Vilken distribution ska jag välja?

Här samlar vi svaren på några av de vanligaste nybörjarfrågorna. Vill du själv bidra med förslag eller egen text, så titta in i forumet FAQ devel.
Post Reply
User avatar
Emil.s
Posts: 4366
Joined: 24 May 2005, 22:22
Location: Hedemora/Dalarna
Contact:

Vilken distribution ska jag välja?

Post by Emil.s » 14 September 2006, 17:45

När du ska välja distribution finns det flera saker som måste övervägas:
1) Hur mycket kan jag om linux?
2) Hur mycket är jag beredd att lära mig om linux?
3) Ska jag ladda ner distributionen själv eller köpa en box där manual medföljer?

Dessa är de vanligaste distributionerna:


RedHat/Fedora
En av de mest kända distarna. Bra för dig som är nybörjare. Grafisk installation som är lätt att förstå. Innehåller flera användbara inställningsverktyg och hittar den mesta hårdvaran automatiskt vilket innebär att du inte behöver knappa i consolen. För dig som inte vill köpa hela boxen finns iso-filer att ladda ner.
RedHat kostar, men då får man även support. Fedora är gratis
http://fedora.redhat.com/
www.redhat.com
Rekommenderas för: nybörjare och vana användare


Mandriva
Anses av många som den lättaste disten att installera och konfigurera.
Den påminner mycket om Fedora (bygger liksom Fedora på Red Hat). Största skillnaden är att Mandriva primärt säljes i box med manual och support. Finns även för nedladdning (propärtiära paket saknas i gratisversionen). Har packethanteraren urpmi (konsolbaserad). Inte lika lättanvänd som apt. Har både KDE och Gnome.
I nya Mandriva 2007 ingår även VMWare och Cedega. Och en ny grafisk pakethanterare.
http://www.mandriva.com/sv/
Rekommenderas för: nybörjare


Slackware
En favorit bland vana linux användare och den äldsta linux distributionen. Slackware har inget grafisk installation och saknar grafiska inställningverktyg. För att installera och få igång slackware krävs att du som användare vet hur systemet fungerar och var man hittar konfigurations filerna, för det mesta inställningarna görs för hand i en vanlig texteditor. Slackware är en populär distribution för servrar men lämpar sig precis lika bra som arbetsstation.
www.slackware.com
Rekommenderas för: Vana användare och uppåt


Debian
Debian är en distribution som använder sig av paketsystemet apt-get, ett av de mest uppskattade. Med några kommandon så drar Debian ner de nyaste uppdateringar av all programvara i systemet och man har den senaste versionen av Debian på några få sekunder (beroende på din uppkopplingshastighet). Det är lika enkelt att installera och avinstallera program.


Debian anses av många som en av de säkraste distributioner på marknaden, både på gott och ont. Det brukar ta en viss tid att få nya paketversioner godkända för att komma med i den stabila Debian versionen, men problem i systemet är därmed oftast få.

Debian har alltid åtminstone tre utgåvor som aktivt underhålls, stable, testing och unstable.

Stable är den "stabila" utgåvan som innehåller den senaste officiellt släppta Debiandistributionen. Detta är produktionsversionen av Debian som Debian rörelsen huvudsakligen rekommenderar folk att använda.

Testing är "uttestnings"-utgåvan som innehåller paket som inte har tagits in i den stabila utgåvan ännu, men är köade för att bli det. Huvudfördelen med att använda denna utgåva är att den innehåller nyare versioner av programvara, och huvudnackdelen är att den inte har testats ordentligt och att den inte stöds av Debians säkerhetsgrupp.

Unstable är den "instabila" utgåvan av Debian. Vanligtvis används den av utvecklarna och av dem som vill ha det absolut senaste. Den "instabila" versionen heter sid.

Om du stöder strukturen för Linux kerneln och GNU då alla är delaktiga kommer du trivas med Debian. Debian produceras av närmare tusen utvecklare spridda över hela världen, vilka frivilligt hjälper till på sin fritid.

www.debian.org
Rekommenderas för:: vana användare och uppåt


Knoppix
Knoppix är en distribution som kommer i form av en bootbar CD. Det är alltså inte nödvändigt att installera på datorn, även om det går. Knoppix' största fördel är dess automatiska identifiering och konfigurering av hårdvara. Vid uppstart identifieras hårdvaran och systemet konfigureras med rätt drivare.

Det finns åtskilliga CD-baserade Linux varianter, men Knoppix är den mest spridda just nu. Den är baserad på Debian "unstable", men anpassad för att köras från CD.
Knoppix fungerar mycket bra som en rescue CD om man snabbt behöver ett fungerande linuxsystem, som t.ex. vid en hårddiskkrasch.
http://www.knopper.net/knoppix/index-en.html
Rekommenderas för: nybörjare och de som bara vill testa


Linux from scratch
Linux from scratch är egentligen ingen distribution utan en guide för hur du kompilerar ditt eget system från början. För det ska vara genomförbart krävs att du har en parallel distribution installerad och vet en del om linux. Har du mycket tid över och är sugen på att få veta hur systemet är uppbyggd är detta ett bra val.
www.linuxfromscratch.org
Rekommenderas för: vana användare och experter


SuSE/OpenSuSE
En mycket användarvänlig distribution som är ett bra alternativ för den som är van vid windows. Installationen är nog en av de enklaste i operativsystemsvärlden och tar ca en halvtimme från DVD-skivan. I Suse så sköter du all konfiguration via inställningsverktyget YaST2. I YaST2 kan du göra de flesta av systemets inställningar som t.ex. nätverksinställningar, grafik inställningar m.m. Suse använder sig både av skrivbordsmiljöerna Gnome och KDE, man väljer vilken man vill använda vid installationen.
http://www.novell.com/linux/suse/
http://www.opensuse.org/
Rekommenderas för: nybörjare och vana användare


Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu/Edubuntu
En relativt ny dist som är baserad på Debian. Disten har snabbt blivit mycket populär pga sin användarvänlighet och enkelhet, och är nu en av de största distarna. Att installera program i Ubuntu gör man väldigt smidigt via Synaptic (APT), som är både snabb och enkel att förstå. Ubuntu använder sig av Gnome som skrivbordsmiljö.

Vill man hellre ha KDE så finns Kubuntu att ladda ner istället. Ubuntu kan du ladda ner från deras sida eller så kan du helt gratis beställa hem installationsskivan.

Det finns även Xubuntu som använder Xfce, som kan vara bra om man har en äldre dator
Edubuntu är till för skolor, studenter osv. Det innehåller diverse "inlärningsprogram". Se nedan
http://www.ubuntulinux.com
http://www.kubuntu.org
http://www.xubuntu.org/
http://www.edubuntu.org/
Rekommenderas för: nybörjare och vana användare


Gentoo
Gentoo är lite annorlunda jämfört med vanliga distar. Du kompilerar nämligen alla program från källkod. Det innebär att du får 100% koll över vad som installeras och att du får ett system som är optimerat för din processor. Det finns egentligen inget installationsprogram till Gentoo, utan du partitioner och flyttar själv över de filer du behöver. Gentoo kan vara svårt att installera men kan även vara ett bra sätt lära sig mer om hur Linux fungerar. Till installationen finns nämligen en väldigt utförlig handbok som hjälper dig genom varje steg av installationen.
Nu i senare versioner av Gentoo finns det ett grafiskt installationsprogramm. Men det är ändå rekomenderat att installera manuellt.
http://www.gentoo.org
Rekommenderas för: vana användare och experter


Läs detta:
Ofta ser man frågor som "Funkar det och det i disten X!?". Svaret är:
Ja, det funkar i alla distar eller ingen!

Tar man bort alla program som är installerade så är det i princip samma system. Alla bygger på Linux. ;)
Det som sklijer dem åt är pakethanteringssystemet. Och hur mycket program som följer med från början.
I Ubuntu används pakethanteringssytemet "APT", och det fröljer med en massa program från början.
I Gentoo installeras ingenting, och man lär kompilera hela systemet från början. Pekethanteringssysmetet heter "Portage"


Nybörjare:
Har du aldrig installerat och använt linux förut bör du ta någon av de lättare distributionerna. Är du lite mer van, du kanske har använt RedHat ett tag men vill lära dig mer om linux kan du välja någon av de lite svårare distributinerna. Ska du använda systemet enbart som en server rekommenderas att du installerar någon av de distributioner som inte är för nybörjare eftersom det är lättare att ta bort sådant som en server inte behöver, X till exempel.
Kom ihåg att den här listan är långt ifrån komplett. Här finns bara de vanligaste distributionerna. Är du nyfiken på någon annan distribution finns det inget som hindrar att du väljer den istället för någon av dessa.


Har du ändå svårt att välja kan du testa dig här:
http://www.zegeniestudios.net/ldc/


Tack till "erik" och "jeppzer".
Innan ni postar: Läs FAQen
När ni postar:
Posta i Rätt forum! Och skriv/formulera dig rätt

Post Reply