• Debian 12 är släppt

  Nu med Linux-kärnan 6.1 LTS, vilket ger den mest uppdaterade Plasma 5.27.5-datorn, Debian 12, med kodnamnet ”Bookworm”, är nu tillgänglig. Här är vad som är nytt!

  Väntan är över! Nästan två år efter den tidigare utgåvan av Debian 11 ”Bullseye” är Debian 12 ”Bookworm” nu globalt tillgänglig.

  Med sin långa historia av stabilitet och säkerhet har Debian 12 varit efterlängtad av alla Open Source-entusiaster världen över. Den här nya utgåvan har många spännande funktioner och förbättringar som gör den till den bästa versionen hittills.

  Så låt oss dyka in och se vad som har förändrats utan vidare.

  Vad är nytt i Debian 12 ”Bookworm”
  Som en av de äldsta och mest respekterade Linux-distributionerna har Debian ett rykte om stabilitet, säkerhet och omfattande mjukvarutillgänglighet. I detta ljus tar Debian 12 ett stort steg framåt med sin senaste iteration, vilket medför många förändringar.

  Nytt installation gränssnit

  Bild lånad ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

  Debian Installer är det officiella installationssystemet för Debiandistributionen. Och relaterat till det är en av de mest betydande förändringarna i Bookworm-utgåvan som vi säkert kan kalla en vändpunkt. Här är vad det handlar om.

  Enligt beslutet som fattades i oktober förra året genom en omröstning bland Debians utvecklare, med början med Debian 12 ”Bookworm”, inkluderar officiella ISO-installationsavbildningar nu firmware-paket från ”main” och ”icke-free-firmware” och metadata för att konfigurera det installerade systemet därefter. .

  Utöver det har Debian Installer många nya funktioner från sin tidigare officiella utgåva till Debian 11, vilket resulterar i förbättrat hårdvarustöd och några spännande nya funktioner och förbättringar.

  Till exempel installeras motsvarande ”amd64-microcode”- eller ”intel-microcode”-paket automatiskt, vilket ger ytterligare stöd och funktioner för den specifika processorn.

  Vi kommer inte att missa att nämna att installationsprogrammet nu ger stöd för större prefix, såsom petabyte (PB), pebibyte (PiB), exabyte (EB) och exbibyte (EiB). Dessutom har stödet för LVM-on-LUKS-on-RAID via ett nytt ”crypto-lvm” nyckelord, liknande det befintliga ”lvm”, också lagts till.

  För att lista alla ändringar i installationsprogrammet, besök utgivningsmeddelanden för Bookworm beta- och RC-utgåvor som finns tillgängliga från Debian Installerns nyhetshistorik.

  System ändringar

  När man tittar under huven, kommer Debian 12 att drivas av Linux-kärna 6.1, en LTS (Long Term Support) kärnutgåva, som kommer att stödjas fram till december 2026. Dessutom kommer användare också att hitta systemd 252.6 och Binutils 2.40.

  I Bookworm finns dessutom PipeWire-ljudserver 0.3.65 och WirePlumber 0.4.13, en kraftfull sessions- och policyhanterare för PipeWire, tillgängliga som en bekväm ersättning för många användningsområden. Dessutom förlitar sig Debian 12 nu på PipeWire som standardljudserver med GNOME Desktop.

  Debian 12 kommer med X.Org Server 21.1, Wayland 1.21 och Mesa 22.3. Dessutom kommer ägare av NVIDIA GPU:er att hitta den uppdaterade 525.105-versionen av drivrutinen.

  Uppdaterade skrivbordsmiljöer
  Debian fick ett rykte som ett universellt operativsystem tack vare dess mångsidighet och utbredda användning. Det betyder att ett stabilt och pålitligt operativsystem kan användas som en stationär dator, server eller inbäddad enhet.

  Debian 12 ”Bookworm” ger användarna ett omfattande utbud av uppdaterade skrivbordsmiljöer som tillgodoser olika preferenser och krav.

  KDE Plasma

  Bilda lånad ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

  Plasma-skrivbord är höjdpunkten i Debians tolfte stora utgåva, eftersom den presenterar sig själv här i sin senaste version Plasma 5.27.5, till stor glädje för alla KDE-användare.

  Här får du alla de senaste nya funktionerna, som en förnyad välkomstapp, fönsterplattor, nydesignad App Store, många GUI-förbättringar och massor av förbättringar och buggfixar.

  GNOME

  Bild lånad ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

  GNOME, den andra ledande skrivbordsmiljön, är tillgänglig i sin GNOME 43.4-version i Bookworm-versionen. Med tanke på att GNOME 44 släpptes nyligen, kommer det förutsägbart inte att hitta en plats i Debian 12.

  Men med tanke på att Debian 11 “Bullseye” använder GNOME 3.38, ger GNOME 43 i Debian 12 användare en helt ny nivå av användarupplevelse och möjligheter.

  Till exempel är den nya snabbinställningsmenyn, GTK4, förnyade och funktionsrika inställningar och stöd för webbappar bara några nya funktioner som användare kommer att bli positivt överraskad med.

  Xfce

  Bild ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

  Xfce-användare kommer gärna att lägga vantarna på Bookworm-utgåvan på den senaste versionen av denna utmärkta lätta skrivbordsmiljö, Xfce 4.18.

  Detta innebär att de får alla fördelar, som att Thunar-filhanteraren nu kan visa antalet innehållande filer för kataloger i kolumnen ”Storlek” i listvyn och en helt ny genvägsredigerare och inmatningswidgetar för filnamn.

  Dessutom kan Xfce 4.18 ångra och göra om grundläggande filoperationer som flytta, byta namn, papperskorgen, länka och skapa åtgärder. Och sist men inte minst, den här utgåvan ger scenen en filmarkering, vilket gör användarupplevelsen mer färgstark i bokstavlig mening.

  Cinnamon

  https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

  Cinnamon
  Cinnamon är en skrivbordsmiljö som främst förknippas med Linux Mint, där den lyser i all sin glans och kraft. Men samtidigt är dess implementering i Debian 12 också imponerande.

  Även om användare av Bookworm-utgåvan inte får den senaste versionen av 5.8 (släpptes för bara några dagar sedan), har de tillgängliga Cinnamon 5.6.8 som levereras med Debian 12 mycket att erbjuda.

  I den har knappen ”Visa skrivbord” ersatts med en avdelare och flyttats till panelen längst efter klockan.

  Dessutom har Nemo-filhanterarens sökvägsfält förbättrats avsevärt. Platsposten växlas genom att klicka på den aktuella sökvägen. Om du flyttar till en annan mapp återställs sökvägsfältet.

  Slutligen är fönsterplaceringsläget tillbaka i Cinnamon 5.6 eftersom utvecklarna tog bort denna funktionalitet i Cinnamon 5.4 under Mutter-omarbetningen.

  MATE

  MATE, efterföljaren till GNOME 2, introduceras i Debian 12 ”Bookworm”-utgåvan med sin senaste stora version 1.26. Det inkluderar Wayland-supporttillägget, som når applikationer i miljön som Atril, System Monitor, Pluma och Terminal.

  Utöver det har kontrollcentret i MATE 1.26 en förbättrad dialogruta för fönsterinställningar med fler alternativ.

  Sist fick Cajas filhanterare några fiffiga nya funktioner, såsom en ny sidofält för bokmärken, stöd för att formatera enheter från snabbmenyn, etc.

  Uppdaterade paket
  Naturligtvis har nästan alla klientappar uppdaterats, och Debian 12 kommer att glädja användare med många nya paket. För att vara mer exakt inkluderar Bookworm de imponerande över 11 089 nya paketen, för totalt över 64 400.

  Samtidigt har över 6 296 paket tagits bort som föråldrade. Det mesta av programvaran i den här utgåvan har uppdaterats: cirka 43 254 mjukvarupaket, eller cirka 67 % av alla paket. På klientsidans appar hittar användarna:

  • Firefox 102.12esr Web Browser
  • Thunderbird 102.9 E-mail Client
  • LibreOffice 7.4.5 Office Suite
  • GIMP 2.10.34 Image Manipulation Program
  • Inkscape 1.2.2 Vector Graphics Editor
  • Remmina 1.4.29 Remote Desktop App
  • VLC 3.0.18 Media Player

  Debian 12: Arkitektur och support

  • 32-bit PC (i386) and 64-bit PC (amd64)
  • 64-bit ARM (arm64)
  • ARM EABI (armel)
  • ARMv7 (EABI hard-float ABI, armhf)
  • little-endian MIPS (mipsel)
  • 64-bit little-endian MIPS (mips64el)
  • 64-bit little-endian PowerPC (ppc64el)
  • IBM System z (s390x)

  När det gäller stöd finns det alltid en stabil version av Debian som har stöd från Debians säkerhetsteam. När en ny stabil version lanseras kommer säkerhetsteamet vanligtvis att hantera tidigare versioner i ett år innan de går vidare till den nya/aktuella versionen.

  Mot bakgrund av detta kommer Debian 12 ”Bookworm” att få säkerhetsuppdateringar fram till mitten av 2026, eller ett år efter lanseringen av den framtida Debian 13 ”Trixie”-utgåvan, som förväntas i mitten av 2025.

  Men vad händer med Debian 11 ”Bullseye”? Om du inte har en tillräckligt bra anledning behöver du inte skynda dig att uppgradera till Bookworm omedelbart. Debian 11 kommer att fortsätta att ta emot säkerhetsuppdateringar fram till den 1 juli 2024, då den går in i sin LTS-fas (Long Term Support).

  Debian LTS är ett projekt som inte hanteras av Debians säkerhetsteam utan av en separat grupp volontärer och företag, vilket kommer att förlänga stödet för Debian 11 efter 2024 med minst två år till, d.v.s. till 30 juni 2026.

  Slutsats
  Debian 12 är den bästa versionen av Debians operativsystem hittills. Med sin uppsjö av nya funktioner och förbättringar, markerar Bookworm en betydande milstolpe i Debianprojektets utveckling. Den är redo att fungera lika bra på serverfronten som som en stationär dator.

  Så oavsett om du är en långvarig Debiananvändare, ny i Linux-världen eller ett företag som söker ett pålitligt operativsystem, kan du aldrig gå fel med den här utgåvan – den är värd att kolla in.

  Se releasemeddelandet för detaljerad information om alla ändringar i Debian 12 ”Bookworm.”

  Dessutom kan du få din kopia av Bookworms installations ISO från Debians webbsidas nedladdningssektion.

  Länka till nerladdning av debian hittar du i :

  https://wiki.linux.se/index.php/Debian

  Ovanstående innehåll är en översättning ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/


Debian 12 är släppt

Nu med Linux-kärnan 6.1 LTS, vilket ger den mest uppdaterade Plasma 5.27.5-datorn, Debian 12, med kodnamnet ”Bookworm”, är nu tillgänglig. Här är vad som är nytt!

Väntan är över! Nästan två år efter den tidigare utgåvan av Debian 11 ”Bullseye” är Debian 12 ”Bookworm” nu globalt tillgänglig.

Med sin långa historia av stabilitet och säkerhet har Debian 12 varit efterlängtad av alla Open Source-entusiaster världen över. Den här nya utgåvan har många spännande funktioner och förbättringar som gör den till den bästa versionen hittills.

Så låt oss dyka in och se vad som har förändrats utan vidare.

Vad är nytt i Debian 12 ”Bookworm”
Som en av de äldsta och mest respekterade Linux-distributionerna har Debian ett rykte om stabilitet, säkerhet och omfattande mjukvarutillgänglighet. I detta ljus tar Debian 12 ett stort steg framåt med sin senaste iteration, vilket medför många förändringar.

Nytt installation gränssnit

Bild lånad ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

Debian Installer är det officiella installationssystemet för Debiandistributionen. Och relaterat till det är en av de mest betydande förändringarna i Bookworm-utgåvan som vi säkert kan kalla en vändpunkt. Här är vad det handlar om.

Enligt beslutet som fattades i oktober förra året genom en omröstning bland Debians utvecklare, med början med Debian 12 ”Bookworm”, inkluderar officiella ISO-installationsavbildningar nu firmware-paket från ”main” och ”icke-free-firmware” och metadata för att konfigurera det installerade systemet därefter. .

Utöver det har Debian Installer många nya funktioner från sin tidigare officiella utgåva till Debian 11, vilket resulterar i förbättrat hårdvarustöd och några spännande nya funktioner och förbättringar.

Till exempel installeras motsvarande ”amd64-microcode”- eller ”intel-microcode”-paket automatiskt, vilket ger ytterligare stöd och funktioner för den specifika processorn.

Vi kommer inte att missa att nämna att installationsprogrammet nu ger stöd för större prefix, såsom petabyte (PB), pebibyte (PiB), exabyte (EB) och exbibyte (EiB). Dessutom har stödet för LVM-on-LUKS-on-RAID via ett nytt ”crypto-lvm” nyckelord, liknande det befintliga ”lvm”, också lagts till.

För att lista alla ändringar i installationsprogrammet, besök utgivningsmeddelanden för Bookworm beta- och RC-utgåvor som finns tillgängliga från Debian Installerns nyhetshistorik.

System ändringar

När man tittar under huven, kommer Debian 12 att drivas av Linux-kärna 6.1, en LTS (Long Term Support) kärnutgåva, som kommer att stödjas fram till december 2026. Dessutom kommer användare också att hitta systemd 252.6 och Binutils 2.40.

I Bookworm finns dessutom PipeWire-ljudserver 0.3.65 och WirePlumber 0.4.13, en kraftfull sessions- och policyhanterare för PipeWire, tillgängliga som en bekväm ersättning för många användningsområden. Dessutom förlitar sig Debian 12 nu på PipeWire som standardljudserver med GNOME Desktop.

Debian 12 kommer med X.Org Server 21.1, Wayland 1.21 och Mesa 22.3. Dessutom kommer ägare av NVIDIA GPU:er att hitta den uppdaterade 525.105-versionen av drivrutinen.

Uppdaterade skrivbordsmiljöer
Debian fick ett rykte som ett universellt operativsystem tack vare dess mångsidighet och utbredda användning. Det betyder att ett stabilt och pålitligt operativsystem kan användas som en stationär dator, server eller inbäddad enhet.

Debian 12 ”Bookworm” ger användarna ett omfattande utbud av uppdaterade skrivbordsmiljöer som tillgodoser olika preferenser och krav.

KDE Plasma

Bilda lånad ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

Plasma-skrivbord är höjdpunkten i Debians tolfte stora utgåva, eftersom den presenterar sig själv här i sin senaste version Plasma 5.27.5, till stor glädje för alla KDE-användare.

Här får du alla de senaste nya funktionerna, som en förnyad välkomstapp, fönsterplattor, nydesignad App Store, många GUI-förbättringar och massor av förbättringar och buggfixar.

GNOME

Bild lånad ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

GNOME, den andra ledande skrivbordsmiljön, är tillgänglig i sin GNOME 43.4-version i Bookworm-versionen. Med tanke på att GNOME 44 släpptes nyligen, kommer det förutsägbart inte att hitta en plats i Debian 12.

Men med tanke på att Debian 11 “Bullseye” använder GNOME 3.38, ger GNOME 43 i Debian 12 användare en helt ny nivå av användarupplevelse och möjligheter.

Till exempel är den nya snabbinställningsmenyn, GTK4, förnyade och funktionsrika inställningar och stöd för webbappar bara några nya funktioner som användare kommer att bli positivt överraskad med.

Xfce

Bild ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

Xfce-användare kommer gärna att lägga vantarna på Bookworm-utgåvan på den senaste versionen av denna utmärkta lätta skrivbordsmiljö, Xfce 4.18.

Detta innebär att de får alla fördelar, som att Thunar-filhanteraren nu kan visa antalet innehållande filer för kataloger i kolumnen ”Storlek” i listvyn och en helt ny genvägsredigerare och inmatningswidgetar för filnamn.

Dessutom kan Xfce 4.18 ångra och göra om grundläggande filoperationer som flytta, byta namn, papperskorgen, länka och skapa åtgärder. Och sist men inte minst, den här utgåvan ger scenen en filmarkering, vilket gör användarupplevelsen mer färgstark i bokstavlig mening.

Cinnamon

https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/

Cinnamon
Cinnamon är en skrivbordsmiljö som främst förknippas med Linux Mint, där den lyser i all sin glans och kraft. Men samtidigt är dess implementering i Debian 12 också imponerande.

Även om användare av Bookworm-utgåvan inte får den senaste versionen av 5.8 (släpptes för bara några dagar sedan), har de tillgängliga Cinnamon 5.6.8 som levereras med Debian 12 mycket att erbjuda.

I den har knappen ”Visa skrivbord” ersatts med en avdelare och flyttats till panelen längst efter klockan.

Dessutom har Nemo-filhanterarens sökvägsfält förbättrats avsevärt. Platsposten växlas genom att klicka på den aktuella sökvägen. Om du flyttar till en annan mapp återställs sökvägsfältet.

Slutligen är fönsterplaceringsläget tillbaka i Cinnamon 5.6 eftersom utvecklarna tog bort denna funktionalitet i Cinnamon 5.4 under Mutter-omarbetningen.

MATE

MATE, efterföljaren till GNOME 2, introduceras i Debian 12 ”Bookworm”-utgåvan med sin senaste stora version 1.26. Det inkluderar Wayland-supporttillägget, som når applikationer i miljön som Atril, System Monitor, Pluma och Terminal.

Utöver det har kontrollcentret i MATE 1.26 en förbättrad dialogruta för fönsterinställningar med fler alternativ.

Sist fick Cajas filhanterare några fiffiga nya funktioner, såsom en ny sidofält för bokmärken, stöd för att formatera enheter från snabbmenyn, etc.

Uppdaterade paket
Naturligtvis har nästan alla klientappar uppdaterats, och Debian 12 kommer att glädja användare med många nya paket. För att vara mer exakt inkluderar Bookworm de imponerande över 11 089 nya paketen, för totalt över 64 400.

Samtidigt har över 6 296 paket tagits bort som föråldrade. Det mesta av programvaran i den här utgåvan har uppdaterats: cirka 43 254 mjukvarupaket, eller cirka 67 % av alla paket. På klientsidans appar hittar användarna:

 • Firefox 102.12esr Web Browser
 • Thunderbird 102.9 E-mail Client
 • LibreOffice 7.4.5 Office Suite
 • GIMP 2.10.34 Image Manipulation Program
 • Inkscape 1.2.2 Vector Graphics Editor
 • Remmina 1.4.29 Remote Desktop App
 • VLC 3.0.18 Media Player

Debian 12: Arkitektur och support

 • 32-bit PC (i386) and 64-bit PC (amd64)
 • 64-bit ARM (arm64)
 • ARM EABI (armel)
 • ARMv7 (EABI hard-float ABI, armhf)
 • little-endian MIPS (mipsel)
 • 64-bit little-endian MIPS (mips64el)
 • 64-bit little-endian PowerPC (ppc64el)
 • IBM System z (s390x)

När det gäller stöd finns det alltid en stabil version av Debian som har stöd från Debians säkerhetsteam. När en ny stabil version lanseras kommer säkerhetsteamet vanligtvis att hantera tidigare versioner i ett år innan de går vidare till den nya/aktuella versionen.

Mot bakgrund av detta kommer Debian 12 ”Bookworm” att få säkerhetsuppdateringar fram till mitten av 2026, eller ett år efter lanseringen av den framtida Debian 13 ”Trixie”-utgåvan, som förväntas i mitten av 2025.

Men vad händer med Debian 11 ”Bullseye”? Om du inte har en tillräckligt bra anledning behöver du inte skynda dig att uppgradera till Bookworm omedelbart. Debian 11 kommer att fortsätta att ta emot säkerhetsuppdateringar fram till den 1 juli 2024, då den går in i sin LTS-fas (Long Term Support).

Debian LTS är ett projekt som inte hanteras av Debians säkerhetsteam utan av en separat grupp volontärer och företag, vilket kommer att förlänga stödet för Debian 11 efter 2024 med minst två år till, d.v.s. till 30 juni 2026.

Slutsats
Debian 12 är den bästa versionen av Debians operativsystem hittills. Med sin uppsjö av nya funktioner och förbättringar, markerar Bookworm en betydande milstolpe i Debianprojektets utveckling. Den är redo att fungera lika bra på serverfronten som som en stationär dator.

Så oavsett om du är en långvarig Debiananvändare, ny i Linux-världen eller ett företag som söker ett pålitligt operativsystem, kan du aldrig gå fel med den här utgåvan – den är värd att kolla in.

Se releasemeddelandet för detaljerad information om alla ändringar i Debian 12 ”Bookworm.”

Dessutom kan du få din kopia av Bookworms installations ISO från Debians webbsidas nedladdningssektion.

Länka till nerladdning av debian hittar du i :

https://wiki.linux.se/index.php/Debian

Ovanstående innehåll är en översättning ifrån https://linuxiac.com/debian-12-bookworm-released/