Den 16 september deltog Linus Torvalds, skaparen av Linux, i ett samtal på Open Source Summit Europe i Wien, Österrike. Under detta samtal delade han sina insikter om de senaste framstegen inom öppen källkod och Linux. Evenemanget, som anordnas av Linux Foundation organisationen som också anställer Torvaldsnvändes som plattform för flera viktiga tillkännagivanden.
Viktiga Nyheter från mötet:
- free5GC-projektet: Det öppna källkodsprojektet för 5G-kärnprogramvara, free5GC, flyttas nu under Linux Foundations paraply.
- CAMARA-projektet: Den första versionen av CAMARA har släppts, vilket erbjuder gemensamma nätverks-API:er för telekomföretag och stora molntjänstleverantörer.
- AWS OpenSearch: Amazon Web Services har överfört sin OpenSearch-teknik till en ny styrningsmodell under Linux Foundation.
- Linuxkärnan 6.11: Den senaste versionen av Linuxkärnan, 6.11, har officiellt lanserats.
Torvalds kommenterade den konsekventa utgivningstakten av nya Linuxversioner: ”Vi har haft en mycket stabil rytm i våra utgåvor, vilket har resulterat i att vi släpper något nytt ungefär var nionde vecka. Det innebär att dessa utgåvor inte är särskilt spännand och de är inte avsedda att vara det. De kommer i tid och är förhoppningsvis mycket pålitliga. Men jag tror inte att spänning är målet.”
Fortsatt Utveckling inom Linux
Trots att Linux har funnits i 33 år fortsätter kärnutvecklingen i hög takt. Torvalds noterade att majoriteten av ändringarna fortfarande rör drivrutinsuppdateringar, men betonade också att grundläggande utveckling pågår. ”Jag är fortfarande förvånad över att vi arbetar med mycket centrala delar,” sade han och nämnde nyliga projekt inom virtuell filsystemkod och minneshantering mråden som har varit fundamentala under lång tid.
Den fortsatta utvecklingen drivs både av en expanderande hårdvarubas och en växande användargrupp. Ett exempel på detta är slutförandet av realtids Linux projektet, vilket Torvalds skämtsamt beskrev som att ha haft en ”mycket kort utvecklingscykel på cirka 20 år”. Projektet syftar till att förbättra förutsägbarheten i operativsystemets funktioner och illustrerar den ofta långsamma processen med kärnutveckling.
”Även om kärnutvecklingen är mycket aktiv betyder det inte att nya funktioner eller filsystem snabbt kan integreras,” påpekade Torvalds. ”Det finns ofta en lång utvecklingsperiod som få utanför projektet är medvetna om.”
Öppen Källkods Roll och Framtid
Torvalds uttryckte optimism kring öppen källkods nuvarande status, trots oro över nedskärningar inom teknikindustrin och minskat företagsengagemang. ”Jag känner att öppen källkod mår väldigt bra,” sade han. ”Folk tar öppen källkod för given nu på ett sätt som de definitivt inte gjorde för bara två decennier sedan.”
Han framhöll också hur öppen källkod demokratiserar tillgången till teknikbranschen, särskilt för nykomlingar. Enligt Torvalds kan nya programmerare använda öppen källkod som en inkörsport till branschen och för att bygga professionella nätverk, utan behov av specifika utbildningar eller kontakter som ofta krävs i andra sektorer.
För de som överväger att starta egna projekt inom öppen källkod gav Torvalds rådet att fokusera på områden som är både personligt intressanta och har betydelse för andra. ”Inom teknikindustrin handlar mycket om hype. Alla följer varandra som lämlar över en klippa i jakten på nästa stora grej, och jag tror inte att det är en framgångsrik strategi,” sade han. ”Jag anser att man bör hitta något som skiljer sig från vad alla andra gör, excellera inom det och vara först med att göra något lite annorlunda.”
Ovanstående bygger på information ifrån