• Linux server

Linux Server
    Linux finner man idag antingen i mobil telefoner eller på server sidan. Att köra Linux är billigare och kostnad effektivare än att köra motsvarade lösning på Microsoft Windows.

Det vanligaste man kör idag med Linux är webserver eller mail. En populär benämning inom branschen är LAMP som står för Linux Apache MySQL Php.

Linux är kärnan, Apache är webbserver mjukvaran, MySQL är databasen och PHP är ett script baserat programmeringsspråk.

Man kan köra Linux på allt från enkla 300:- dator som Rasberry till stora kluster för fler miljoner.

En allt vanligare lösning som kommer är VPS ( virtuell private server), men servern delar hårdvara med andra servar, men man har samma möjlighet till inställningar och köra egna program som på en vanlig server dvs inte de begränsningar som har webbhotell miljö.

Pröva själv
    Man kan på sin vanliga Windows dator eller Mac köra en Linux server virtuellt. Kommer här nedan beskriva hur du installera en ubuntu server som virtuell maskin på din PC / Mac / Linux dator.

Varför skall man köra Linux server på desktop dator? Att t.ex utveckla php script i Windows miljö är ganska jobbigt, då windows har ett avvikande sätt att adressera filer jämför med UNIX, då att koda filer lokalt för windows och sedan flytta över till en skarp server kan bli ganska omständligt och krångligt.

På Macen är det lite enklare att köra Php och Apache eftersom Mac OS bygger numera på UNIX.

Fördelen med att installera en vbox är att man kan testa olika saker utan att förstöra sin skarpa installation.

Det behöver du behöver är en dator som har minst 4 GB RAM och en 2 käring 64 Bitars CPU, dvs alla moderna datorer idag.

1. VBOX
    2. Ladda hem senaste ubuntu som har LTS ( Long Time Support ) – ( Exempel ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/ubuntu/ubuntu-cd/12.04.2/ubuntu-12.04.2-server-i386.iso )
    3. Installera VBOX och skapa en virtuell maskin med 2 GB RAM ( Det går med mindre minne ) och 10 GB HDD
    4. Välj nu ubuntu iso och boota, installera ubuntu. ( Klara du inte av installera ubuntu så skall du inte använda en dator )

Bara att köra.

Linux server

Linux Server
Linux finner man idag antingen i mobil telefoner eller på server sidan. Att köra Linux är billigare och kostnad effektivare än att köra motsvarade lösning på Microsoft Windows.

Det vanligaste man kör idag med Linux är webserver eller mail. En populär benämning inom branschen är LAMP som står för Linux Apache MySQL Php.

Linux är kärnan, Apache är webbserver mjukvaran, MySQL är databasen och PHP är ett script baserat programmeringsspråk.

Man kan köra Linux på allt från enkla 300:- dator som Rasberry till stora kluster för fler miljoner.

En allt vanligare lösning som kommer är VPS ( virtuell private server), men servern delar hårdvara med andra servar, men man har samma möjlighet till inställningar och köra egna program som på en vanlig server dvs inte de begränsningar som har webbhotell miljö.

Pröva själv
Man kan på sin vanliga Windows dator eller Mac köra en Linux server virtuellt. Kommer här nedan beskriva hur du installera en ubuntu server som virtuell maskin på din PC / Mac / Linux dator.

Varför skall man köra Linux server på desktop dator? Att t.ex utveckla php script i Windows miljö är ganska jobbigt, då windows har ett avvikande sätt att adressera filer jämför med UNIX, då att koda filer lokalt för windows och sedan flytta över till en skarp server kan bli ganska omständligt och krångligt.

På Macen är det lite enklare att köra Php och Apache eftersom Mac OS bygger numera på UNIX.

Fördelen med att installera en vbox är att man kan testa olika saker utan att förstöra sin skarpa installation.

Det behöver du behöver är en dator som har minst 4 GB RAM och en 2 käring 64 Bitars CPU, dvs alla moderna datorer idag.

1. VBOX
  2. Ladda hem senaste ubuntu som har LTS ( Long Time Support ) – ( Exempel ftp://ftp.sunet.se/pub/Linux/distributions/ubuntu/ubuntu-cd/12.04.2/ubuntu-12.04.2-server-i386.iso )
  3. Installera VBOX och skapa en virtuell maskin med 2 GB RAM ( Det går med mindre minne ) och 10 GB HDD
  4. Välj nu ubuntu iso och boota, installera ubuntu. ( Klara du inte av installera ubuntu så skall du inte använda en dator )

Bara att köra.