Varför vi använder Linux

Fritt forum, här är det högt i taket.
Post Reply
User avatar
exton
Posts: 575
Joined: 16 February 2007, 11:21
Contact:

Varför vi använder Linux

Post by exton » 14 February 2014, 16:54

Jag hittade några riktigt tänkvärda ord på Nätet om Linux. Jag återger dom här i min fria översättning. Upphovsmannen är okänd (för mig).

########################################################

Vi säger till vänner och bekanta att vi använder Linux för att det är säkert. Eller för att det är fritt, anpassningsbart, fritt (i den andra meningen) eller för att Linux har utmärkt gratis support på såväl svenska som engelska sajter…

Men det där är bara struntprat (i marknadsföringssyfte). Vi säger så till icke-linuxanvändare, eftersom de inte skulle förstå de verkliga skälen. Och när vi upprepar dessa falska skäl tillräckligt ofta kanske vi även börja tro på dom själva.

Men innerst inne så är det här det verkliga skälet:

Vi använder Linux för att det är roligt.

Det är roligt att mixtra med systemet. Det är roligt att ändra alla systeminställningar. Det kan t o m vara roligt att ”förstöra” systemet och sedan tvingas gå i återställningsläge för att reparera det. Det är härligt att ha över hundra distributioner att välja mellan! Det är kul att använda terminalen och köra olika kommandon.

Låt mig säga det igen: Det är kul att använda terminalen och köra olika kommandon!

Inbitna linuxanvändare (entusiaster) använder Linux för dess egen skull. Visst vill vi (precis som alla andra) få arbete effektivt utfört. Vi vill också hålla våra datorer/system virusfria. Naturligtvis tycker vi också om att spara pengar. Men allt det där är egentligen bara bisaker. Vad vi verkligen gillar är att ”leka” med systemet, utforska alla ändringsmöjligheter och då upptäcka fascinerande fakta om den programvara som finns under ytan.

Inte undra på att icke-linuxanvändare inte skulle förstå (våra verkliga skäl)!

#########################################################
Image

User avatar
kjell-e
Posts: 2817
Joined: 21 December 2002, 16:27
Location: Linköping
Contact:

Re: Varför vi använder Linux

Post by kjell-e » 10 June 2014, 10:00

Jag trivs bäst i öppen källkod, nära servern vill jag bo, några månader om året så att själen kan få ro.

Vikingen
Posts: 3
Joined: 24 August 2014, 18:19
Location: Funäsdalen
Contact:

Re: Varför vi använder Linux

Post by Vikingen » 24 August 2014, 18:28

exton wrote: Det är roligt att mixtra med systemet. Det är roligt att ändra alla systeminställningar. Det kan t o m vara roligt att ”förstöra” systemet och sedan tvingas gå i återställningsläge för att reparera det. Det är härligt att ha över hundra distributioner att välja mellan! Det är kul att använda terminalen och köra olika kommandon.
Jag håller med dig till viss del. Det finns helt klart en tjusning med att ha slitit med någonting i timmar (t.ex. att få perfekt upplösning och ljud till HDMI).
Samtidigt är detta förunnat till oss nördar.. Väldigt svårt att övertala någon annan att se detta som en fördel!

Post Reply