Tangentbordet fungerar inte

Är Ni nybörjare i UNIX/Linux? Detta forum avhandla allmäna UNIX frågor.
Post Reply
User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Tangentbordet fungerar inte

Post by fagerjan » 5 April 2007, 13:48

Plötsligt slutade tangentbordet fungera. I KDE i alla applikationer. Fungerar i KDE för alla andra användare men inte för mig. Fungerar i Gnome och i terminalläge. Omstart hjälper inte.
Fagerjan

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 5 April 2007, 15:40

Vilken dist kör du ?
Är det ett USB tangentbord ?
Isf skippa det och fixa ett med seriell kontakt PS/2 istället. :wink:

Är ju trots allt så att de "gamla" grejorna funkar bäst i Linux.

Kör själv ett tangentbord med seriellkontakt PS/2 och det har aldrig varit några problem med det.

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 5 April 2007, 15:48

Det är ett PS/2 tangentbord. Disten är Mandriva 2007.
Fagerjan

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 5 April 2007, 16:06

Eeh, jaha då kan vi inte skylla på USB.

Hm, Mandriva ?
Kan inget om den disten :o

Men det är isf Mandriva disten som är problemet.
Rättare sagt är det nog KDE som spökar, tror jag.

Kör själv Fc6+GNOME och har aldrig haft några problem med mitt PS/2 tangenbord eller pekdon för den delen.

Gjorde du någon online uppdatering av Mandriva innan det blev fel ?

Testa att använda en annan fönsterhanterare:
http://www.linuxguiden.se/wiki/index.ph ... rhanterareoch se om problemet försvinner.

Ingvar
Posts: 94
Joined: 31 July 2005, 09:36

Re: Tangentbordet fungerar inte

Post by Ingvar » 5 April 2007, 18:28

fagerjan wrote:,,,Fungerar i KDE för alla andra användare men inte för mig. ,,,
Jag hade tagit en genväg eftersom det funkar för andra användare: Skapa ny användare för mig själv och kopierat över dokument, mm från "gamla" homefolder till nya. Sedan deleta "gamla" mappen och möjligen byta namn på nya användaren till det "gamla" namnet.

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Re: Tangentbordet fungerar inte

Post by fagerjan » 5 April 2007, 18:33

Ingvar wrote:
fagerjan wrote:,,,Fungerar i KDE för alla andra användare men inte för mig. ,,,
Jag hade tagit en genväg eftersom det funkar för andra användare: Skapa ny användare för mig själv och kopierat över dokument, mm från "gamla" homefolder till nya. Sedan deleta "gamla" mappen och möjligen byta namn på nya användaren till det "gamla" namnet.
Eftersom Mandriva har både KDE och Gnome så behövs inte "genvägen" utan jag använder Gnome istället. Något användarspecifikt i KDE måste det vara då det fungerar för andra användare.

Ingen uppdatering gjordes när felet uppkom. I /var/log/messages finns ingenting för tidpunkten ifråga.
Fagerjan

User avatar
JO
Posts: 12419
Joined: 1 May 2002, 02:00
Contact:

Post by JO » 5 April 2007, 20:21

Kör rm -rf på dina dolda filer/kataloger. Starta sedan X igen, för att konfa om.
Dina KDE/Gnome grejer altså.
Imkompatibilitet har förekommit förut. Och det är snabbaste lösningen.
Registered User # 259689 http://counter.li.org
First humans moved out of caves;
then they invented writing;
now they invented intuitive GUIs;
all that remains is to return to caves.

Stefan-AB
Posts: 50
Joined: 25 March 2007, 00:25

Konnection!

Post by Stefan-AB » 6 April 2007, 09:51

Ja, jag kan bara tillägga att det händer även för mig med att det slutar att funka med ex musen/markören. Får ibland lossa USB kontakten och sätt in den igen, sen funka det som vanligt eller att starta om datorn, när det hänger sig eller låser sig. :wink:
Rösta på SD, så kommer stöveltrampen att eka ingen.

User avatar
fagerjan
Posts: 889
Joined: 21 December 2004, 18:05
Location: Dalsbruk, Finland
Contact:

Post by fagerjan » 6 April 2007, 12:27

Genom att ta bort katalogen ~/.kde fick jag det att fungera igen. Fick naturligtvis göra alla inställningar igen. Tack för all hjälp.
Fagerjan

phm
Posts: 778
Joined: 17 June 2005, 00:29

Post by phm » 6 April 2007, 13:03

fagerjan wrote:Genom att ta bort katalogen ~/.kde fick jag det att fungera igen. Fick naturligtvis göra alla inställningar igen. Tack för all hjälp.
Mycket egendomligt ...
Undrar vad som var felet egentligen ???
Är det en bugg i vanlig ordning eller nåt annat ?

Felet borde rapporteras till KDE om det inte redan är gjort, så de fixar problemet.
http://bugs.kde.org/
Vilken version av KDE kör du fagerjan ?
Själv kör jag KDE version 3.5.6-0.3.fc6

Hmmm, ja jag vet, ovan sa jag GNOME men har nu ändrat till KDE, då jag tycker det flyter på smidigare i KDE. :wink:

Fagerjan, testa att uppdatera Mandriva, buggen kanske är fixad.

Post Reply