det blir någon linuxdist ändå. det vore ett rejält lyft för linuxvärlden.
Jag tvivlar faktiskt på att visual studio kommer med om jag ska vara ärlig. Men som sagt det lär behövas mycket minne för att köra den tillsammans med WinXP. Och då har jag ännu inte filosoferat om en nedbantad M$ Office kommer med.

Man får med ett vettigt program med en ren XP installation, man får paintbrush! :wink:
Draw a car in MS paint!

Jag tror det helt enkelt är så att någon (Bill Gates) gav ett generöst bidrag för att få en möjlighet till att kunna köra windows XP på OLPC.

Posted: 6 December 2006, 14:36
by PJ
drbrno wrote:Visual Studio funkade med 256 MB RAM senast jag kollade.
Det är inte så mycket i dagens mått mätt. Dock har jag svårt att se det som realistiskt att få det att fungera på en lite lätt underdimisionerad laptop. Igentligen fel ord då den är det av kostnadsskäl, men jag tror ni greppar vad jag menar.

Posted: 6 December 2006, 15:08
by Borage
Jag skulle hellre vilja se Yellowtab (BeOS) på den istället för Windows, eller något annat operativsystem som inte tar så mycket resurser.

Posted: 6 December 2006, 18:36
by mikaelho
drbrno wrote:Visual Studio funkade med 256 MB RAM senast jag kollade.
om jag förstått det hela rätt, så det inbyggda minnet fungerar både som lagring och arbetsminne vilket är på 512 mb. inte alls mycket för oss, som är bortskämda med 400gb hårddiskar.

men visst VS fungerar säkert bra med 256 mb ram. men ska man också ta med Windows XP som enligt Microsoft kommer krävs 1,5 gb minne. sedan är ju frågan om ms office kommer med. men knappast.

men jag tror faktiskt att om det kommer med xp, kommer det inte komma med något utvecklingspaket alls faktiskt. det är vad jag tror alltså. bara en känsla jag har.

Posted: 6 December 2006, 19:30
by PJ
mikaelho wrote:men jag tror faktiskt att om det kommer med xp, kommer det inte komma med något utvecklingspaket alls faktiskt. det är vad jag tror alltså. bara en känsla jag har.
Jag har en liknande känsla.
Vad jag inte förstår är varför M$ nu ska ha XP på OLPC? De har ju Windows CE vilket jag tycker är ett bättre alternativ om man nu ska ha windows på OLPC förstås... Varför just XP? Det är ju bara dåraktigt.

Jag tycker i alla fall det här summerar det ganska bra om varför M$ vill ha windows på OLPC:
Although the machine is preinstaled with Linux ut this doesn't mean that you can't run Windows on the machine, Negroponte said. " We put in an SD slot just for Bill," he quipped. Negroponte also confirmed that there are currently machines at Microsoft that were being prepped for Windows. But he also revealed that Mirosoft was having a "geniune issue" with open source and that the Redmond giant was "struggling with it."
Källa: http://www.siliconvalleysleuth.com/2006 ... f_the.html

Posted: 7 December 2006, 05:45
by mikaelho
Hade en konstig dröm i natt om just den här datorn :).

Men i drömmen så låg hela oset på ett löstagbart flash-minne. Som standard följde xp med på ett flash-kort. men man fick även med en linuxdist på ett annat flashkort. så om man ville kunde man välja vilket os som skulle köras. var bara att byta flash-kortet som satt på sidan av datorn och starta om datorn.

Posted: 7 December 2006, 09:16
by torslund
Förstår inte problemet med storleken på den. Min första bärbara hade skärm med flytande kristaller och endast en floppy, minns inte ram storlek med det vara bara kilon.
I den datorn gick det att göra samma som jag gör in denna just nu, skriva. hade ingen chans att skriva fortare än vad datorn hann ta emot. Test programen för terminalerna vi producerade skrev vi i basic. Sammma med ettiket utskrifter, ett basic program. Fanns visserligen svindyra etikett progam men dom klarade inte det vi behövde med kontrollerade serinummer, våra grejer var för militärt bruk och då var kraven höga.
Nästa vare en bärbar 286 med plasma skärm. I den cadade jag in hela produktions enheten på 10000 kvm. Alla arbetsplatser och linor. Även små saker som brandsläckare i truckladdnings rummet var med.
Och fortfarande var burkens kapacitet större än vad jag kunnde använda.
Man skickade ju folk till månen med mindre dator kapacitet :) så visst kunde jag driva en fabrik på den.
Som denna Negropod eller vad han heter sa, dagens datorer är överviktiga.

Posted: 31 December 2006, 02:50
by Borage
Går det att köpa 100 dollars datorn någonstans? Jag skulle vilja ha en sådan, men jag tänker inte betala något överpris för den. I såfall så köper jag något motsvarande från en annan leverantör.